Linkuri accesibilitate

Cu sau fără lumini de sărbători? Cât au cheltuit primăriile pe beculețe


Va mai fi Bucureștiul luminat de sărbători?
Va mai fi Bucureștiul luminat de sărbători?

Cheltuielile exorbitante făcute de foștii primari pentru iluminatul festiv, prin contracte ținute departe de ochii publicului, pun sub semnul întrebării felul în cale vor arăta orașele de sărbătorile care se apropie. Puțini români vor să se lipsească de luminile care scaldă străzile și să se reîntoarcă la cenușiul ceaușist al Crăciunului, dar când se uită la nota de plată situația se schimbă.

Anul trecut, de exemplu, Gabriela Firea a cheltuit pentru iluminatul Bucureștiului 12,9 milioane de lei, adică aproximativ 2,7 milioane de euro, spre deosebire de Viena ale cărei cheltuieli au fost la mai puțin de jumătate, doar 1,2 milioane euro. Cam tot atât a scos din buzunar și Constanța- 1,15 mil. euro.

Primăriile din România au cheltuit, în 2019, în medie pentru iluminatul festiv 1.021.546,27 lei, arată un studiu făcut de InfoCons. Această sumă reprezintă o creștere cu 73% față de cea cheltuită în 2017.

Multe primării din orașe mari, deși destul de sărace, nu s-au zgârcit la bani când a fost vorba de luminițele de sărbători.

  • București- 12.900.000 lei,
  • Constanța- 5.495.899 lei,
  • Baia Mare- 2.535.955 lei,
  • Cluj-2.422.291 lei,
  • Craiova- 1.725.550 lei,
  • Galați-1.400.000 lei,
  • Sibiu-1.291.383 lei,
  • Ploiești- 1.081.000 lei,
  • Botoșani-1.031.760 lei.

Sectorul 6 a pus iluminatul în cui la primărie

Noii primari s-au luat cu mânile de cap când au văzut sumele pe care ar trebui să le scoată din buzunar pentru a onora contractele pentru luminițele de sărbători.

Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, a dat vestea că anul acesta nu vor fi lumini de sărbători, deoarece contractul încheiat de Gabriel Mutu se ridică la 500.000 de euro, din care 100.000 sunt doar pentru Parcul Drumul Taberei.

Pentru iluminatul festiv, competențele sunt ale primăriei Capitalei, dar Firea nu s-a înțeles pe vremea aceea cu Mutu și a ignorat sectorul 6”.

De obicei poți să le închiriezi sau să ai un contract-cadru pe mai mulți ani, dar un astfel de contract te limitează să te duci în altă parte și să faci altă achiziție. Este cazul meu, am moștenit un contract-cadru făcut pe mai mulți ani și atunci aveam două opțiuni: să dau comanda la suma de 500.000 de euro, care mi se pare o sumă foarte mare, fie să nu fac nimic. Cum eu sunt mai zgârcit din fire când e vorba de banul public, am decis să nu fac nimic”, spune Ciprian Ciucu pentru Europa Liberă.

Primăria generală se concentrează pe centru și pe intersecțiile mari din sectoare, iar primarii au completat, unii mai puțin, alții mai mult, cum e sectorul 6, explică Ciprian Ciucu.

Bucureștiul și-a pus beculețe, dar nu știe dacă le va aprinde

Cum contractul încheiat de Gabriela Firea era valabil, iar Nicușor Dan a depus jurământul de abia pe 14 octombrie, beculețele au început să fie montate încă din primele zile ale lui octombrie.

Contractul este unul derulat între Compania municipalității și firma MK Illumination din Deva, cea care asigură de trei ani încoace iluminatul festiv din București. Cum Gabriela Firea era pe picior de plecare, Compania s-a apucat rapid să monteze instalațiile.

Deocamdată nu e clar ce se va întâmpla, dacă Nicușor Dan poate să rezilieze contractul sau este obligat să-l onoreze la prețul deja negociat. Noul primar spune că Bucureștiul este într-o situație financiară grea și că, deși ar fi frumos să avem orașul luminat de sărbătoare ”primul tău gând, reflexul sănătos pe care-l ai este să investeşti economiile pe care le ai în medici şi în medicamente, nu în haine de lux (…) atâta timp cât suntem în situaţia asta financiară dificilă, o să le avem în mod rezonabil, discret, cât să existe, asta cu titlu general”.

Nicușor Dan a anunțat că nici târgul de Crăciun nu se va ține, asta în special din cauza pandemiei de coronavirus, Bucureștiul având un număr crescut de cazuri și o incidență de peste 5 la mia de locuitori.

Timișoara va fi în haine de sărbătoare

Dominic Fritz spune că târgul de Crăciun va fi organizat într-o formă atipică, Timișoara fiind în discuție pentru carantinare, cu o rată a infectărilor de peste 9 la mie, dar că nu va renunța la iluminatul festiv, tocmai pentru că este o perioadă grea.

Târgul de Crăciun în forma tradițională nu va fi posibil anul acesta
Târgul de Crăciun în forma tradițională nu va fi posibil anul acesta

Vom avea cu siguranță iluminat festiv pentru că, deși trecem printr-o perioadă mai grea, e important să avem o atmosferă de sărbători și copiii să simtă că este perioada Crăciunului. Vom avea niște ornamente, niște luminițe, atât în centru, dar și în câteva cartiere pentru că nu vrem să încurajăm oamenii să vină în centru, ci să simtă această atmosferă și în cartiere”, spune Dominic Fritz.

Anul trecut, Timișoara a cheltuit pentru iluminatul de sărbători 553.290 de lei, mai puțin decât alte orașe.

Iluminatul festiv din 2019 în cifre

  • 4.147 lei/zi- Primăria Constanța- cel mai mare preț plătit pe zi pentru energia consumată de intalații.
  • 219 zile- Primăria Municipiului Bistrița- cea mai lungă perioadă de funcționare a instalațiilor.​
  • 47,8 zile, media de utilizare a instalațiilor ​
  • 649 lei/zi, media cheltuielilor pentru consumul zilnic al instalațiilor
XS
SM
MD
LG