Linkuri accesibilitate

Șase poștași au fost uciși într-un atac rusesc cu rachete în Harkov


Urmările atacului rusesc asupra oficiului poștal Nova Poșta.
Urmările atacului rusesc asupra oficiului poștal Nova Poșta.

Șase lucrători poștali au fost uciși și alți 16 au fost răniți după ce o rachetă rusească a lovit un centru de distribuție din estul Ucrainei în noapte de sâmbătă spre duminică, transmite AFP.

Președintele Volodimir Zelenski a distribuit un videoclip pe rețelele sociale cu ceea ce părea a fi un depozit puternic avariat, înconjurat de moloz și un container cu logo-ul operatorului poștal ucrainean Nova Poșta.

„Toți cei șase morți și 14 răniți ca urmare a atacului ocupanților erau angajați ai companiei care se aflau în interiorul terminalului Nova Poșta”, a declarat guvernatorul regional Harkov, Oleg Sinegubov.

Pe contul său de Telegram, Oleg Sinegubov a afirmat că victimele aveau vârste cuprinse între 19 și 42 de ani și că erau lucrători civili.

Șapte persoane sunt în spital într-o „stare moderată” și șapte bărbați sunt într-o „stare gravă”, a precizat guvernatorul regional.

„Rușii au provocat mai multă teroare populației pașnice din Harkov”, a adăugat el.

Poliția a declarat că 22 de persoane se aflau înăuntru când ceea ce pare a fi o rachetă S-300 a lovit clădirea chiar înainte de ora locală 22:30.

Urmările atacului cu rachetă asupra punctului poștal ucrainean Nova Poșta din Harkov.
Urmările atacului cu rachetă asupra punctului poștal ucrainean Nova Poșta din Harkov.

Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina și e situat la 30 km de granița cu Rusia. Orașul a fost puternic bombardat în primele săptămâni ale războiului, în februarie 2022.

La începutul acestei luni, primarul Harkovului, Ihor Terekhov, a declarat că prima școală subterană din Ucraina va fi construită în oraș pentru a permite copiilor să continue educația în persoană în siguranță.

Pe de altă parte, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus șase drone de atac lansate de Rusia și o rachetă de croazieră peste noapte, potrivit forțelor aeriene ale Ucrainei. Reprezentanții armatei ucrainene spun că Rusia a lansat nouă rachete de croazieră asupra Ucrainei.

Ucrainenii pregătesc lemne de foc și lumânări pentru iarnă

Ucrainenii pregătesc lemne de foc și lumânări pentru o iarnă în care se așteaptă la noi atacuri rusești asupra infrastructurii energetice a țării, scrie AP.

Vânzările de generatoare au explodat spre sfârșitul verii. Unii, care își permit, au investit în panouri solare. Alții au cumpărat lumânări, baterii, lanterne și felinare portabile și s-au aprovizionat cu canistre compacte de gaz.

Iarna trecută Rusia a atacat cu peste 1.200 de rachete și drone centralele electrice ucrainene, potrivit operatorului de rețea ucrainean de stat, Ukrenergo.

Loviturile au afectat aproape jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei. Oamenii au fost forțați să îndure ore întregi fără electricitate și apă în timpul celor mai reci luni.

Milioane de oameni din Ucraina au trebuit să învețe să muncească, să trăiască și să-și acopere nevoile de bază fără a se baza pe electricitate.

După o perioadă de acalmie de șase luni, sistemul energetic al Ucrainei a suferit primul atac al sezonului pe 21 septembrie, ducând la deteriorarea instalațiilor din regiunile centrale și vestice, a transmis Ukrenergo.

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal a anunțat recent că SUA au alocat 522 de milioane de dolari pentru echipamente energetice și protecția infrastructurii Ucrainei.

„Ne aflăm în pragul unei ierni grele. Datorită asistenței aliaților noștri, am trecut cu succes peste ultimul, care a fost cel mai dificil sezon de iarnă din istoria noastră”, a spus Denis Șmîhal.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG