Linkuri accesibilitate

Război între Guvern și primari pentru bani. Cum ascunde ministrul Teodorovici o gaură de peste 1,5 miliarde euro pentru primării


Întâlnirea primarilor cu ministrul de Finanțe nu a avut nici un rezultat, edilii fiind nemulțumiți de propunerile venite din partea Guvernului pentru rectificarea bugetară.
Întâlnirea primarilor cu ministrul de Finanțe nu a avut nici un rezultat, edilii fiind nemulțumiți de propunerile venite din partea Guvernului pentru rectificarea bugetară.

Primarii îl acuză pe ministrul de Finanțe că i-a mințit și că le-a tăiat banii promiși la începutul acestui an. Peste 20 de municipii se plâng că sunt pe deficit și riscă să nu mai aibă bani pentru investiții, programe sociale și funcționare.

Nervii primarilor au cedat înaintea rectificării bugetare, după ce ministrul Teodorovici a dat de înțeles edililor că s-ar putea să nu primească toate sumele stabilite la începutul acestui an. Primarii susțin că au fost mințiti de Guvern, care le fură banii pentru a acoperi cheltuielile făcute la nivel central.

Nemulțumirea aleșilor locali a plecat de la faptul că Guvernul s-a angajat să dea municipiilor 60% din impozitul pe venit. Numai că în primele trei luni procentul a fost mai mic, de aproape 42%, din cauza faptului că nu a fost aprobat bugetul de stat. Edilii au primit asigurări că suma urmează să fie asigurată la rectificarea bugetară și că vor primi sumele promise. Surpriza neplăcută a venit de la Minsterul de Finanțe, care i-a chemat din nou la negocieri pe primarii municipiilor, orașelor și comunelor din România pentru a găsi împreună o formulă de calcul.

O altă problemă majoră pentru finanțele locale o reprezintă plățile privind asistența socială. De la începutul anului, primarii au spus că acest transfer de responsabilitate s-a făcut fără să existe și o sursă de finanțare. Nici aici nu s-a găsit o rezolvare după discuția de azi de la Guvern.

Ministrul de finanțe ne minte, ne-a mințit. M-ați întrebat dacă ministrul de Finanțe își va ține cuvântul și am spus că diferența dintre oameni și animale este că noi avem cuvânt. Dacă nu avem cuvânt nu mai este nicio diferență. Vreau să vă spun cu mult regret că este cazul. Promisiunea pentru acest Guvern și acest ministru de Finanțe: vorbe goale. Care e valoarea lor: zero. Nu sunt capabili să își respecte angajamentele și ne mint pe toți. Este un guvern care ne face de rușine. Atâta vreme cât își încalcă cuvântul cu atâta nonșalanță la ce să discutăm?”, a spus Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România, care a plecat după doar douăzeci de minute de la întâlnirea cu ministrul de Finanțe.

Acesta a spus că se poate ajunge la forme mai radicale de protest dacă nu se rezolvă situația.

O să venim cu cetățenii în fața Guvernului, nu putem să plătim școală după școală, nu putem să plătim bursele, o să ajungem să nu avem bani de curent și apă la școală, din cauză că Guvernul ne ia banii. Ok, o să venim cu cetățenii în fața Guvernului”, a susținut Negoiță.

Gaură de peste un miliard de euro pentru administrația locală

„Anul acesta Guvernul a furat administrației locale 7 miliarde lei, iar din municipiul Arad 12 milioane de euro. În această întâlnire, când domnul Teodorovici trebuia să pună la rectificare 7 miliarde de lei pentru a acoperi furtul din luna ianuarie, februarie, martie când în loc de 60% din impozitul pe venit administrațiile locale au rămas doar cu 42% și ne-au luat bani persoanelor cu handicap. Astăzi, Teodorovici a venit cu 1,5 miliarde de lei, spunând celor patru asociații: împărțiți voi banii aceștia. România este într-o situație de criză financiară, care este rezolvată prin furtul banilor din administrația locală. Este o gaură de peste un miliard de euro, acești bani mergeau în dezvoltare. E ca și cum stăpânul, PSD, aruncă un os și săracii oameni să se bată pe osul ăla”, a declarat pentru Europa Liberă, Gheorghe Falcă, fostul primar al municipiului Arad.

Municipii care sunt pe deficit

Douăzeci de municipii din România au un deficit în prezent față de bugetul pe care l-au avut în 2017. Datele sunt prezentate de Asociația Municipiilor din România, dar situația este mult mai gravă, deoarece unele municipii nu au raportat la centru situația exactă și nu sunt cuprinse în această centralizare.

Potrivit unui document obținut de Europa Liberă, diferența în minus între 2019 și 2017, în procente este următoare.

Aiud – 18%, Bacău -30%, Buzău -15%, Deva -29%, Dorohoi -6%, Drobeta -8%, Fălticeni -36%, Gherla -20%, Huși – 13%, Harghita -35%, Mediaș -19%, Odorheiul Secuiesc -22%, Petroșani -37%, Piatra Neamț -32%, Reghin -14%, Râmnicu Vâlcea -29%, Satu Mare -30%, Sfântu Gheorghe -13%, Slobozia -21%, Vulcan – 27%.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a plâns că Bucureștiul este aproape de faliment, situația fiind una foarte grea și în celelalte sectoare din Capitală.

Comunele vor să scape de plata asistenței sociale

Primarii de comune au cerut ca mai multe cheltuieli să nu mai fie suportate din bugetul local, ci din cel central.

„Doamne ferește să fim de acord să primim mai puțini bani. Propunerea noastră este următoarea: cheltuielile pentru asistenții personali ai persoanelor cu handicap și indemnizațiile integral să fie cheltuiala bugetului de stat, fiind o sumă incontrolabilă de bugetele autoritățile locale. Trebuie să dispară o serie de cheltuieli de la administrația locală și asta implică o modificare a legii Educației. Salariile conducătorilor microbuzelor școlare, funcționarea microbuzelor școlare, evaluarea perioadică a elevilor, bursele elevilor, transportu elevilor, naveta cadrelor didactice, examinarea periodică, asigurarea sănătății în muncă trebuie să fie la bugetul de stat”, a spus la finalul întâlnirii președintele Asociației Comunelor, Emil Drăghici.

Cum se dau banii în ședințele PSD pentru PNDL

La ultima ședință a Comitetului Executiv s-a votat ca programul PNDL să fie alimentat cu încă 1,5 miliarde de lei. Premierul Viorica Dăncilă i-a avertizat că această sumă va pune presiune pe menținerea deficitului, dar votul din CEX a fost pentru majorarea sumelor pentru PNDL. Liderii din teritoriu au motivat că sunt multe facturi de plătit, iar anul viitor sunt alegeri locale.

„Am cerut 1,5 miliarde, dar ne dorim aproape două miliarde de lei în plus la PNDL. Acești bani sunt foarte importanți pentru PSD, primarii noștri trebuie să arate ce au făcut, anul viitor avem campanie”, a dezvăluit un lider social-democrat participant la ședința Comitetului Executiv al PSD.

Ministrul de Finanțe a fost de acord în fața colegilor de partid cu suplimentarea sumelor pentru PNDL, programul lansat de Liviu Dragnea.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG