Linkuri accesibilitate

Fotografii din satelit arată că un atac cu dronă ucraineană a avariat o stație radar rusă


O imagine din satelit realizată pe 23 mai, care arată daunele suferite de stația radar rusă Armavir
O imagine din satelit realizată pe 23 mai, care arată daunele suferite de stația radar rusă Armavir

Imagini din satelit realizate la scurt timp după un atac cu dronă ucraineană din 23 mai în regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei, arată daune semnificative la o instalație radar cheie care asigură acoperirea apărării aeriene a regiunii ucrainene ocupate Crimeea, precum și a Balcanilor, a Mediteranei de Est și a Golfului Persic.

Stația Armavir, care are două radare Voronej-DM cu o rază de acțiune de aproximativ 6.000 de kilometri, pare să fi suferit daune serioase la clădirile care adăpostesc aparatura, a relatat serviciul rusesc al RFE/RL.

Potrivit blogului The War Zone, stația face parte din sistemul de avertizare timpurie a rachetelor balistice nucleare al Rusiei.

Pe Blog scrie că stația ar fi putut fi vizată deoarece este capabilă să urmărească rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS, fabricate în SUA, a căror distribuție către Ucraina a fost aprobată recent de Washington.

Analistul militar norvegian Thord Are Iversen spune într-o postare pe X că țintirea unor elemente ale sistemului de avertizare timpurie nucleară al Rusiei „nu este o idee deosebit de bună... mai ales în vremuri de tensiune”.

Atacul ucrainean asupra stației Armavir a avut loc la scurt timp după ce Rusia a început exerciții cu arme nucleare tactice în Districtul Militar Sud.

Ministerul rus al Apărării a declarat că exercițiile au avut loc „ca răspuns la declarațiile provocatoare și la amenințările unor oficiali occidentali”.

Nici Rusia, nici Ucraina nu au comentat atacul de la Armavir.

De asemenea, pe 23 mai, aeroportul din capitala regiunii ruse Tatarstan, Kazan, și mai multe instalații industriale din regiune au fost închise temporar din cauza unor „posibile atacuri cu drone”. Tatarstanul se află la mai mult de 1.000 de kilometri de granița cu Ucraina.

În ultimele luni, Ucraina a intensificat atacurile pe teritoriul rus și în largul coastelor sale, vizând, în special, instalații de producție și rafinare a petrolului, instalații de apărare aeriană și nave militare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG