Linkuri accesibilitate

Salariu mediu de la Metrorex și contractele sindicaliștilor. Ministrul vorbește despre „bogații tranziției”


Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, îi atacă dur pe sindicaliștii de la Metrorex

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, susține într-o postare pe Facebook că liderii de sindicat de la Metrorex, pe care îi numește „bogații tranziției”, au „acaparat și subjugat” pentru ei și interesele lor compania.

Într-un mesaj transmis pe pagina sa de socializare Cătălin Drulă arată că negocierea avantajelor și privilegiilor pe care angajații Metrorex le-au dobândit prin Contractul Colectiv de Muncă (CCM) și pentru care plătesc toți românii subvenționarea metroului, „trebuie să aibă în centrul atenției călătorul, nu nababul de sindicat”

„Din concluziile preliminare ale anchetei Corpului de Control aflăm că, la negocierea CCM de anul trecut, când s-au majorat salariile cu 18%, 10 din cei 15 membri din comisia de negociere constituită la nivelul administrației Metrorex erau membri de sindicat. Practic, sindicatul Metrorex a negociat salarii mai mari în plină pandemie cu sine însuși. Și ca să înțelegeți încă un motiv pentru supărarea domnului Rădoi, aflați că, în mandatul Corpului de Control, este trecută în mod explicit și verificarea contractelor dintre Metrorex și firma Sindomet Servcom SRL”, a precizat Drulă.

Acesta a mai arătat că firma menționată este deținută în proporție de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), al cărui președinte este domnul Ion Rădoi.

Drulă a mai menționat că Sindomet Servcom SRL a avut două contracte cu Metrorex:

 • unul pentru spațiile comerciale (expirat în 2018) prin care firma încasa 75% și Metrorex doar 25% din valorificarea acestora.
 • un contract pentru spațiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%.

„S-a încercat prelungirea de facto a acestor contracte, Sindomet încasând în continuare sumele, dar Metrorex refuzând să încaseze partea sa (oricum PREA MICĂ) pentru că nu mai exista contract valabil. Corpul de Control va face lumină și în această poveste. Pentru context, firma Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 lei și un profit de 6.197.855 lei, conform datelor publice disponibile. Sindomet Servcom SRL mai deține și un complex turistic la Bușteni, care oferă reducere de 99% pentru angajații Metrorex, care aleg să își petreacă cele 4 zile de recuperare, printre altele, la centrul turistic din Bușteni deținut de această firmă. Reducerea de 99% este suportată de Metrorex”, a mai scris ministrul.

Acesta l-a acuzat pe Ion Rădoi de „interese subterane” și a mai scris că, în 2020, câștigul mediu brut lunar per salariat al Metrorex a fost de 9.901 lei, în timp ce în propunerea de buget de venituri și cheltuieli pentru 2021, Metrorex are estimat un câștig mediu brut lunar per salariat de 12.739 lei.

„Cel târziu acum sper că este evident că deranjul domnului Rădoi nu e legat de cifre sau de binele oamenilor, ci de afacerile, privilegiile și beneficiile sindicatului”, a mai scris Drulă.

 • 16x9 Image

  Ionuț Benea

  A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

  S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

  Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG