Linkuri accesibilitate

Salariile profesorilor cresc cu 13% de la 1 ianuarie. Executivul publicase inițial o creștere de 8%


Premierul Marcel Ciolacu a declarat că salariile demnitarilor nu vor crește în 2024. Un proiect de OUG publicat de Guvern prevede însă majorarea lor cu 5%.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că salariile demnitarilor nu vor crește în 2024. Un proiect de OUG publicat de Guvern prevede însă majorarea lor cu 5%.

Profesorii ar urma să primească 13% majorare salarială de la 1 ianuarie 2024. Inițial, Guvernul pusese în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care prevedea o creștere de doar 8%. Scuza a fost că cineva a încurcat proiectele.

Profesorii primesc de la 1 ianuarie o majorare a salariului de doar 13% și restul, de 7%, în iunie, potrivit unui proiect de OUG. Documentul prevede o creștere mai mică și pentru bugetul Educației. Doar 10%, nu 15%, așa cum era prevăzut în Legea Educației.

Inițial, în proiectul de OUG pus în dezbatere publică, majorarea pentru dascăli era și mai mică, de 8%. Reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat că, inițial, a fost publicată „dintr-o eroare” o variantă mai veche a proiectului.

În schimb, salariilor demnitarilor vor crește cu 5%, odată cu veniturile tuturor angajaților din sectorul bugetar. Premierul Marcel Ciolacu spusese că cei cu funcții înalte în stat nu vor primi majorări.

Principalele prevederi ale proiectului de OUG legate de cheltuielile din sectorul public în 2024

  • Salariile bugetarilor se majorează cu 5% de la 1 ianuarie
  • Salariile demnitarilor se majorează cu 5% de la 1 ianuarie
  • Salariile profesorilor cresc cu 8% de la 1 ianuarie. Diferența până la 20% se acordă în iunie 2024
  • Educația ar urma să primească 10% din bugetul general consolidat
  • Sporurile se plafonează la nivelul celor din decembrie 2023
  • Nu se mai acordă premii în instituțiile de stat
  • Orele lucrate suplimentar se compensează numai cu timp liber, nu se mai plătesc. Excepție fac polițiștii și militarii
  • Nu se acordă tichete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă
  • Angajările în sectorul bugetar pentru posturile vacante sunt înghețate, cu excepția celor pentru care a început deja procesul de selecție.
  • Se mențin indemnizațiile militarilor
  • Magistrații care au câștigat drepturi salariale în justiție vor primi banii eșalonat, într-o perioadă de 7 ani
  • Se păstrează tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde pentru categorii defavorizate. Sprijinul material e de 250 lei
  • Se majorează indemnizațiile pentru invalizi, veterani, văduve de război etc cu 13,8%
  • Se amână acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat până la data de 1 ianuarie 2025
  • Pensiile speciale ale procurorilor și judecătorilor nu se actualizează cu inflația
  • Tichetul din programul Rabla va fi de maxim 10.000 lei
  • Finanțarea instalarea de panouri fotovoltaice pentru prosumatori va fi de maxim 10.000 lei/ solicitant
  • Firmele pot angajaților care au copii 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță, bani deduși din impozit
  • Costul cu casele de marcat nu se mai scade din impozitul trimestrial plătit de firme

Ce-au promis și ce (n-) au făcut

În vara acestui an, în timpul protestelor profesorilor, Guvernul a promis că salariile profesorilor debutanți vor ajunge în 2024 la nivelul salariului mediu pe economie. Ministrul Muncii de la acea vreme, Marius Budăi, le promitea profesorilor debutanți că vor avea salariul brut de 6.900 de lei, adică 4.600 lei net de la începutul anului viitor.

În prezent, salariile profesorilor debutanți continua să fie sub salariul mediu pe economie și nici de la 1 ianuarie 2024 nu va fi altfel. În decembrie 2022, salariul mediu brut în România era de 7.107 lei, adică 4.398 lei net. În 2023, un profesor debutant primește 5.216 lei brut, adică 3.100 lei net. În septembrie 2023, salariul mediu brut a ajuns la 6.789 brut și 4.593 lei net.

În raport de salariile debutanților trebuiau mărite și celelalte salarii ale cadrelor didactice. Garant al acestor promisiuni a fost permanent premierul Marcel Ciolacu care a spus că va „livra la milimetru” ce a promis guvernul său și că le va „face dreptate” profesorilor.

Mărirea pe care o va acorda Guvernul Ciolacu de la 1 ianuarie 2024 înseamnă o creștere cu 678 lei brut, adică un total de 5.894 lei brut, în loc de 6.900 lei cât a promis. A doua mărire de 7%, care ar trebui să fie făcută în toamnă, este sub semnul întrebării. Ea trebuie negociată de sindicate cu Guvernul. După mărirea de 20%, salariul unui profesor debutant va ajunge la cel mult 3.700 de lei net, cu mult sub promisiunea făcută de Budăi, de 4.600 lei net, și sub nivelul salariului mediu.

O altă promisiune a Guvernului era legată de noua lege a salarizării și grilele pentru cadrele didactice, de la care sindicatele au cerut să pornească negocierile. Nici legea și nici grilele nu au fost întocmite, nici măcar în stadiu de proiect.

Nici sindicatele nu sunt consecvente cu promisiunile făcute propriilor protestatari. Au susținut majorarea de 40% a salariilor pentru debutanți dar se mulțumesc cu jumătate, și aceea improbabilă. Încă din vară, protestatarii au acuzat sindicatele de trădare.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG