Linkuri accesibilitate

Doi afaceriști sunt acuzați de SUA că au ajutat un oligarh rus să își păstreze iahtul de 90 de milioane de dolari


Omul de afaceri rus Viktor Vekselberg ar fi fost ajutat de doi afaceriști din Rusia și Marea Britanie să ascundă deținerea unui iaht.

Doi oameni de afaceri, unul rus și unul britanic, sunt acuzați de guvernul american că ar fi facilitat eludarea sancțiunilor financiare privind deținerea unui iaht de 90 de milioane de dolari de către oligarhul rus Viktor Vekselberg, scrie Reuters.

Vladislav Osipov, 51 de ani, cetățean rus, și Richard Masters, 52 de ani, cetățean al Marii Britanii, au fost acuzați în fața unui tribunal american pentru conspirație la fraudarea Statelor Unite și comiterea de infracțiuni împotriva Statelor Unite, a precizat Departamentul de Justiție al SUA.

Statele Unite au cerut Spaniei să-l aresteze pe Masters în privința extrădării, a mai arătat Departamentul de Justiție, adăugând că arestarea sa a fost executată vineri și că un mandat de arestare împotriva lui Osipov este în curs.

Washingtonul a impus sancțiuni împotriva lui Vekselberg în 2018 din cauza unei presupuse intervenții ruse în alegerile din SUA din 2016 și în 2022 din cauza legăturilor sale cu președintele rus Vladimir Putin după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Kremlinul neagă amestecul în alegeri și numește acțiunile sale în Ucraina o „operație militară specială”.

Poliția spaniolă a confiscat anul trecut un superyacht aparținând lui Vekselberg în numele autorităților americane. Evaluat la aproximativ 90 de milioane de dolari, „Tango” - lung de 78 de metri (255 ft) - a fost confiscat într-un șantier naval de pe insula mediteraneană Mallorca.

Rechizitoriul susține că Masters a condus o companie de gestionare a iahturilor în Spania, care a preluat conducerea „Tango” după ce Vekselberg a fost sancționat în aprilie 2018 și a conspirat cu alții pentru a se sustrage de la sancțiunile SUA.

Osipov, un angajat al Vekselberg, a proiectat o structură de proprietate complicată a companiilor pentru a ascunde proprietatea lui Vekselberg asupra iahtului, a susținut Departamentul de Justiție.

Vekselberg deținea grupul de companii Renova, care operează în sectorul energetic al Rusiei, potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, care aplică sancțiuni.

Sursă: Reuters

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG