Linkuri accesibilitate

Sancțiuni americane și europene împotriva Rusiei pentru otrăvirea și arestarea lui Navalnîi


Rusia - Alexei Navalnîi

Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat sancțiuni coordonate împotriva oficialilor ruși din cauza otrăvirii și condamnării liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, iar Casa Albă a anunțat „un curs foarte diferit” al relației cu Moscova, din cauza „comportamentului inacceptabil" al Kremlinului.

Washingtonul a anunțat marți că va aplica sancțiuni împotriva a șapte înalți oficiali ruși după ce serviciile de informații americane au stabilit că ofițerii Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia se află în spatele otrăvirii activistului rus.

Trezoreria SUA a dat publicității și lista oficialilor ruși sancționați: șeful FSB Nikolai Bortnikov, adjunctul șefului de cabinet prezidențial Serghei Kirienko, miniștrii Apărării Aleksei Krivorușko și Pavel Popov, procurorul general Igor Kraznov, șeful Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN), Alexandr Kalașnikov și Andrei Iarin, șeful direcției de politică internă a Kremlinului.

Anunțul a venit în urma sancțiunilor UE împotriva a patru înalți oficiali: șeful FSIN Alexandr Kalașnikov, șeful Comitetului de anchetă Alexandr Bastrîkin, procurorul general Igor Krasnov și șeful Gărzii Naționale Viktor Zolotov.

Cei patru vor fi primii vizați în cadrul noului regim sancționatoriu al UE pentru încălcarea drepturilor omului, care a intrat în vigoare în decembrie 2020.

Administrația Biden a anunțat că Washingtonul impune și restricții la export pentru 14 părți implicate în producția biologică și chimică, inclusiv nouă entități comerciale din Rusia.

„Utilizarea de către Kremlin a armelor chimice pentru a reduce la tăcere un adversar politic și a-i intimida pe alții demonstrează nesocotirea flagrantă a normelor internaționale", a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.

„Ne alăturăm UE pentru a condamna otrăvirea lui Alexei Navalnîi, precum și arestarea și încarcerarea acestuia de către guvernul rus", a adăugat ea.

„Ne exercităm autoritatea pentru a trimite un semnal clar că utilizarea de către Rusia a armelor chimice, care încalcă angajamentele sale internaționale în materie de drepturi ale omului, are consecințe grave", a declarat un înalt oficial al administrației în cadrul unui briefing din 2 martie.

„Împărtășim evaluarea UE conform căreia Rusia se îndreaptă spre autoritarism", a adăugat oficialul.

XS
SM
MD
LG