Linkuri accesibilitate

SUA vor aplica noi sancțiuni pentru a reduce mașina de război a Rusiei


Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, vorbește la sediul Băncii Mondiale din Washington pe 22 octombrie.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, vorbește la sediul Băncii Mondiale din Washington pe 22 octombrie.

Statele Unite vor aplica noi sancțiuni menite să reducă eforturile de război ale Rusiei în Ucraina, începând de săptămâna viitoare, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, pe 22 octombrie.

Sancțiunile vor viza entitățile secundare din țările care furnizează Rusiei componente critice folosite de industria de armament, a declarat Yellen liderilor financiari mondiali reuniți la Washington pentru reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Mondiale.

„Vom aplica sancțiuni puternice care vizează pe cei care facilitează mașina de război a Kremlinului, inclusiv intermediarii din țări terțe care furnizează Rusiei inputuri esențiale pentru armata sa”, a spus ea în declarația de deschidere a unei conferințe de presă.

Yellen a vorbit despre și utilizarea veniturilor din activele suverane rusești înghețate pentru a acorda împrumuturi Ucrainei. Parlamentul European a aprobat un împrumut de până la 35 de miliarde de euro (38 de miliarde de dolari) pentru apărarea și reconstrucția Ucrainei, care va fi rambursat folosind veniturile viitoare din activele băncii centrale ruse înghețate în străinătate.

Yellen s-a referit și la pachetul total de împrumuturi, de 50 de miliarde de dolari, negociat de Grupul celor Șapte și aliații UE, spunând că Statele Unite se așteaptă să poată contribui cu 20 de miliarde de dolari.

Departamentul de Trezorerie al SUA „lucrează neobosit pentru a valorifica econimic activele suverane ruse înghețate pentru a ajuta Ucraina”, a spus Yellen.

Pe 22 octombrie, Marea Britanie și-a anunțat disponibilitatea de a acorda Ucrainei un împrumut de 2,26 miliarde de lire sterline (2,93 miliarde de dolari), care va fi, de asemenea, rambursat din veniturile din activele înghețate ale Rusiei.

Surse AP, AFP și Reuters

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG