Linkuri accesibilitate

Câte mii de euro câștigă un europarlamentar pe lună. Diurna este de 350 de euro


Europarlamentarii beneficiază de salarii, indemnizații, pensii și beneficii consistente.
Europarlamentarii beneficiază de salarii, indemnizații, pensii și beneficii consistente.

Salariul net al unui europarlamentar depășește 7.800 de euro pe lună și este completat de diurne, gratuități și multe alte beneficii consistente, arată Știrile PRO TV.

Lunar, la salariu se adaugă indemnizația de aproape 5.000 de euro, bani care să fie folosiți pentru funcționarea birourilor parlamentare și cumpărarea de calculatoare, telefoane sau abonamente la internet. Suma nu trebuie justificată cu documente, dar cheltuielile birourilor europarlamentare pot fi supuse unor controale financiare.

În același timp, diurna europarlamentarilor este de 350 de euro, iar banii pot fi cheltuiți de aleșii europeni pentru a-și asigura cazarea, masa ori transportul.

Spre deosebire de senatorii și deputații din parlamentul României, europarlamentarii nu primesc diurna dacă nu se prezintă la serviciu. Mai mult, nu este suficient ca europarlamentarii să semneze prezența și să fie în sală, ci trebuie să voteze personale cel puțin jumătate dintre proiectele de pe ordinea de zi.

De asemenea, pe baza facturilor, Parlamentul European le dă aleșilor banii înapoi pe bilete de avion pentru ședințele de la Bruxelles sau Strasbourg, le sunt decontate bilete de tren și pot primi înapoi și banii pe benzina consumată dacă vin cu mașina.

Europarlamentarii pot cere și rambursarea altor cheltuieli de deplasare care trebuie să se încadreze într-o sumă anuală maximă, stabilită pentru fiecare țară în parte. Mai mult, europarlamentarii pot cere decontarea a trei sferturi din sumele cheltuite pentru servicii medicale.

Pe lângă aceste beneficii, la sfârșitul mandatului, europarlamentarii au dreptul la indemnizație tranzitorie. Este o sumă pe care o pot primi după ce termină mandatul, până își găsesc alt loc de muncă. În funcție de numărul de mandate, banii se acordă cel mult doi ani.

Mai mult decât atât, dacă un fost eurodeputat se angajează pe un salariu mai mic, Parlamentul European asigură diferența de bani până la valoarea fostului salariu, adică 7.853 de euro.

După vârsta de 63 de ani, europarlamentarii care au avut mandate întregi pot cere să iasă la pensie și iar pensia de europarlamentar se poate cumula cu alte tipuri de pensii. Pensia unui europarlamentar este de aproximativ 5.497 de euro.

La alegerile din 9 iunie, România europarlamentarii. 542 de candidați candidează pentru cele 33 de posturi de europarlamentar alocate României.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG