Linkuri accesibilitate

Sancțiuni împotriva Rusiei. Guvernul britanic: „Marea Britanie lovește în inima mașinii de război a lui Putin”


Guvernul britanic a anunţat joi că a impus cel mai mare pachet de sancţiuni împotriva Rusiei din ultimele 18 luni, vizând persoane implicate în războiul din Ucraina și grupuri de mercenari africani.

Ministerul britanic de Externe a anunțat că a sancționat 56 de structuri și persoane, cu scopul de a afecta efortul de război al președintelui rus Vladimir Putin și „activitatea malignă a Rusiei la nivel global”.

Printre acestea sunt zece entități cu sediul în China, care furnizează mașini și componente pentru armata rusă.

„Măsurile de astăzi vor continua să respingă politica externă corozivă a Kremlinului, subminând încercările Rusiei de a favoriza instabilitatea în Africa și perturbând furnizarea de echipamente vitale pentru mașina de război a lui Putin”, a declarat ministrul britanic de externe, David Lammy.

Majoritatea măsurilor privesc companii cu sediul în Rusia, China, Turcia și Kazahstan, acuzate că au ajutat invazia Rusiei în Ucraina prin furnizarea de mașini-unelte, microelectronice și componente pentru drone.

Acestea includ firme despre care surse europene din domeniul serviciilor secrete, citate în septembrie de Reuters, spun că fac parte dintr-o încercare a Rusiei de a stabili un program de arme în China.

Marea Britanie a mai spus că cele mai recente sancțiuni vor aborda activitatea Rusiei din Libia, Mali și Republica Centrafricană, țintind trei grupuri private de mercenari care au legături cu Kremlinul, inclusiv Corpul Africa controlat de Kremlin, și alte 11 persoane.

Printre persoanele sancționate se află Denis Sergheiev, pe care poliția britanică l-a acuzat pentru tentativa de ucidere a fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, la Salisbury, în sudul Angliei, în martie 2018.

Sergheiev, despre care Marea Britanie a spus că acționează sub pseudonimul Serghei Fedotov, a fost unul din cei trei ruși despre care Marea Britanie a spus că ar fi ofițeri de informații militare GRU suspectați de comiterea atacului.

O femeie a fost otrăvită accidental cu neurotoxina, iar Skripal a spus că însuși Putin ar fi ordonat atacul cu Novicioc împotriva sa.

Moscova a respins în mod repetat acuzațiile britanicilor privind implicarea sa.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG