Linkuri accesibilitate

Institutul de Statistică al Rusiei exclude din raportul anual decesele cauzate de război


Mass-media au confirmat cel puțin 58.000 de decese ale soldaților ruși folosind necrologuri, înregistrări de moștenire și postări pe rețelele sociale.
Mass-media au confirmat cel puțin 58.000 de decese ale soldaților ruși folosind necrologuri, înregistrări de moștenire și postări pe rețelele sociale.

Serviciul național de statistică din Rusia a exclus numărul total de decese din cauze externe din raportul său anual, a raportat Meduza, citând un expert în demografie. Aceste informații ar include decesele cetățenilor ruși pe frontul din Ucraina.

Pentru prima dată, Rosstat, autoritatea statistică din Rusia, nu a publicat în raportul său anual din 12 iulie informații despre numărul cetățenilor ruși decedați din „cauze externe”, relatează Meduza, citându-l pe demograful Alexei Rakșa.

Potrivit procedurilor statistice, „cauzele externe” ale deceselor se referă la crime sau sinucideri. Acest capitol din raport era folosit de presa independentă pentru a estima numărul rușilor uciși în războiul cu Ucraina. Numărul deceselor de pe front a încetat să mai fie publicat de autoritățile ruse la scurt timp de la începerea invaziei din Ucraina.

Jurnaliștii de la Meduza, Mediazona și BBC Russian Service încearcă în mod regulat să calculeze numărul probabil de decese în război pornind, printre altele, de la statisticile mortalității din cauze externe.

Meduza arată că în 2022, această mortalitate a scăzut la femei, dar la bărbați a crescut, deși în timp de pace tendințele mortalității pentru bărbați și femei nu au fost diferite. Diferențele au fost puse atunci pe seama pierderilor armatei ruse.

De asemenea, analizele de presă realizate pe baza datelor din Registrul cazurilor de moștenire permit estimarea numărul aproximativ de decese.

Pornind de la aceste indicii, scrie Serviciul Rus al RFE/RL, numărul estimat al soldaților ruși uciși în Ucraina este de aproximativ 120 de mii.

Cifre mai precise sunt oferite în studiile comune ale jurnaliștilor de la Mediazona și BBC Russian Service, dar acestea iau în considerare doar acele decese care sunt confirmate de surse deschise, cum ar fi necrologuri, înregistrări de moștenire și postări pe rețelele sociale.

Conform acestor date, la 5 iulie 2024, pierderile confirmate ale armatei ruse în Ucraina s-au ridicat la 58.207 persoane.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG