Linkuri accesibilitate

Artistă din Rusia, condamnată la șapte ani de închisoare pentru că a folosit etichete de preț pentru proteste anti război


Aleksandra Skoșilenko a fost condamnată joi la 7 ani de închisoare pentru mesaje anti război.
Aleksandra Skoșilenko a fost condamnată joi la 7 ani de închisoare pentru mesaje anti război.

Un tribunal din Sankt Peterburg a condamnat-o joi pe Aleksandra Skoșilenko, o artistă rusă în vârstă de 33 de ani, la șapte ani de închisoare. Infracțiunea pentru care a ajuns la închisoare constă în folosirea a cinci etichete de preț, într-un magazin din oraș, pentru a distribui informații despre invazia Rusiei în Ucraina.

Tribunalul districtual Vasilievski Ostrov și-a pronunțat decizia pe 16 noiembrie, după ce a găsit-o pe Aleksandra Skoșilenko vinovată de „distribuirea de informații false despre forțele armate ruse”, în temeiul unei legi adoptate la puțin timp după invazia Rusiei în Ucraina.

Zeci de jurnaliști și oameni care au venit să o susțină pe Skoșilenko au scandat: „Rușine! Rușine! Rușine!”, după ce judecătoarea Oksana Demiașeva a anunțat decizia.

Mai mulți parlamentari municipali și renumitul regizor rus Aleksandr Sokurov s-au numărat printre cei care au fost prezenți pentru a o susține pe Aleksandra.

Ce a scris artista pe cele cinci etichete de pe raftul de magazin

  • „Armata rusă a bombardat o școală de artă din Mariupol, unde aproximativ 400 de persoane căutau adăpost”.
  • „Recruți ruși au fost trimiși în Ucraina. Prețul acestui război este viața copiilor noștri”.
  • „Opriți războiul! În primele trei zile, 4.300 de soldați ruși au fost uciși. De ce tac despre asta la televizor?”
  • „ Putin v-a mințit de pe ecranul televizorului timp de 20 de ani. Rezultatul acestor minciuni este disponibilitatea noastră de a accepta războiul și morțile fără sens.”
  • „Străbunicul meu nu a participat la cel de-al Doilea Război Mondial timp de patru ani, astfel încât Rusia să devină un stat fascist și să atace Ucraina”.

Parlamentarul de opoziție Boris Vișnevski a declarat că decizia instanței „nu are nimic de-a face cu legea, justiția sau umanismul”.

Aceasta nu este o justiție, aceasta este o represalii.


„Aceasta nu este justiție, acestea sunt represalii. Sper ca cei care au numit «dreptate» această decizie vor fi judecați într-o zi, deși nu știu când se va întâmpla asta”, a spus Vișnevski.

Aleksandra Skoșilenko a fost arestată în aprilie 2022 după ce a înlocuit cinci etichete de preț într-un supermarket cu bucăți de hârtie care conțineau ceea ce anchetatorii au numit „informații intenționat false despre forțele armate ruse”.

În mărturia sa finală, cu câteva ore înainte de pronunțarea verdictului și a sentinței, Aleksandra Skoșilenko a repetat declarația anterioară, și anume că acțiunile sale în magazin au fost pentru a promova pacea.

Procurorii au cerut instanței săptămâna trecută să o condamne pe artistă la opt ani de închisoare.

Aleksandra Skoșilenko suferă de mai multe afecțiuni medicale, inclusiv un defect cardiac congenital, tulburare bipolară, intoleranță la gluten și tulburare de stres post-traumatic. De la arestarea ei, grupurile pentru drepturile omului au cerut eliberarea ei imediată.

La câteva săptămâni după ce Rusia și-a început invazia în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin promulgat o lege care permite pedepse lungi cu închisoarea pentru distribuirea de „informații false în mod deliberat” despre operațiunile militare rusești.

Kremlinul încearcă astfel să controleze narațiunea despre războiul său din Ucraina, scrie RFE/RL.

Pedeapsa pentru distribuirea de „informații false în mod deliberat” despre forțele armate ruse care duc la „consecințe grave” este de 15 ani de închisoare.

Legea include interdicția de a numi „război” conflictul dintre Ucraina și Rusia. Moscova îl numește oficial „operațiune militară specială”.

Legea pedepsește, de asemenea, cu închisoarea „apelurile împotriva utilizării trupelor rusești pentru a proteja interesele Rusiei” sau „pentru discreditarea unei astfel de utilizări”. Aceeași dispoziție se aplică oricui solicită sancționarea Rusiei.

XS
SM
MD
LG