Linkuri accesibilitate

Salman Rushdie a fost stabilizat și operat după ce a fost înjunghiat la New York


Scriitorul de origine indiană, Salman Rushdie, este cunoscut în special pentru Versetele satanice, considerate blasfematoare la adresa religiei islamice. A fost condamnat la moarte de ayatolahul Ruhollah Khomeini, care a emis o Fatwā, prin care cerea uciderea sa.

Salman Rushdie a fost stabilizat și respiră cu ajutorul aparatelor după ce a fost atacat pe scenă la un eveniment din vestul statului New York vineri dimineață.

Rushdie a fost înjunghiat în gât și piept exact când se pregătea să susțină o prelegere în vestul New York-ului.

Bărbatul acuzat că l-a înjunghiat este un tânăr din Fairview, New Jersey. Poliția l-a identificat pe suspect ca fiind Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani.

În vârstă de 75 de ani, Salman Rushdie a fost stabilizat și respiră cu ajutorul unui ventilator după ce a fost atacat pe scenă la un eveniment din vestul statului New York, vineri dimineață.

„Veștile nu sunt bune. Salman va pierde probabil un ochi, nervii din braț i-au fost tăiați, iar ficatul i-a fost înjunghiat și rănit”, a declarat vineri seara Andrew Wylie, purtătorul său de cuvânt.

Fost câștigător al premiului Booker Prize, în vârstă de 75 de ani, Rushdie urma să vorbească la un eveniment al Chautauqua Institution, când un bărbat a urcat pe scenă și a început să-l lovească și l-a înjunghiat chiar în timp ce acesta era prezentat auditoriului.

Atacatorul a fost imobilizat și se află în custodia poliției. Scriitorul a fost dus la spital.

Scriitorul și eseistul Salman Rushdie s-a născut pe 19 iunie 1947, la Mumbai, India, celebru mai ales pentru Versetele satanice (1988).

Pentru această operă, considerată blasfematoare la adresa religiei islamice și a profetului Islamului Mahomed, Rushdie a fost condamnat la moarte de ayatolahul Ruhollah Khomeini, care a emis o Fatwā, adică un edict, prin care cerea uciderea lui Rushdie.

Un tribunal islamic iranian a emis, în 1989, o sentinţă de condamnare la moarte împotriva scriitorului. De asemenea, a fost oferită o recompensă de peste 3 milioane de dolari pentru oricine îl va ucide pe Rushdie, scrie Bloomberg.

Guvernul iranian s-a distanțat de mult timp de decretul lui Khomeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat.

În 2012, o fundație religioasă iraniană semioficială a crescut recompensa de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari.

Salman Rushdie este autor al mai multor romane și volume de eseuri care privesc lumea contemporană cu luciditate și uneori cu sarcasm.

Și-a făcut debutul editorial în 1975 cu romanul Grimus, dar romanul care l-a impus definitiv a fost Copiii din miez de noapte, care a primit și prestigiosul Booker Prize în 1981.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG