Linkuri accesibilitate

Rusia începe vaccinarea împotriva COVID-19 - doctorii și profesorii, primii care vor fi imunizați


Moscova a început distribuirea vaccinului produs domestic - denumit Sputnik V - prin intermediul a 70 de clinici din oraș, au declarat autoritățile locale, marcând debutul primei runde de imunizare la scară largă împotriva COVID-19.

Anunțul de pe 5 decembrie vine în contextul criticilor, care afirmă că vaccinul rusesc nu a finalizat toate studiile avansate, care asigură eficiența și siguranța conform protocoalelor științifice internaționale.

Oficialii ruși spun că vaccinul va fi disponibil pentru personalul sanitar, profesori și lucrători sociali, pentru că aceștia sunt cei mai expuși la riscul de infectare cu noul coronavirus.

Oameni cu anumite patologii asociate, femei însărcinate sau care alăptează la sân, și cei care au avut infecții respiratorii în ultimele două săptămâni au interdicție la vaccinare în prima etapă de la Moscova.

Vârsta maximă pentru vaccinare este, deocamdată, 60 de ani.

Primarul capitalei ruse a declarat că „5.000 de persoane s-au înscris în primele cinci ore” ale programului.

Guvernul precizează că vaccinul va fi gratuit pentru toți cetățenii ruși și că vaccinarea este pe bază voluntară.

Vaccinul Sputnik V este administrat în două doze la 21 de zile distanță între ele.

Sputnik V a fost aprobat de autoritățile ruse la începutul lunii august, dar este ținta unor critici dure din partea experților pentru că, la momentul aprobării, fusese testat pe doar câteva zeci de persoane.

XS
SM
MD
LG