Știrea morții a fost difuzată inițial pe rețelele de socializare de personalități care l-au cunoscut îndeaproape pe fostul președinte, inclusiv Constantin Tampiza, vice-premier și ministru al Economiei și Finanțelor în perioada 1990 - 1992.
Tampiza a scris că Snegur a decedat pe 13 septembrie 2023, la ora 23:30.
Președinta Maia Sandu a adresat și ea condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut și a cerut administrației prezidențiale să organizeze funeralii cu onoruri de stat pentru Mircea Snegur și să declare 16 septembrie zi de doliu național.
„Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca omul care a stat la leagănul independenței Republicii Moldova”, a scris pe rețele președinta.
Născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifănești, județul Soroca, Snegur a devenit președinte al RSS Moldova la 3 septembrie 1990, fiind numit în funcție de Sovietul Suprem al fostei republici sovietice, după o carieră în Partidul Comunist.
Ca președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM, sprijinea, un an mai devreme, la 31 august 1989, proclamarea limbii române în calitate de limbă de stat.
A condus Republica Moldova spre independența proclamată la 27 august 1991, iar apoi, în timpul conflictului armat de pe Nistru, din 1992, încheiat printr-o înțelegere semnată de Snegur cu președintele Federației Ruse, Boris Elțîn, pe 21 iulie 1992.
Unul din ultimele sale interviuri a fost cel acordat Europei Libere la 2 martie 2022, la marcarea a 30 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru, Mircea Snegur făcând o paralelă între acel război și invadarea la scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă, pe 24 februarie 2022.