Linkuri accesibilitate

Scandal internațional după execuția unui jurnalist iranian care a denunțat brutalitatea și corupția regimului de la Teheran


Ruhollah Zam, jurnalistul executat sâmbătă de puterea de la Teheran. „Zam a dezvăluit brutalitatea și corupția regimului, care a ucis sau arestat peste 860 de jurnaliști în 41 de ani de domnie a terorii", a scris Mike Pompeo pe Twitter.
Ruhollah Zam, jurnalistul executat sâmbătă de puterea de la Teheran. „Zam a dezvăluit brutalitatea și corupția regimului, care a ucis sau arestat peste 860 de jurnaliști în 41 de ani de domnie a terorii", a scris Mike Pompeo pe Twitter.

Iranul se confruntă cu un val de condamnare internațională după execuția unui jurnalist de opoziție a cărui activitate online a ajutat la inspirarea protestelor anti-guvernamentale din 2017. Secretarul de stat Mike Pompeo a denunțat această mișcare a Iranului ca „nedreaptă” și „barbară”.

Ruhollah Zam, 47 de ani, exilat în Franța, a fost spânzurat sâmbătă, pe 12 decembrie, după ce a fost condamnat pentru „corupție pe Pământ”, o acuzație adusă adesea în cazuri care implică spionaj sau tentative de răsturnare a guvernului iranian.

Zam a fost ținut în închisoare în Iran după ce serviciile de informații l-au răpit în timp ce călătorea în Irakul vecin, în 2019.

El a fost condamnat la moarte în iunie, în urma unui proces considerat de cei de la „Reporteri fără frontiere” un proces „extrem de nedrept”.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, s-a alăturat corului de indignare internațională și a spus că Statele Unite „condamnă cu tărie execuția nedreaptă și barbară a Ruhollah Zam, un jurnalist iranian răpit în străinătate de regim”.

„Zam a dezvăluit brutalitatea și corupția regimului, care a ucis sau arestat peste 860 de jurnaliști în 41 de ani de domnie a terorii", a scris el pe Twitter.

Anterior, șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a spus că este „consternată” de execuție și a cerut Teheranului să oprească utilizarea „alarmantă și în creștere” a pedepsei cu moartea.

„Condamnarea la moarte și executarea prin spânzurare sunt emblematice pentru un tipar de mărturisiri forțate extrase sub tortură și difuzate pe mass-media de stat folosite ca bază pentru condamnarea oamenilor", a declarat Bachelet într-o declarație din 14 decembrie.

Dar președintele iranian Hassan Rohani a susținut pe 14 decembrie că execuția lui Zam a fost făcută în baza legii și că sistemul judiciar iranian este independent.

„Ei (europenii) au dreptul să comenteze, dar Zam a fost executat în urma unei hotărâri judecătorești. Cred că este puțin probabil ca acest lucru să afecteze relațiile Iran-Europa", a spus Rohani într-o declarație televizată.

UE a condamnat deja execuția jurnalistului „în cei mai puternici termeni” și și-a reiterat „opoziția irevocabilă față de utilizarea pedepsei capitale în orice circumstanțe”.

Pentru a protesta împotriva execuției lui Zam, Franța, Germania și alte câteva state membre ale UE și-au anulat participarea ambasadorilor la un important forum de afaceri între Iran și Europa care urma să înceapă la Teheran pe 14 decembrie.

Ulterior, organizatorii Forumului de afaceri Europa-Iran, care urma să dureze trei zile, au anunțat pe 13 decembrie că forumul a fost amânat, dar nu au menționat motivul care a stat la baza deciziei.

Site-ul lui Zam, AmadNews, și un canal pe care l-a creat pe populara aplicație de mesagerie Telegram, au informat oamenii despre protestele din 2017 care au început din cauza dificultăților economice și s-au răspândit la nivel național.

Protestele au reprezentat cea mai mare provocare pentru liderii iranieni de la tulburările de masă postelectorale din 2009 și au pregătit scena pentru tulburări similare în noiembrie 2019. Peste 20 de persoane au fost ucise în timpul protestelor și alte mii au fost arestate.

AmadNews a fost suspendat pe Telegram în 2018, dar ulterior a continuat sub un alt nume.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG