Linkuri accesibilitate

Războiul expulzărilor | Ambasadorii țărilor baltice și Slovaciei, convocați la ministerul rus de externe


Mașinile unor ambasadori, parcate la sediul Ministerului de Externe din Moscova. (2018)
Mașinile unor ambasadori, parcate la sediul Ministerului de Externe din Moscova. (2018)

Ministerul de externe al Rusiei i-a convocat pentru miercuri pe ambasadorii țărilor baltice și pe cel al Slovaciei, transmit agențiile de știri din Rusia, fără a oferi și un motiv pentru convocare.

Aceasta vine însă după ce Cehia a făcut apel la o „solidaritate a expulzărilor”, iar premierii Slovaciei, Poloniei și Ungariei au spus, luni, că sprijină decizia Republicii Cehe de expulzare a diplomaților ruși în urma dezvăluirilor cu privire la implicarea serviciilor militare ale Rusiei în explozia unui depozit de muniție din Cehia, în 2014, incident în care au murit două persoane.

În 22 aprilie, Lituania, Letonia și Estonia s-au alăturat unei liste a țărilor membre NATO sau UE care cer retragerea unor diplomați ruși pentru presupuse acte de spionaj, în timp ce România a anunțat, în 23 aprilie, expulzarea, pentru acest motiv, a unui diplomat.

Ucraina îl expulzează pe consulul rus din Odesa

Ucraina l-a declarat pe consulul Rusiei din orașul port Odesa, de la Marea Neagră, drept „persona non grata”, după ce un al doilea diplomat ucrainean a fost dat afară din Rusia într-o dispută diplomatică în desfășurare între cele două țări.

Consulul Rusiei din Odesa trebuie să părăsească Ucraina până cel târziu în 30 aprilie, a spus, marți, ministrul ucrainean de Externe.
Consulul Rusiei din Odesa trebuie să părăsească Ucraina până cel târziu în 30 aprilie, a spus, marți, ministrul ucrainean de Externe.

Pe fondul tensiunilor deja accentuate dintre Moscova și Kiev, cel mai recent conflict diplomatic a fost generat de arestarea și apoi expulzarea, la începutul acestei luni, a consulului Ucrainei în Sankt Petersburg. Rusia l-a acuzat pe acesta că ar fi încercat să obțină date personale ale unor agenți ai serviciilor secrete. În replică, Kievul a expulzat un diplomat al Rusiei, iar Moscova a făcut la fel în 26 aprilie.

Relațiile dintre Rusia și Ucraina sunt extrem de tensionate din 2014, de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia. În plus, Moscova îi sprijină pe separatiștii din estul Ucrainei. Timp de mai mulți ani, cele două țări nici măcar nu au avut ambasadori în capitala celeilalte.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG