Linkuri accesibilitate

Protestele din Rusia: studenții pro-Navalnîi exmatriculați au dat în judecată universitățile


Protestatarii se confruntă cu poliția în timpul unui miting de la St.Petersburg, pe 23 ianuarie.
Protestatarii se confruntă cu poliția în timpul unui miting de la St.Petersburg, pe 23 ianuarie.

Studenții din orașul Astrakhan din sudul Rusiei și-au dat în judecată universitatea după ce au fost exmatriculați pentru că au protestat împotriva corupției și a încarcerării liderului opoziției, Aleksei Navalnîi.

Cu „durere în inimă”, rectorul Konstantin Markelov a anunțat pe 29 ianuarie exmatricularea a trei studenți ai Universității de Stat Astrahan pentru participarea la protestele opoziției. Dar „legea este lege”, a spus el într-o scrisoare deschisă postată pe rețelele de socializare. „Gândiți-vă de o sută de ori când vă îndeamnă să vă alăturați demonstrațiilor neautorizate”.

Deși decizia universității a stârnit revoltă, cazul e încă unul rar în Rusia, în ciuda presiunii din ce în ce mai dure împotriva disidenților care au participat la demonstrațiile ce au avut la nivel național, pe 23 ianuarie, față de încarcerarea lui Aleksei Navalnîi.

Doi dintre studenții exmatriculați - Vera Inozemtseva și Aleksandr Mochalov - dau în judecată universitatea și cer reintegrarea lor. "Văd exmatricularea mea ca un caz de represiune politică", a declarat Inozemtseva într-un interviu pentru RFE / RL.

Ea și echipa sa juridică vor susține în instanță că decizia încalcă propriul regulament a școlii, precum și dreptul la libertatea de întrunire, garantat de Constituția rusă.

„Nu pot justifica în mod corespunzător decizia, în afară de emiterea de declarații abstracte”, a declarat Yaroslav Pavlyukov, avocatul care reprezintă studenții. "Ei spun că regulile codului lor de conduită au fost încălcate. Ce reguli? Nu spun care."

Studenții, categorie vizată de Kremlin

Rezultatul protestelor de la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie a impulsionat comunitatea studențească din Rusia, una dintre categoriile sociale incluse în efortul Kremlinului de a restrânge activismul social.

Mii de persoane au participat la protestele recente și milioane au urmărit videoclipuri pro-Navalnîi încărcate de studenți în aplicația video TikTok. Unele clipuri au fost filmate chiar în sălile de clasă ale școlii sau pe coridoarele universității.

Efectele au venit rapid. În Siberia, lectorul Aleksei Alekseyev a fost concediat de la Colegiul de Energie și Tehnologie Novosibirsk din cauza unei postări de pe o rețea socială în care îi încuraja pe oameni să participe la o demonstrație din 23 ianuarie ca „scuză bună pentru a se întâlni și a discuta despre soarta țării”.

În orașul Samara de pe Volga, universitatea de stat și-a modificat Codul de etică pentru a interzice participarea la mitinguri anti-guvernamentale atât de către studenți, cât și de către profesori, o mișcare care se așteaptă să servească drept exemplu pentru alte școli din viitor.

Studenții spun, de asemenea, că au fost presați sau chiar înșelați să participe la parade pro-Kremlin, care, potrivit publicației Meduza, au fost înregistrate și postate online sub instrucțiuni transmise de administrația președintelui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, incidentul din Astrahan a dat atras cel mai mult atenția.

"Știm că elevii sunt deseori amenințați cu exmatricularea pentru aderarea la proteste, dar exmatricularea efectivă are loc foarte rar", a spus Pavlyukov. „Trebuie să dovedim că acest lucru este ilegal și nedrept”.

Dintre cei trei studenți exmatriculați, Inozemtseva, în vârstă de 22 de ani, este singurul activist de opoziție experimentat. Ea a lucrat în campania politică regională a lui Navalnîi în 2017, înaintea încercării sale de a-l învinge pe Putin la alegerile prezidențiale din 2018, la care nu a putut participa din cauza unor acuzații penale despre care el a spus că au fost fabricate.

De asemenea, s-a alăturat mai multor proteste în trecut, inclusiv la o serie de mitinguri din martie 2017 care au determinat Kremlinul să lanseze o campanie preventivă similară în școlile din Rusia.

Inozemtseva spune că pe 23 ianuarie, în timp ce se îndrepta spre casă de la protestul din Astrahan, a fost răpită de mascați în îmbrăcăminte civilă care i-au confiscat bunurile. Ea mai spune că a descoperit mai târziu că apelurile pentru mitinguri anti-guvernamentale au fost postate pe conturile ei de pe rețelele sociale în timp ce telefonul ei era în custodia poliției.

După exmatriculare, a militat public pentru demisia lui Markelov, rectorul Universității de Stat din Astrakhan, și a câștigat sprijinul Yabloko, un partid de opoziție care a solicitat Ministerului Educației să-l demită pe Markelov, citând dovezi descoperite de Dissernet - un grupul anti-plagiat - că părți mari ale tezei sale de doctorat au fost preluate din alte articole academice.

"O persoană care și-a construit așa-numita carieră academică pe o disertație falsă nu poate fi un garant al drepturilor și libertăților studenților universității sale", a spus Yabloko într-un comunicat.

Inozemtseva a spus că, dacă procesul ei va avea succes, victoria ei în instanțele din Astrahan va fi un exemplu pentru ceilalți studenți care vor fi exmatriculați sau presați să renunțe la opozițiile din viitor.

"Le va oferi o garanție că niciun student nu poate fi dat afară pentru opiniile lui politice", a declarat ea pentru RFE / RL.

Dar amploarea recentelor proteste anti-guvernamentale, despre care majoritatea estimărilor spun că au scos în jur de 100.000 de oameni în două weekenduri consecutive, a alimentat un climat tensionat înainte de alegerile parlamentare preconizate pentru septembrie.

"Deoarece cazul are un ton politic, nu știu cum va fi fi judecat în instanțele noastre", a spus Pavlyukov. "Dar, în orice caz, trebuie să încercăm."

XS
SM
MD
LG