Linkuri accesibilitate

Dăncilă e prezidențiabilă. Replici dure în ședința CEx: „Comanda partidului e în altă parte, nu mai avem majoritate”


Ce se întâmplă cu Dăncilă dacă pierde alegerile prezidențiale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

Ce se întâmplă cu Dăncilă dacă pierde alegerile prezidențiale

Situația tensionată din PSD a răbufnit în cadrul Comitetului Executiv în care Viorica Dăncilă a fost desemnată să reprezintă partidul în bătălia pentru Palatul Cotroceni. Nervii au cedat, Paul Stănescu făcându-i mai multe reproșuri directe premierului Dăncilă.

UPDATE La finalul Comitetului Executiv în care a fost desemnată prezidențiabilul PSD, Viorica Dăncilă și-a avertizat colegii de partid că vor urma sancțiuni pentru cei care o critică. ”Cei care vor ieși în spațiul public cu diferite afirmații, opinii, care să lezeze partidul sau candidatul la prezidențiale, să fie sancționați în Comitetul Executiv Național. Orice pas greșit, este un pas pe care îl va deconta partidul”.

Ea cerut mobilizarea tututor liderilor de organizații, spunând că are șanse în fața lui Iohannis și că este un om al premierelor, ca femeie.

”Și dacă am fost primul premier al României femeie, primul președinte de partid – femeie, primul președinte care a condus președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, tot femeie, și am demonstrat că pot să fac performanță, cred că cetățenii pot să aibă încredere că e timpul pentru un președinte al României femeie”, a declarat proaspăta candidată la prezidențiale.

Aproape unanimitate

Doar două voturi a avut împotriva sa Viorica Dăncilă în cadrul Comitetului Executiv care a aruncat-o în bătălia pentru Palatul Cotroceni. Cei doi au fost Dumitru Buzatu și Paul Stănescu. Mulți lideri au preferat să o voteze pe Dăncilă, dar aceasta să își asume rezultatul de la prezidențiale. Situația a fost și mai ușoară după ce Gabriela Firea s-a retras din competiția internă pentru desemnarea prezidențiabiului. Primarul general și-a dat seama că nu o poate învinge la vot pe Viorica Dăncilă, care are sprijinul liderilor de organizații.

„Nu va fi rezultatul meu, va fi rezultatul vostru”, a spus Dăncilă după ce a fost votată de colegii săi. Discuțiile au fost însă mai încordate în timpul ședinței.

Stănescu se teme că Dăncilă nu ia nici locul doi

Cel mai aprins dialogul din Comitetul Executiv a avut loc între Viorica Dăncilă și fostul său aliat, Paul Stănescu. Discuția a fost una intensă, potrivit mai multor surse din conducerea PSD, cei doi făcându-și reproșuri directe.

„Vă aduceți aminte scrisoarea de anul trecut împotriva lui Dragnea, vedeți că tot ce a fost scris în acea scrisoare s-a întâmplat exact, mi-aș dori să nu se întâmple și acum. Eu vă spun că doamna Firea s-a aflat în toate sondajele din ultimii ani aproape de domnul Iohannis. O să vă spun adevărul chiar dacă nu vă convine, aceasta este realitatea”, și-a început Paul Stănescu discursul în Comitetul Executiv, după ce a recunoscut că o susținea pe Firea pentru poziția de prezidențiabil PSD.

El a criticat decizia CEX-ului de a vota un candidat pentru Palatul Cotroceni din partea partidului.

„Am greșit că am votat un candidat PSD la prezidențiale, nu mai putem negocia, iar forța de negociere este foarte importantă. Toți liderii importanți de la ALDE au spus că dacă mergem separat trebuie să iasă de la guvernare. Eu cred că nu mai avem majoritate în Parlament dacă mergem separat la prezidențiale. Victor Ponta vrea un dezastru pentru noi pentru că o să fie în avantajul lui. El își va juca rolul, uitați-vă, e posibil să plece și alții de la noi, iar noi spunem că îi vrem la guvernare.

Dacă în continuare nu avem forță de negociere, riscăm să nu luăm nici locul doi. Am pierdut și cu Ponta, și cu Năstase, dar acum riscăm să nu intrăm în turul al doilea. Să ne spuneți și nouă cu cine vom face majoritatea în Parlament. Vreau să vă fac o mărturisire, în momentul în care am renunțat la funcția de președinte executiv mi-am dat seama că decizia nu mai e la noi, ci în altă parte, a fost mesajul transmis de Stănescu.

Relația Paul Stănescu – Viorica Dăncilă s-a rupt la două săptămâni după arestarea lui Liviu Dragnea, deși cei doi formau un tandem până în acel moment. Stănescu a fost deranjat că Dăncilă a impus Congresul din 29 iunie, deși stabiliseră inițial ca acesta să aibă loc după prezidențiale.

Dăncilă: Ne-am omorât între noi cu orgoliile noastre

„Am fost izolată șase luni la Palatul Victoria de Liviu Dragnea. Știți că eu nu am vrut nici funcția de premier. Când am plecat în teritoriu cu Eugen (n.r. Teodorovici) și cu Sorina (n.r. Pintea) s-a dat o depeșă de la Codrin și Dragnea să nu vorbească nici un primar cu noi.

Pe mine mă interesează să câștigăm alegerile, dacă ieșeam cu un alt candidat, cum ne profilam noi? Avem 26% în condițiile în care au avut grijă unii din partid să iasă și să vorbească despre președintele PSD așa cum au vrut. Celor de la ALDE le-am numit secretari de stat, nu vrem să fim șantajați. Când spui Paul că avem comanda partidului în altă parte îmi rănești un sentiment. Am încercat să ne regrupăm, dar văd că nu reușim. Noi ne-am omorât între noi cu orgoliile noastre”, a fost răspunsul Vioricăi Dăncilă, potrivit unor surse participate la discuții.

Pieleanu, terapie cu conducerea PSD: „Trebuie să salvăm lucrurile”

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că rolul lui Marius Pieleanu a devenit mult mai vizibil în ultima perioadă, acesta implicându-se activ în comunicarea partidului. Potrivit surselor citate, acesta conduce informal echipa de comunicare a PSD.

Chemat să prezinte datele sondajului pentru prezidențiale, Pieleanu s-a transformat mai mult într-un factor de mobilizare a Comitetului Executiv, potrivit unor surse din PSD.

Mai avem de recuperat 800.000 de oameni, am recuperat ceva din electoratul Pro România până acum. Avem siguranța că doamna Dăncilă va fi în turul al doilea, cu condiția să avem scorul de azi din sondaje”, a spus Pieleanu. Toți cei prezenți la ședință au remarcat că acesta folosea verbul ca și cum este membru PSD și ei erau o echipă.

În sondajul Avangarde, PNL este pe primul loc cu 31%, PSD se află pe locul doi cu 26%, în timp ce USR se situează pe locul trei cu 25%. În condițiile în care se adaugă și PLUS, Alianța ar urca la 28%.

Surpriza pentru toți membrii CEX a fost că Pieleanu nu a prezentat nici o dată privind intenția de vot pentru posibilii candidați ai PSD.

„Eu aveam și aceste date, dar nu au dorit să le mai prezint. Situația era rezolvată, nu am mai prezentat datele privind intenția de vot pentru prezidențiale”, a spus Pieleanu.

Sondajele comandate de PSD au arătat un scor dezastruos pentru candidații măsurați de partid, numai că ele nu au mai fost prezentate Comitetului Executiv.

Viorica Dăncilă a reluat însă mesajul legat de „modelul Iohannis”.

„Ponta avea 38% când a început campania din 2014, iar Iohannis 15%”, a afirmat Dăncilă în cadrul Comitetului Executiv. Nu este prima dată când folosește acest exemplu pentru a-și mobiliza colegii, mesajul fiind reluat la mai multe întâlniri interne.

Ea le-a cerut tuturor șefilor de organizații să se implice total în campania pentru prezidențiale și i-a amenințat pe cei care vor critica conducerea PSD că riscă să rămână în afara partidului.

Dăncilă vrea „protocol” cu Pro România: ministere vs susținere la prezidențiale

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că premierul Viorica Dăncilă nu i-a propus lui Victor Ponta să intre la guvernare, dar intenția există.

„Dacă sunt de acord cu semnarea unui protocol de colaborare, cei de la ProRomânia pot intra la guvernare. În discuțiile de ieri nu s-a avansat o astfel de soluție, ci doar s-a discutat despre susținerea candidatului PSD la prezidențiale. Dacă Victor Ponta este de acord cu acest lucru, se va semna un protocol de colaborare, iar ProRomânia poate intra la guvernare. Decizia depinde dacă vor susține candidatul PSD”, au precizat sursele citate.

Ședință la ALDE pentru candidatura lui Tăriceanu

Cei din ALDE au convocat pentru mâine o ședință, în care Călin Popescu Tăriceanu o să fie anunțat candidatul partidului la prezidențiale, susțin surse din ALDE. Aceștia au așteptat până în ultima clipă ca PSD să fie de acord cu un candidat comun, dar propunerea lor a picat în momentul în care Comitetul Executiv al PSD a decis susținerea Vioricăi Dăncilă pentru această poziție.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG