Linkuri accesibilitate

Scandal în AUR. Diana Șoșoacă: „Totul a pornit de la bani!” Apare AUR 2 din cauza Neamului Românesc?


Diana Șoșoacă, senator AUR, ianuarie 2021
Diana Șoșoacă, senator AUR, ianuarie 2021

Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă susține că  excluderea sa din AUR a pornit de la un scandal legat de bani, conducerea centrală cerând o parte din suma forfetară primită de parlamentari.

„Un comportament dizgrațios, de mahalagioaică”, o versiune feminină din punct de vedere comportamental a lui Corneliu Vadim Tudor. Cuvintele dure aparțin senatorului AUR, Sorin Lavric, după excluderea Dianei Șoșoacă. Acesta a fost acuzat de misoginism de senatoarea exclusă din partid.

Europa Liberă a stat de vorbă cu Sorin Lavric, președintele Senatului AUR, cel care a inițiat demersurile pentru sancționarea Dianei Șoșoacă, dar și cu senatoarea exclusă din Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). De asemenea, a cerut un punct de vedere și de la deputatul Dan Tănasă, după acuzațiile legate de finanțele AUR.

Diana Șoșoacă a fost membră a Partidului Neamul Românesc (PNR) până la înscrierea în Alianța pentru Unirea Românilor. Între cele două entități s-a semnat un acord preelectoral înaintea alegerilor parlamentare pentru ca reprezentanții PNR să candideze pe listele AUR. Informația a fost dezvăluită de George Simion într-un interviu pentru Europa Liberă, în care a recunoscut că mulți candidați nu au fost cunoscuți, ci au fost aleși doar pentru a completa listele pentru alegeri. Diana Șoșoacă era cunoscută în zona Moldovei, fiind o voce care s-a făcut remarcată în timpul pelerinajului la Sfânta Parascheva, municipiul Iași.

Eu am adeziune la partidul AUR pentru că altfel nu se putea candida pe listele AUR. Există un protocol de colaborare între Partidul Neamul Românesc și partidul AUR, care expira pe data de 7 ianuarie. Conform acelui protocol, AUR și PNR trebuiau să încheie un protocol de colaborare pentru următorii patru ani. Discuțiile purtate înainte de campanie și în campanie au fost date uitării de către membrii AUR, nu au mai recunoscut nici un ajutor din partea PNR. În provincie, la Iași. eu nu am fost ajutată de AUR, ci de membrii PNR”, a declarat senatoarea pentru Europa Liberă.

Potrivit acesteia, scandalul din AUR nu reprezintă o luptă de putere în interiorul partidului.

„Totul a pornit de la bani pentru că ideologie nu există”, a precizat senatoarea pentru Europa Liberă.

Banii, hotelul și ideologia

Reprezentanta AUR susține că actuala conducere a partidului a cerut fiecărui senator și deputat jumătate din suma forfetară.

În partid este în acest moment un scandal imens, cei din conducerea AUR cer jumătate din cei 28.000 de lei dați pentru cheltuielile senatorului”, a afirmat Diana Iovanovici Șoșoacă.

De asemenea, senatoarea adaugă că parlamentarii AUR trebuie să dea 2.000 de lei în fiecare lună către partid pentru donațiile AUR în scop caritabil.

Eu nu am dat bani. De aici au pornit și cele mai multe probleme, pentru că am refuzat categoric să dau din acei bani cu care trebuie să întrețin un cabinet, să plătesc consilierii, să cumpăr materiale de birotică”, a precizat senatoarea.

Ea subliniază că toți parlamentarii AUR au fost chemați la sediu pentru a încheia contracte de leasing cu o „societate din sfera AUR pentru achiziționarea de autoturisme Logan”.

Toți membrii AUR care erau din provincie erau obligați să locuiască la hotelul domnului Lulea, actual președinte AUR în acte. La acest moment în actele partidului nu apar în conducere nici George Simion, nici Claudiu Târziu, ci domnul Marius Lulea, un domn cu foarte multe afaceri imobiliare, inclusiv acel hotel îi aparține”, a declarat Diana Iovanovici Șoșoacă pentru Europa Liberă. Pe site-ul AUR, Marius Lulea apare ca fiind președintele Organizației Oamenilor de Afaceri și membru în Biroul Național de Conducere, for care a sancționat-o pe senatoare.

Pe listele AUR au fost trecuți cinci reprezentanți care provin din Partidul Neamul Românesc, trei fiind la Cameră și doar Șoșoacă la Senat. Un alt deputat provenit din PNR, Francisc Tobă, nu are încă mandatul validat. Partidul Neamul Românesc a fost înființat de Ninel Peia, fost parlamentar PSD, exclus de social-democrați pentru pozițiile sale conspiraționiste. Ninel Peia a fost și candidat la prezidențiale.

Dacă Diana Iovanovici-Șoșoacă ar dori să formeze un grup în Senat are nevoie ca alți șase colegi din AUR să o urmeze.

Deja am creat o nouă mișcare, un nou curent politic, care militează strict pentru adevărul nealterat, un adevăr care a deranjat toate instituțiile statului, toți corupții din sistem. E posibil să vină parlamentari și din alte partide alături de mine. În PNR există democrație, fiecare acționează după cum consideră. Cea mai mare parte din AUR sunt susținătorii mei, ce concurență să devin eu? Oamenii sunt cu mine. Dacă voiam să iau puterea în AUR, o luam și puneam condiții. Și eu puteam să obțin funcții. Poate mă vedeți în fruntea țării. Eu voi apărea în continuare ca senator Diana Ionavovici Șoșoacă. Eu sunt eu”, a spus senatoarea, fără a precizat dacă ceilalți deputați din PNR vor pleca din AUR.

Diana Șoșoacă a susținut că mai mulți parlamentari s-au întâlnit cu ea fără știrea conducerii centrale pentru a-i ajuta. Ea a subliniat că decizia prin care este sancționată nu este statutară.

Sorin Lavric (AUR): Șoșoacă să își facă partidul ei, Neamul Românesc. Seamănă cu o variantă feminină a lui Vadim Tudor

Președintele Senatului AUR a afirmat că tot scandalul din jurul Dianei Șoșoacă este din cauza temperamentului ei „coleric și dizgrațios”.

Dânsa este inteligentă, știe carte, se pricepe la lumea legilor, juridică, dar, din păcate, nu are tact, nu are bun-simț și îi lipsește acea eleganță psihologică fără de care nu poți să stai într-un anturaj. Doamna Șoșoacă din momentul în care intră într-o încăpere, pur și simplu răspândește un tremur de nervozitate și încordare. Nu poți să bei relaxat o cafea cu ea, tot timpul are de luptat cu cineva, ceva de imputat cumva”, a descris-o senatorul AUR pe colega de partid.

Potrivit lui Sorin Lavric, senatorii AUR nu vor pleca din partid din cauza Dianei Șoșoacă.

La Senat, doamna Șoșoacă este singură, nimeni nu va trece de partea ei. De două luni de când stăm toți cei 14 senatori, toți și-au dat seama de această încordare malefică și nocivă pe care doamna o exercită în jurul ei”, a fost opinia lui Sorin Lavric pentru Europa Liberă.

Nu îi dă nici o șansă că va reuși să adune în jurul ei alți parlamentari.

Ea se crede un lider, un lider deasupra căruia nu poate sta nimeni, nici măcar George Simion sau Claudiu Târziu. Îi doresc succes ca în următorii patru ani să dovedească ce stofă de lider are și să își facă partidul ei. Să își facă grupul ei de Neam Românesc dacă reușește, nu am nimic împotrivă. Nu e o concurență pentru AUR, ea nu e liderul carismatic pe care să îl pui în fruntea unui partid. Doamna spulberă orice anturaj și echipă. Ea e echipă formată doar din ea. O pot compara în privința tonului cu Vadim Tudor, același ton rățoit, jignitor, doar că Vadim era de stânga, doamna Șoșoacă este o naționalistă de tip creștin. Ca tonalitate psihologică seamănă foarte bine în variantă feminină cu Corneliu Vadim Tudor”, a susținut senatorul Lavric.

El a precizat că nu este deranjat de afirmațiile Dianei Șoșoacă, ci de modul în care comunică.

Nu își dă seama că dă cu stângul în dreptul pentru că face tot timpul impresia de mahalagioaică. E un cuvânt nepotrivit, dar așa e percepută de toți senatorii din Parlament”, a fost mesajul transmis de Lavric.

După afirmațiile lui Sorin Lavric la adresa sa, Diana Iovanovici-Șoșoacă l-a acuzat pe acesta de misoginism.

Dan Tănasă (AUR): Șoșoacă a gândit un proiect pentru Neamul Românesc

Deputatul Dan Tănasă a contrazis afirmațiile făcute de senatoarea Diana Șoșoacă în privința sumelor cerute de conducerea partidului. Acesta a găsit alte motive pentru acuzațiile făcute de senatoare.

Ne aflăm la capătul unui lung șir de derapaje ale doamnei senator care s-a îmbătat rapid cu puterea. A început să gândească un proiect propriu al partidului din care a provenit, Neamul Românesc. În prima fază, a încercat să convingă colegi de-ai noștri să părăsească AUR pentru a constitui un grup parlamentar separat. Jocurile nu i-au ieșit în acel moment”, a declarat Dan Tănasă pentru Europa Liberă. Deputatul a reamintit că Ninel Peia și Diana Șoșoacă nu au reușit să strângă numărul de semnături pentru a participa la parlamentare.

El a precizat că la nivelul AUR s-a considerat că Diana Șoșoacă aduce prejudicii de imagine partidului, mai ales după ce a postat imagini de la o „paranghelie cu lăutari”.

Am crezut că în viața privată e o doamnă, prin acuzațiile pe care le lansează, stilul de mahala îi guvernează și viața privată. Nu a înțeles că ce făcea până pe 6 decembrie o afecta pe domnia sa. Ce face după 6 decembrie afectează partidul și imaginea colegilor din partid, a fost opinia exprimată de Dan Tănasă.

El a conchis: „Nu poți da cu noroi în partidul care te-a adus în Parlament. AUR nu este Diana Șoșoacă, stil de mahalagiu de joasă speță”.

Relația liderului AUR, George Simion, cu Diana Șoșoacă s-a stricat și din cauza că acțiunile conducerii erau dublate de cele ale senatoarei. Conducerea AUR a considerat că Diana Șoșoacă are o agendă personală și nu poate să respecte ierarhia de partid.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG