Linkuri accesibilitate

Atacul de la Olenivka nu a afectat clădirile din jur, gardienii nu au fost nici măcar răniți iar efectele arată că explozia s-a produs dinăuntru (foto - Reuters).
Atacul de la Olenivka nu a afectat clădirile din jur, gardienii nu au fost nici măcar răniți iar efectele arată că explozia s-a produs dinăuntru (foto - Reuters).

Războiul din Ucraina | Kiev: Explozia care a ucis prizonierii de la Olenivka, operațiune a Kremlinului. Rusia vizează orașul lui Zelenski

Principalele informații ale zilei

00:56 4.8.2022

Rusia se pregătește să atace orașul natal al lui Zelenski

Rusia a început să creeze o forță militară de atac care vizează orașul natal al lui Volodimir Zelenski, Krîvîi Rih, și a avertizat că Moscova ar putea pregăti noi operațiuni ofensive în sudul Ucrainei.

Rusia deține zone din sudul Ucrainei pe care le-a capturat în primele faze ale invaziei sale, dar Kievul a spus că va organiza o contraofensivă. Acesta a declarat marți că a recucerit deja 53 de sate din regiunea Herson ocupată, relatează Reuters.

În actualizarea sa regulată despre războiul din sud, comandamentul militar sudic al Ucrainei a descris situația ca fiind tensionată și a spus că Rusia a atacat de-a lungul liniei frontului pe 2 august.

Orașul producător de oțel Krîvîi Rih, unde a crescut președintele ucrainean, se află la aproximativ 50 de km de linia de front sudică.

„(Rusia) a început să creeze un grup de atac în direcția Krîvîi Rih. De asemenea, este destul de probabil ca inamicul să pregătească o contraofensivă ostilă cu planul ulterior de a ajunge la granița administrativă a regiunii Herson.

00:34 4.8.2022

 Prognoza Ucrainei pentru recolta din 2022 din timpul războiului a crescut la 65-67 de milioane de tone de cereale

Prognoza Ucrainei pentru recolta din 2022 din timpul războiului a crescut la 65-67 de milioane de tone de cereale de la 60 de milioane de tone, a declarat miercuri Denis Șmigal.

Într-un mesaj Telegram, premierul i-a lăudat pe fermieri pentru că au continuat recolta în ciuda războiului, chiar și în zonele în care bombardamentele continuă.

00:30 4.8.2022

Kiev: Explozia care a ucis prizonierii de război din Ucraina a fost operațiunea Kremlinului

Prizonierii de război ucraineni uciși săptămâna trecută într-o explozie la barăcile lor au fost victimele unei operațiuni speciale a Kremlinului planificată în prealabil și aprobată la cele mai înalte niveluri, susțin înalți oficiali guvernamentali de la Kiev.

Citând informații, date prin satelit și interceptări telefonice, oficialii au spus că deținuții au fost uciși într-o crimă de război insensibilă și premeditată.

Ei spun că atacul a fost realizat de mercenari ruși din Grupul Wagner, care au lucrat îndeaproape cu agenția de spionaj FSB a lui Vladimir Putin.

Ucrainenii morți erau membri ai batalionului Azov, care au apărat combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol până la capturarea lor în mai. Aceștia erau ținuți într-o închisoare din Olenivka, aproape de linia frontului și la aproximativ 10 mile sud de Donețkul ocupat.

Un consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că mai multe indicii arată că Moscova este de vină. Ei au spus că au fost săpate morminte lângă barăci cu puțin timp înainte de atac și că a fost lansată o campanie de informare rusă care îi descrie pe luptători drept teroriști.

Prizonierii au fost mutați în clădire cu o zi înainte de explozia de vineri. Rușii și-au restabilit artileria lângă complexul închisorii într-o încercare nereușită de a atrage focul ucrainean. „A fost o provocare și o ucidere în masă din partea rusă. Totul a fost organizat de regimul lui Putin”, a susținut oficialul, care a refuzat să fie numit.

Este posibil ca Putin să fi autorizat personal atacul, au speculat ei, adăugând: „Rusia nu este un stat democratic. Dictatorul este personal responsabil pentru tot, fie că este vorba de doborârea unui MH17, Bucea sau Olenivka. De ceva vreme nu l-am mai văzut pe domnul Putin. Când va recunoaște atrocitățile pe care le-a comis?”

Ministerul rus al Apărării spune că ucrainenii au distrus clădirea folosind o rachetă Himars cu rază lungă de acțiune, fabricată și furnizată de SUA. Filmările difuzate vineri de televiziunea rusă au arătat corpuri carbonizate, membre dezmembrate și metal contorsionat din paturile supraetajate, precum și o gaură în acoperișul închisorii.

Administrația Biden spune că nu există indicii că Ucraina ar fi atacat închisoarea. Fotografiile din satelit publicate de Maxar Technologies dezvăluie că clădirile din jur au fost complet nedeteriorate, ceea ce ar fi nefiresc pentru un atac cu rachetă și că explozia a fost produsă înăuntru. Mai mult, gardienii ruși au scăpat fără răni.

23:31 3.8.2022

 Gazprom dă vina pe sancțiunile occidentale ca să nu preia turbina care asigură livrarea de gaz în Europa

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat că livrarea unei turbine necesare pentru a menține gazul care curge în Europa prin conducta Nord Stream 1 a fost „imposibilă” din cauza sancțiunilor impuse Moscovei.

„Regimurile de sancțiuni din Canada, Uniunea Europeană și Marea Britanie, precum și inconsecvențele din situația actuală privind obligațiile contractuale ale (producătorului de turbine) Siemens fac livrarea imposibilă.”, spune Gazprom, citat de The Guardian.

Declarația riscă să crească și mai mult îngrijorarea în țările europene care suspectează că Moscova caută o scuză pentru a întârzia întoarcerea turbinei în Rusia și pentru a reduce în continuare livrările de gaze, relatează AFP.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG