Linkuri accesibilitate

Un șaman din Siberia cu discurs anti-Putin, internat forțat într-un ospiciu pentru „tratament”


Gabișev a reușit în ultimii ani să câștige simpatia a sute de persoane din Rusia.
Gabișev a reușit în ultimii ani să câștige simpatia a sute de persoane din Rusia.

Un tribunal din regiunea siberiană Yakutia/Rusia a obligat la tratament psihiatric forțat un șaman care a fost oprit de autorități de mai multe ori să meargă la Moscova pe jos „pentru a-l alunga pe președintele Vladimir Putin din Kremlin”.

Aleksei Pryanishnikov, avocat al lui Aleksandr Gabișev, a declarat pentru RFE / RL că instanța din orașul Yakutsk a decis pe 26 iulie că Gabișev reprezintă un „pericol extrem” pentru societate și „trebuie tratat cu forța într-un spital specializat, sub supraveghere permanentă”.

Pryanishnikov a mai spus că termenul „tratament” este neclar, adăugând că pacienții supuși la astfel de tratamente pot fi închiși în clinicile psihiatrice timp de până la trei ani. Avocatul a declarat că va face apel împotriva hotărârii.

În martie, instanța l-a considerat pe Gabișev „inadecvat mental” și a decis că ar trebui să fie plasat într-o clinică de psihiatrie. Decizia a fost contestată de avocații lui Gabișev și susținătorii săi, care spun că a fost o încercare de a-l reduce la tăcere pe disident.


În februarie, poliția a lansat o anchetă împotriva lui Gabișev, acuzându-l de un „act violent împotriva unui ofițer de poliție” atunci când a fost dus cu forța de la domiciliu la o clinică de psihiatrie la sfârșitul lunii ianuarie.

Poliția a declarat atunci că incidentul dintre Gabișev și un ofițer de poliție a avut loc pe 27 ianuarie, la mai puțin de trei săptămâni după ce șamanul își anunțase planul de a-și relua drumul spre capitala Rusiei.

În aprilie, sora lui Gabișev, Kyaiyylana Zakharova, a declarat pentru RFE / RL că starea de sănătate a fratelui ei s-a deteriorat dramatic, cel mai probabil din cauza injecțiilor cu substanțe necunoscute pe care le primise în clinica de psihiatrie.

Gabișev a apărut pentru prima oară în martie 2019 când l-a numit pe Putin „rău” și a anunțat că a început un marș la Moscova pentru a-l alunga pe președintele rus din funcție.


A mers pe jos mai mult de 2.000 de kilometri, vorbind cu sute de ruși pe parcurs.

Pe măsură ce notorietatea sa a crescut, videoclipurile conversațiilor sale cu oamenii au fost postate pe rețelele de socializare și au atras milioane de vizualizări.

În iulie 2019, când Gabișev a ajuns în orașul Chita, a condus un miting de 700 de persoane, sub sloganul „Rusia fără Putin”.

La acea vreme, Gabișev a spus: „Dumnezeu mi-a spus că Putin nu este un om, ci un demon și mi-a ordonat să-l alung”. Marșul său a fost oprit când a fost reținut în regiunea Buriatia mai târziu în septembrie și plasat într-o clinică de psihiatrie din Yakutia timp de câteva luni împotriva voinței sale.

Șederea sa forțată într-o clinică a fost echivalată de mulți cu practica din epoca sovietică de a ascunde disidența cu utilizarea tratamentului psihiatric forțat. Șamanii au slujit ca vindecători și ghicitori în Siberia de secole. În perioada sovietică, misticii au fost aspru pedepsiți. Dar, în părți izolate din Siberia, acum își recapătă importanța.

XS
SM
MD
LG