Linkuri accesibilitate

S-a lămurit misterul. De ce au stat Putin și Macron despărțiți de o masă de șase metri


Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său francez, Emmanuel Macron, au discutat mai mult de cinci ore despărțiți de o masă lungă de șase metri
Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său francez, Emmanuel Macron, au discutat mai mult de cinci ore despărțiți de o masă lungă de șase metri

Motivul pentru care Emmanuel Macron a stat despărțit de o masă de șase metri de Vladimir Putin, la întâlnirea pe care au avut-o la Moscova, pe 7 februarie, este pentru că președintele francez a refuzat ca Kremlinul să-i facă un test Covid.

În aceste condiții, protocolul rus i-a aplicat distanțarea socială la o masă de șase metri.

Palatul Élysée a confirmat că liderul francez a refuzat cererea Kremlinului de a face un test rusesc pentru Covid-19.

Purtătorul de cuvânt al președintelui francez a refuzat, însă, să confirme informațiile din presă conform cărora Macron nu a vrut ca medicii ruși să pună mâna pe ADN-ul lui, transmite CNN.

Cei doi lideri au discutat mai mult de cinci ore la o masă de șase metri despre modalitățile prin care criza ucraineană ar putea fi detensionată.

E drept că discuțiile au avut loc prin intermedierea traducătorului care-i furniza fiecăruia dintre ei discursul interlocutorului în cască.

Distanța dintre cei doi lideri a făcut deliciul publicului, care a marcat momentul printr-un val de glume și de meme pe rețelele sociale.

Vineri, un purtător de cuvânt al Elysee a explicat că „din cauza condițiilor, nu a fost posibilă o distanță mai mică (între cei doi președinți – n.r.), așa că am ales cealaltă variant propusă de protocolul Covid-19 rus. Asta e tot.”

„Desigur, președintele a făcut întotdeauna ceea ce trebuie să facă atunci când călătorește”, a spus purtătorul de cuvânt, referindu-se la faptul că președintele francez este testat sistematic anti-Covid.

La întâlnirea de la Moscova partea franceză a avut dubii doar cu privire la „condițiile de testare”, a explicat oficialul francez.

În ceea ce privește știrea data de Reuters, potrivit căreia Macron ar fi refuzat testarea pentru ca Rusia să nu aibă acces la ADN-ul său, purtătorul de cuvânt a spus că nu vrea să se „lanseze în asemenea fantezii”.

Deși a refuzat să ofere detalii despre condițiile de testare, purtătorul de cuvânt a spus că au avut dubii cu privire la persoana și modul în care vor fi făcute testele și intervalul de timp necesar.

„Președintele are medici care stabilesc împreună cu el regulile care sunt acceptabile sau nu în ceea ce privește protocoalele de sănătate care îl privesc. Punct", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Condițiile pentru o distanță mai mică între cei doi lideri, impuse de protocolul de sănătate rusesc nu „păreau nici acceptabile, nici compatibile cu constrângerile noastre de pe agendă”, a declarat joi Palatul Élysée.

Kremlinul a confirmat că partea franceză nu a fost dispusă să respecte protocolul de testare a Covid-19 de la Kremlin, care ar fi permis realizarea unui cadru „mai intim” între cei doi șefi de stat.

Întrebat dacă Macron a decis să nu facă un test PCR administrat de medicii ruși, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus reporterilor vineri: „Da, într-adevăr”.

„În unele situații, Putin se întâlnește cu oaspeții săi care stau foarte aproape unul de altul, își strâng mâna”, a spus el. „Cu alții, negocierile se țin la o masă, la o distanță de aproximativ șase metri”.

„Acest lucru se datorează faptului că unii lideri își urmează propriile reguli și nu interacționează cu partea gazdă în partajarea testelor. Tratăm acest lucru cu înțelegere, aceasta este o practică globală normală, dar, în acest caz, există un protocol de măsuri suplimentare pentru a proteja sănătatea președintelui nostru și a oaspeților noștri. Se aplică o distanță mai mare”, a adăugat Peskov.

Întâlnirea dintre cei doi lideri avea ca scop găsirea unei soluții pentru detensionarea conflictului de la granița cu Ucraina, unde peste 100.000 de militari au fost mobilizați de Rusia, stârnind temerile Occidentului că ar intenționa să invadeze Ucraina.

În timp ce Putin a întins la maximum nervii Occidentului, Macron s-a afirmat ca mediator-șef, reprezentant al Occidentului în relația cu Rusia, luând locul fostului cancelar german Angela Merkel ca principal mediator pentru Europa.

Macron se pregătește să candideze din nou la alegerile prezidențiale din Franța.

Franța deține în acest moment președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar Macron a vorbit de mai multe ori pe săptămână cu Putin și i-a dat al treilea telefon într-o săptămână președintelui american Joe Biden.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG