Linkuri accesibilitate

Forțele ruse iau cu asalt orașul Vuhledar. Bloc de locuinţe din Harkov, bombardat


Clădiri rezidențiale avariate de un atac militar rusesc în orașul Vuhledar de pe linia frontului din regiunea Donețk, Ucraina. 10 octombrie 2023. Fotografie de arhivă
Clădiri rezidențiale avariate de un atac militar rusesc în orașul Vuhledar de pe linia frontului din regiunea Donețk, Ucraina. 10 octombrie 2023. Fotografie de arhivă

Forțele ruse au început un asalt al orașului Vuhledar din estul Ucrainei, localitate puternic fortificată care a rezistat atacului rusesc de la începutul războiului din 2022.

Asaltul, anunțat de bloggerii militari proruși și de presa rusească de stat, vine după ce forțele rusești au capturat, pe 17 septembrie, localitatea Ukrainsk.

„Unități rusești au intrat în Vuhledar, asaltul asupra orașului a început”, a declarat Iuri Podoliaka, un blogger militar pro-rus născut în Ucraina. Mai mulți bloggeri de război pro-ruși au confirmat atacul.

Vuldehar se află la 80 de kilometri de Pokrovsk, orașul cheie pe care armata rusă și-a propus să îl captureze în final.

Armata ucraineană nu a făcut nicio referire la câștigurile rusești din jurul Vuhledar, dar a recunoscut că există lupte în zonă.

Ministerul rus al Apărării a transmis că forțele sale au învins unitățile ucrainene într-o serie de așezări, inclusiv Vuhledar, pe care rușii o numesc Ugledar, și că gruparea estică a forțelor ruse și-a îmbunătățit pozițiile tactice.

O înregistrare video neverificată din mass-media de stat rusă a arătat Vuhledar, care avea o populație de peste 14.000 de locuitori înainte de război, sub artilerie grea și bombardamente aeriene, scrie Reuters.

Statul Major al forțelor armate ucrainene, într-un raport publicat marți seara, a declarat că trupele ruse au lansat opt atacuri în jurul Vuhledar și a două sate din apropiere.

„Până acum, forțele noastre au respins jumătate din atacuri. Patru sunt încă în desfășurare”, se arată în raport.

Andri Kovalenko, șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat că utilizarea de către Rusia a bombelor aeriene ghidate a ajutat-o să avanseze în zonă.

„(Vuhledar) obișnuia să fie ușor de apărat, se află pe un teren înalt. Dar odată cu sosirea activă a bombelor aeriene ghidate pe front, inamicul a reușit să-l distrugă și să se deplaseze pe flanc”, a spus Kovalenko.

„Bombele aeriene ghidate și aviația sunt singurele lucruri care permit infanteriei inamice să se miște”, a mai afirmat oficialul ucrainean.

Moment decisiv în război

Avansul rusesc spre vest vine într-un punct de cotitură crucial în război.

Ucraina încearcă să obțină de la Occident permisiunii de a folosi rachete americane, britanice și franceze pentru lovituri în Rusia. Vladimir Putin a spus că asta ar însemna că Occidentul luptă direct împotriva Rusiei.

Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, a avertizat în aprilie că, dacă Occidentul nu va oferi mai multă asistență Ucrainei, forțele sale vor suferi mai multe înfrângeri pe câmpul de luptă, o evoluție despre care a spus că îi va încuraja pe concurenții Occidentului din întreaga lume.

Avansul relativ rapid spre vest al forțelor ruse, superioare numeric, a implicat încercuirea orașelor și forțarea retragerii trupelor ucrainene, adesea epuizate de lunile de luptă pe front.

„Cred că o retragere treptată din pozițiile de acolo este inevitabilă, având în vedere tendințele în curs de dezvoltare”, a declarat marți analistul militar ucraiean Oleksandr Musienko, adăugând că Vuhledar și-a îndeplinit rolul în apărarea frontului de est.

Forțele ruse din estul Ucrainei au avansat cu cel mai rapid ritm din ultimii doi ani în august, potrivit mai multor hărți publice, chiar dacă o incursiune ucraineană în regiunea Kursk a încercat să forțeze Moscova să redirecționeze trupele.

Președintele Vladimir Putin a declarat că principalul obiectiv tactic al Rusiei este de a cuceri întreaga regiune Donbas din sud-estul Ucrainei. Rusia controlează aproape 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv aproximativ 80% din Donbas.

Rusia a bombardat un bloc de locuinţe din Harkov

Rusia a lovit cu bombe ghidate un bloc înalt de locuinţe şi o brutărie, în oraul Harkov din nord-estul Ucrainei, omorând cel puţin trei persoane şi rănind 34, transmite Reuters. Există temeri că şi alte persoane ar mai putea fi sub dărămâturi.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a scris pe X, referitor la atacurile de la Harkov: „Ţintele bombelor ruseşti au fost un bloc de locuinţe, o brutărie, un stadion. Cu alte cuvinte, viaţa de zi cu zi a oamenilor obişnuiţi”.

Primarul din Harkov, Igor Terekov, a scris pe Telegram că ruşii au lovit patru districte ale oraşului cu bombe ghidate. Unele dintre bombe au căzut într-o zonă deschisă şi au provocat puţine pagube.

Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a afirmat că un adolescent de 17 ani se află printre răniţi. Patru persoane sunt în stare gravă.

Imaginile de la locul atacului arată o gaură făcută în blocul de locuinţe cu nouă etaje, mai multe niveluri fiind total distruse. Clădirea a fost lovită direct, au afirmat oficialii.

Terekov a afirmat anterior că imobilul a mai fost atacat de Rusia la începutul invaziei din 2022.

Harkov, al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, şi regiunea înconjurătoare sunt atacate în mod regulat de Rusia. Trupele Moscovei folosesc mult bombe ghidate, foarte distructive, pe care apărarea aeriană ucraineană se chinuie să le intercepteze.

Forţele ruse au lansat, de asemenea, un atac asupra oraşului Zaporojie, vizat frecvent în utimele zile. Şapte persoane au fost rănite.

Forţele ruse au folosit tot bombe ghidate în cele mai recente atacuri de la Zaporojie, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov.

Mai multe locuinţe particulare au fost distruse în atac şi patru dintre cele şapte persoane rănite erau la spital. O persoană a fost ucisă într-un atac din timpul nopţii anterioare asupra oraşului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG