Linkuri accesibilitate

Șase copii au ajuns la spital după ce mama le-a dat într-o zi doza de medicamente pentru o săptămână. Procurorii anchetează cazul


Trei elicoptere SMURD au aterizat pe stadionul din Dragalina, jud. Călărași, pentru a-i prelua pe copii.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași fac cercetări pentru vătămare corporală din culpă, după ce șase copii au ajuns în stare gravă la spital. Copiii au fost intoxicați de mama lor care le-a administrat greșit tratamentul preventiv pentru TBC. Dosarul este in rem.

Un apel la 112 a anunțat marți, 27 iunie, că șase frați, cu vârste între 5 și 16 ani, din comuna Dragalina, Călărași sunt inconștienți. Mama le-a spus operatorilor că li s-a făcut rău după ce le-a administrat pastilele pentru prevenția TBC.

Patru ambulanțe au plecat de la Călărași spre comuna Dragalina. Pe drum, o asistentă de pe una din salvări l-a sunat primarul comunei. I-a cerut ajutor pentru că situația era gravă.

"Ne-am dus acolo. Erau așa de mulți oameni disperați că a trebuit să intervenim ca ambulanțierii și medicii să-și poată face treaba. L-am sunat pe domnul Arafat și l-am rugat să ne ajute", a povestit, pentru Europa Liberă, primarul din Dragalina, Călărași, Gabriel Stanciu.

A urmat mobilizarea la ISU care a trimis spre comuna din Călărași, trei elicoptere. De la Galați, București și Constanța. Și o ambulanță de transport victime multiple, tot de la București.

Primul a ajuns elicopterul de la București care a decolat în două minute de la solicitare.

„Până au ajuns elicopterele, cei de pe ambulanțe i-au stabilizat. A fost multă lume aici să dirijeze, să ajute. Noroc că au venit repede elicopterele, maxim 40 de minute", a mărturisit primarul.

Trei fetițe, care erau în starea cea mai gravă, au fost preluate de elicoptere și duse la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală. Ceilalți trei frați au ajuns, la același spital, cu ambulanța de victime multiple.

Toți au rămas internați și sub supraveghere medicală.

Cu ce s-au intoxicat copiii?

Cei șase copii au fost intoxicați cu izoniazidă, o substanță folosită pentru tratamentul și profilaxia tuberculozei. Supradoza poate da reacții neurologice și hepatice grave.

„Pot face convulsii. Important e cât timp trece de la ingerare până la administrarea antidotului, dacă au avut convulsii, dacă creierul a rămas fără oxigen. Dacă nu au avut desaturare, se pot recupera total, cu integritate cerebrală. La fel de mare este riscul unei hepatite toxice fulminante, în astfel de cazuri”, ne explică medicul Robert Țigănilă, director medical al Spitalului TBC din Călărași.

Imediat ce au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, copii au primit tratamentul indicat în cazul supradozei cu izoniazidă.

”Din fericire s-a intervenit prompt, cei de la Smurd au realizat gravitatea cazurilor și au luat măsurile corespunzătoare. La spital au fost mobilizați mai mulți medici și asistente de la secția de toxicologie, UPU și farmacia spitalului. Astfel că, la mai puțin de 6 ore de la administrare, erau internați și sub tratament cu antidot - vitamina B6. Sunt 5 fete intre 5 ani și 16 ani și un băiat de 13 ani”, a transmis medicul Raluca Alexandru, de la Spitalul Grigore Alexandrescu, pentru Europa Liberă.

Ce s-a întâmplat

Familia celor șase copii trăiește într-o comunitate săracă și numeroasă din Dragalina. Primarul spune că sunt oameni simpli, fără carte, dar muncitori, curați și care își trimit copiii la școală.

O rudă care locuiește în casă cu ei, și care a fost diagnosticată cu TBC, urma să fie externată din spital. Preventiv, familiei i-a fost prescris un tratament medicamentos care să-i ferească de o posibilă infectare. Au primit doza pentru 7 zile, pentru fiecare dintre cei 8 copii.

Mama le-a declarat salvatorilor că nu a înțeles exact cum trebuie administrate. Și a făcut cum a crezut că e bine. În loc de o pastilă, șase dintre copii au primit toate pastilele de pe o folie. Ceilalți doi au scăpat pentru simplu motiv că s-au terminat comprimatele.

Primarul comunei îi învinuiește pe medicii care au prescris tratamentul că nu au avut răbdare să îi explice unui om fără carte. „Eu zic că trebuie implicare mai multă. Medicii să fie mai aproape de ei, să nu le dai pastilele și să-i trimiți acasă”, crede Gabriel Stanciu.

Directorul medical al Spitalului TBC din Călărași, dr. Robert Țigănilă, susține, însă, că medicul care a scris prescripția și le-a dat tratamentul a explicat clar cum trebuie administrate.

„Am discutat cu medicul și asistenta care se ocupă de teritoriul respectiv. Le-au explicat inclusiv copiilor mai mari cum se iau. Și din documente reiese același lucru. Nu înțeleg ce s-a putut întâmpla”, declară, pentru Europa Liberă, dr. Robert Țigănilă.

Ce spune legea?

Tratamentul și prevenția în cazul TBC-ului sunt reglementate, printr-o strategie națională, adoptată la nivel de Guvern, și care prevede automedicația, în cazul tratamentului preventiv. Adică administrarea chimioprofilaxia se face la domiciliu, fără supraveghere medicală.

Neșansa familiei din Dragalina a fost că asistentul social din comună era în concediu. Deși nu intră în obligațiile sale, acesta îi ajuta de obicei în astfel de situații și mijlocea înțelegerea prescripțiilor medicale.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași au deschis, in rem, un dosar de cercetare pentru vătămare corporală din culpă, și au emis un prim mandat de percheziție la cabinetul medicului de la care mama copiilor a primit tratamentul.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG