Linkuri accesibilitate

Rusia anunță un acord privind schimbul a 48 de copii cu Ucraina


Ambasadorul Qatarului în Rusia, șeicul Ahmed bin Nasser Al Thani, a intermediat în decembrie 2023 un acord prin care câțiva copii ucraineni și membrii familiilor lor s-au întors în țara natală.
Ambasadorul Qatarului în Rusia, șeicul Ahmed bin Nasser Al Thani, a intermediat în decembrie 2023 un acord prin care câțiva copii ucraineni și membrii familiilor lor s-au întors în țara natală.

Rusia ar pregăti un schimb de zeci de copii cu Ucraina, potrivit unui anunț al autorităților de la Moscova. Oficialii de la Kiev au refuzat să confirme informația.

Comisarul rus pentru drepturile copilului a anunțat miercuri un acord cu Ucraina pentru schimbul a aproape 50 de copii strămutați de invazia Moscovei.

Maria Lvova-Belova a anunțat că 29 de copii urmează să meargă în Ucraina, iar 19 în Rusia.

Ea a mai declarat că acordul a fost încheiat în „discuții cu partea ucraineană” la Doha.

Însă, în timp ce oficialii ruși și ucraineni se întâlneau cu mediatorii din Qatar, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, a declarat pentru AFP că „nu poate confirma informația”.

Oficialul ucrainean a adăugat că cele două țări „nu au nicio comunicare directă cu privire la acest caz”.

Dacă se va confirma acest transfer, ar fi primul de după cel din decembrie 2023, când șase copii ucraineni au fost returnați Ucrainei de Rusia prin medierea Qatarului.

În luna martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru crime de război pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, și al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni în Rusia.

Echipe speciale de anchetatori ale CPI au spus atunci că regimul de la Moscova a răpit copii și adolescenți ucraineni, pe care i-a trimis în tabere de reeducare rusești.

De asemenea, mandatele de arestare au fost emise și pentru că Moscova a atacat deliberat infrastructura civilă din Ucraina în invazia lansată în februarie 2022.

Autoritățile ruse au negat în mod repetat acuzațiile conform cărora forțele sale armate ar fi comis atrocități în timpul războiului.

Mai mult, Moscova a repetat că mandatele de arestare ale CPI „nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”, conform unei declarații a purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG