Linkuri accesibilitate

Șeful Armatei Ucrainene: Forțele ruse vor să captureze orașul Ceasiv Iar până pe 9 mai


Șeful statului major ucrainean, Oleksandr Sîrski, inspectează fortificațiile de la nord de Kiev. 29 martie 2022.
Șeful statului major ucrainean, Oleksandr Sîrski, inspectează fortificațiile de la nord de Kiev. 29 martie 2022.

Șeful statului major ucrainean, Oleksandr Sîrski, declară că forțele ruse vor să captureze orașul Ceasiv Iar până pe 9 mai ceea ce i-ar deschide perspectiva pentru un progres semnificativ în regiunea Donețk.

Generalul Oleksandr Sîrski a avertizat că situația din estul țării s-a deteriorat și că Rusia își concentrează eforturile la vest de orașul Bahmut, pentru a încerca să captureze Ceasiv Iar, înainte de avansa spre orașul Kramatorsk.

Forțele Kievului rezistă deocamdată atacurilor în apropiere de Ceasiv Iar și au fost întărite cu muniție, drone și dispozitive electronice de război, a spus el într-o declarație pe Telegram.

„Amenințarea rămâne relevantă, ținând cont de faptul că conducerea militară rusă superioară a stabilit trupelor sarcina de a captura Ceasiv Iar până la 9 mai”, a spus oficialul militar.

El a precizat însă că aplicarea planurilor rușilor este împiedicată de „apărarea eroică” a trupelor ucrainene care împiedică zilnic atacurile rusești.

La rândul lui, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a scris pe Facebook, că a vizitat duminică unitățile ucrainene de pe frontul de est și a descris situația ca fiind „tensionată”, pe măsură ce Rusia a sporit presiunea.

„În ciuda superiorității numerice a inamicului, perturbăm efectiv aceste planuri datorită curajului, pregătirii și profesionalismului apărătorilor”, a scris el pe platforma socială.

Ceasiv Iar din regiunea Donețk se află la aproximativ 10 kilometri de Bahmut, orașul devastat după luni de lupte sângeroase și capturat de Rusia în mai 2023.

Potrivit Serviciului Ucrainean al RFE/RL, rapoartele Statului Major ucrainean arată o concentrare puternică de forțe rusești în apropiere de Ceasiv Iar, evaluată la peste 360 de tancuri.

Specialiștii spun că o eventuală cădere a orașului Ceasiv Iar până la data la care Moscova marchează victoria sovietică în cel de-Al Doilea Război Mondial ar avea o valoare simbolică și de moral pentru Rusia.

În plus, ar indica un impuls rusesc tot mai mare pe câmpul de luptă, în condițiile în care Kievul se confruntă cu o încetinire a ajutorului militar occidental.

Războiul din Ucraina a escaladat în ultimele săptămâni prin trei atacuri masive ale Rusiei asupra centralelor electrice.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în discursul său de duminică seara că situația de pe front e dificilă:

„În aceste zile, (situația) - și mai ales pe frontul din Donețk - devine din ce în ce mai grea”, a spus președintele Zelenzki.

Liderul ucrainean a avertizat din nou că Kremlinul se pregătește să lanseze o mare ofensivă la sfârșitul primăverii sau începutul verii.

Nu este clar de unde va veni atacul, dar, cel puțin pe moment, Rusia și-a concentrat atacurile în regiunea Donețk.

Rob Lee, expert la Institutul de Cercetare a Politicii Externe, un think-tank din Philadelphia, a declarat că Ceasiv Iar se va dovedi o bătălie importantă.

„Ceasiv Iar este situat pe un teren înalt care poate fi apărat. Dacă Rusia cucerește (orașul), ar putea crește rata de avans mai adânc în regiunea Donețk, ca parte a unei ofensive așteptate de vară”, a spus specialistul.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG