Linkuri accesibilitate

Trupele ruse ajung în centrul bastionului ucrainean Vuhledar


Militari de marină ucraineni stau pe o stradă din orașul Vuhledar, Ucraina. 25 februarie 2023.
Militari de marină ucraineni stau pe o stradă din orașul Vuhledar, Ucraina. 25 februarie 2023.

Trupele ruse au ajuns în centrul orașului Vuhledar, un bastion strategic din regiunea industrială Donbas din estul Ucrainei, a declarat marți un oficial regional ucrainean.

„Inamicul este deja aproape în centrul orașului”, a declarat Vadim Filașkin, guvernatorul regiunii Donețk, care face parte din zona istorică Donbas, care a spus că situația este foarte dificilă.

Imaginile postate pe rețelele de socializare arată soldați ruși fluturând un steag din vârful unei clădiri bombardate cu mai multe etaje și desfășurând un alt steag pe o turlă metalică de pe un acoperiș. Reuters confirmat că imaginile sunt din Vuhledar.

Alte imagini au arătat fum ridicându-se peste ruinele micului oraș minier, acum un câmp de luptă pustiu și devastat, unde unitățile ucrainene au rezistat atacurilor blindate rusești anterioare de-a lungul a doi ani și jumătate de război.

Președintele Volodimir Zelenski și armata ucraineană nu au comentat marți situația din Vuhledar. Nu este clar dacă forțele ruse controlează întregul oraș.

Imaginile de luptă ale popularului blog de război DeepState au arătat forțele ruse în Vuhledar. Postul public de televiziune ucrainean Suspilne a citat soldații care luptă acolo spunând că nu au primit ordin să plece.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că președintele Vladimir Putin „primește în mod regulat informații directe de la armată”, inclusiv despre Vuhledar, dar nu a existat niciun comentariu oficial din partea Moscovei că orașul a fost cucerit.

Bloggerii militari ruși, inclusiv un grup de analiști militari care au condus canalul Telegram Rybar, au lăudat capturarea orașului, care ar putea accelera înaintarea forțelor ruse în Donbas.

Vuhledar are o semnificație strategică datorită terenului său înalt și locației sale în apropierea joncțiunii celor două fronturi principale, în estul și sudul Ucrainei. Forțele ruse au ajuns la periferie săptămâna trecută și de atunci și-au intensificat presiunea.

Anterior, Andri Nazarenko, comandantul unui batalion ucrainean de drone al Brigăzii 72 Mecanizate, a declarat că soldații ucraineni au fost depășiți în armament în Vuhledar.

„Situația din Vuhledar este foarte dificilă, este cea mai grea, deoarece atacurile au loc de mai bine de șase luni și inamicul își rotește constant rândurile cu forțe proaspete, antrenate”, a declarat Nazarenko pentru Reuters.

Avans al Rusiei

Din august, trupele Moscovei au avansat cu cel mai rapid ritm din ultimii doi ani în estul Ucrainei, în ciuda faptului că forțele ucrainene au organizat o incursiune surpriză în regiunea Kursk din Rusia.

Controlul deplin asupra lui Vuhledar ar ajuta trupele Moscovei să-și îmbunătățească logistica și mobilitatea prin utilizarea mai activă a căilor ferate. Astfel, avansul rusesc s-ar putea intensifica iar armata rusă ar avea acces pe înălțimi de unde să folosească mai eficient artileria.

Filașkin, îndemnând oamenii să plece, a spus că aproximativ 350.000 de oameni au rămas în zonele controlate de guvern din regiune, în scădere de la aproximativ 1,9 milioane înainte de război. Doar 107 civili au rămas în Vuhledar, care avea o populație de aproximativ 14.000 înainte de război, a spus el.

Regiunea Donețk este una dintre cele patru provincii ucrainene pe care Moscova a susținut că le-a anexat la sfârșitul anului 2022. Moscova are ca obiectiv capturarea întregii provincii.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG