Linkuri accesibilitate

Amenințarea „ruptă" din raiul politicii. Sectorul Zero, bătaie și amenințări la Mogoșoaia


Consilierul Valentin Ene a fost ales consilier local la Mogoșoaia pe listele promovate de actualul președinte al CJ Ilfov, Hubert Thuma. Acesta a cerut suspendarea alesului local din toate funcțiile, până la finalizarea anchetei.
Consilierul Valentin Ene a fost ales consilier local la Mogoșoaia pe listele promovate de actualul președinte al CJ Ilfov, Hubert Thuma. Acesta a cerut suspendarea alesului local din toate funcțiile, până la finalizarea anchetei.

O consilieră locală USR din Mogoșoaia a fost amenințată și agresată de un coleg din PNL pentru că ar fi dat detalii despre el presei. Incidentul pare să fi pus pe jar întreaga clasă politică, dar nu este cu siguranță o noutate în politica românească.

Patru dintre consilierii locali ai comunei Mogoșoaia s-au reunit, joi seara, la școală, la o ședință de comisie - Felicia Ienculescu-Popovici de la USR, Valentin Ene și Gheorghe Marian de la PNL și Dinu Gheorghe de la PMP. Când se pregăteau să intre în tema întâlnirii, consilierul PNL Ene a început din senin să o amenințe pe colega de la USR. Femeia a fost inspirată să înregistreze întreg incidentul.

Valentin Ene: Sunteți căsătorită, aveți un soț? Aveți copii?

Felicia Ienculescu-Popovici: Da.

Valentin Ene: Să vă traiască! Câți aveți?

Felicia Ienculescu-Popovici: Dar de ce vă interesează?

Valentin Ene: Așa, ca idee.

Felicia Ienculescu-Popovici: De ce vă interesează câți copii am eu? Scrie peste tot.

Valentin Ene : Eu nu m-am luat de soțul dvs, nu m-am luat de copiii dvs., n-am băgat pe nimeni în nicio chestie. Dvs. puteți să mă tăvăliți pe mine pe unde doriți dvs. Dacă, vreodată, mai aud în viața mea, că mai puneți să mai sune reporteri pe nevasta-mea sau pe fie-mea, VĂ LAS ÎN CĂRUȚ, VĂ LAS ÎN CĂRUȚ CU ROTILE! Chiar dacă mă duc la pușcărie pentru 5 ani, 6 ani, 7 ani, vă las în căruț cu rotile.

Felicia Ienculescu-Popovici: Dar ce treabă aveți dvs. să-mi spuneți mie de reporteri, de nu știu. De unde știți? Aveți dovezi? Eu nici nu știu numărul dvs de telefon. Habar n-am.

Imediat după producerea incidentului, USR Mogoșoaia anunța că a depus plângere penală pe numele consilierului Valentin Ene și a făcut public clipul cu incidentul.

Motivul scandalului

Disputa dintre cei doi are loc pe fondul unor tensiuni legate de votarea proiectului privind înființarea Sectorului Zero, un proiect imobiliar unde mai mulți lideri liberali dețin terenuri și unde există opoziție privind începerea lucrărilor de expropriere pentru utilitate publică a unora dintre localnici.

Sectorul Zero, proiectul de suflet al primarului din Mogoșoaia, Paul Precup, presupune transformarea a peste 1.100 de hectare de teren arabil în zonă construibilă, viitor spațiu de desfășurare pentru dezvoltatorii imobiliari.

Divergențele între consilierii locali au început odată cu trecerea prin votul consiliului a hotărârilor ce pun în fapt visul primarului. Reconfigurarea teritorială a fost votată în iunie iar declanșarea procedurilor de expropriere în decembrie. Doar că, exproprierile care vor face loc viitorului Sector Zero nu par să fi fost votate tocmai în litera și spiritul legii, fapt reclamat de mai multe ori de consilierii USR care se opun proiectului.

Mai exact, fiind vorba de decizii privind proprietatea, era nevoie de o majoritate calificată de voturi, ceea ce nu a existat.

Consilierii USR au atacat și la Prefectura Ilfov și în instanță deciziile luate în consiliului local de aleșii PNL și PMP.

Reacțiile politice

Incidentul a agitat întreaga clasă politică. Puși în fața evidenței, colegii lui Ene din PNL Mogoșoaia s-au dezis imediat de gestul consilierului local, dar și de cel al colegului de la PMP care a deposedat-o pe Felicia Ienculescu-Popovici de telefon în timpul incidentului. PNL a subliniat însă că „nu s-au confirmat agresiunile fizice la adresa consilierei, invocate de către reprezentanții USR.”

„Vom analiza în următoarea ședință a PNL Mogoșoaia ceea ce s-a întâmplat și vom lua toate măsurile politice necesare.”

PNL Mogoșoaia a dus însă discursul în zona confruntării politice.

„Suntem conștienți că liderii USR naționali vor încerca să profite politic de acest incident pe care îl regretăm și pentru care ne cerem scuze. Evenimentul în cauză pe care toți liderii USR îl amplifică în acest moment este unul izolat, care nu caracterizează comportamentul civilizat și de bun simț al reprezentanților noștri.”

PNL susține că „USR asociază proiectul Sectorul Zero cu acest incident, încercând să facă o asociere forțată și să creeze impresia că există o legătură de cauzalitate. Demonstrează rea credință și o intenție vădită și cinică de manipulare politică. În ședința de Comisiei se discutau alte teme care nu aveau legătură cu proiectul de dezvoltare al comunei Mogoșoaia.” și că se așteptau ca foștii parteneri de coaliție să „amplifice tensiunile locale, să exagereze, să generalizeze și să pună etichete murdare, pentru a compromite aceste proiecte de care se tem.”

După apariția înregistrării video a incidentului, liderii locali ai PNL au dat înapoi.

„Am urmărit șocați înregistrarea pusă la dispoziția media de către doamna consilier: nu există nicio scuză pentru amenințările repetate, nici pentru acțiunile agresive îndreptate împotriva doamnei consilier. Ne cerem încă o dată scuze pentru situația în care a fost pusă și nu putem tolera astfel de manifestări, indiferent de motivul, starea sau contextul care le declanșează.”

PNL Ilfov s-a delimitat și el de acțiunea consilierului și l-a suspendat din toate funcțiile de conducere din partid până la finalizarea anchetei.

„Nu tolerăm amenințările de orice natură și comportamentele violente, pentru că astfel de comportamente nu trebuie tolerate într-un stat de drept.”

Și președintele PMP, Cristian Diaconescu, a cerut suspendarea consilierului Dinu Gheorghe din toate funcțiile politice pe care le deține până la concluzionarea anchetei cu privire la incidentele de joi, 27 ianuarie, din cadrul Consiliului Local Mogoșoaia.

„Partidul Mișcarea Populară nu tolerează niciun fel de comportament care nu se bazează pe respectul față de cetățeni, colaboratori sau opozanți politici.”

Iar parchetul Buftea a înregistrat un dosar penal la plângerea poliției.

Bătaia, ca instrument politic

Bătaia sau amenințarea nu sunt o noutate în politica românească. Reglările de conturi au loc mai ales atunci când se schimbă structura politică, iar vechile găști locale se văd în situația de a se adapta unor realități noi.

În 2021, în a treia zi din an, ambulanța a fost chemată să acorde îngrijiri medicale viceprimarului de 37 de ani de la partidul ProRomânia al comunei Grinties, Neamț, după ce a fost bătut de primărița PNL de 52 de ani. Ajunși la fața locului, ambulanțierii i-au transportat pe amândoi la spital.

Cinci luni mai târziu, tot în Suceava, Primarul comunei Satu Mare a fost acuzat de către un consilier că l-a „bătut măr” după un schimb dur de replici în timpul unei ședințe a Consiliului Local. Și de data aceasta a fost nevoie de intervenția poliției și a ambulanței.

În octombrie 2021, un consilier local al PMP din comuna gălățeană Șchela a mâncat bătaie de la colegii liberali după ce a filmat o ședință organizată „de urgență” în care se discuta alocarea de fonduri pentru construirea unei creșe în localitate.

Și în mandatul trecut, lucrurile au stat la fel. În 2019, pe holul unei primării din Teleorman, Botoroaga, un consilier spune că primarul i-a scos ochiul, iar primarul zice că a primit un pumn. Incidentul a avut loc la început la finalul unei ședințe de consiliu în care primarul și consilierul local s-au înjurat.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG