Linkuri accesibilitate

Ruth Bader Ginsburg, promotoare a drepturilor femeilor, a încetat din viață


Ruth Bader Ginsburg. Fotografie de arhivă din 2017.

Judecătoarea Ginsburg era liderul aripii liberale de la Curtea Supremă a SUA. Judecătoarea a decedat la vârsta de 87 de ani în urma complicațiilor provocate de un cancer pancreatic, se arată într-un comunicat al Curții Supreme.

„Națiunea noastră a pierdut un jurist de statură istorică”, a spus judecătorul șef al Curții, John Roberts, într-o declarație. „Noi am pierdut o colegă prețuită. Astăzi suntem în doliu, dar avem încredere că generațiile viitoare își vor aminti de Ruth Bader Ginsburg drept o promotoare neobosită și hotărâtă a justiției”.

Decesul lui Ginsburg îi oferă lui Donald Trump șansa să consolideze majoritatea conservatoare la de 5-4 la Curtea Supremă, care decide asupra unor subiecte extrem de sensibile precum dreptul la avort, imgrație, drepturi civile și dreptul de port-armă.

Bătălia politică pentru succesorul lui Ginsburg va deveni o temă majoră de campanie înaintea alegerilor prezidențiale.

Trump deja a numit doi judecători conservatori la Curtea Supremă: pe Neil Gorsuch în 2017 și pe Brett Kavanaugh în 2018. Posturile de judecător la Curtea Supremă sunt acordate pe viață.

Numirea unui judecător la cea mai înaltă instanță necesită aprobarea Senatului american. Este probabil că majoritatea conservatoare din Senat va încerca să numească un judecător cât de repede posibil.

Liderul senatorilor democrați, Chuck Schumer, a declarat că postul nu ar trebui acordat până după alegeri.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG