Linkuri accesibilitate

Scandal pe buget.Nemulțumirile primarilor. „Vedem la TV că economia duduie. De ce tăiem de la dezvoltare?”


Primarii municipiilor din România au ajuns să amenințe cu protestul în fața Guvernului, din cauza bugetului pe 2019. Cei mai vocali au fost chiar primarii PSD din marile orașe, care au acuzat că li se taie bani în mod nejustificat, în timp ce Guvernul se laudă că economia „duduie”.

Premierul Viorica Dăncilă a refuzat marți să dea ochii cu primarii municipiilor din România, cei mai numeroși fiind ai PSD, trimițându-i la înaintare pe consilierul său, Darius Vâlcov, și pe ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici.

„Așa mi-a promis, că vine”, a spus primarul sectorului 3, Robert Negoiță, pentru Europa Liberă, înaintea întâlnirii de astăzi.

„Sunt convinsă că există soluţii, mai ales că auzim în fiecare seară la tv că ţara este pe plus, bugetul este pe plus, încasările merg foarte bine, economia duduie. Păi, dacă economia duduie, de ce trebuie să tăiem de la proiectele de dezvoltare?”, s-a întrebat primarul PSD al Bucureștiului, Gabriela Firea.

Motivul acestui scandal este simplu. Autoritățile locale colectează bani din taxe și impozite de la cetățenii și firmele aflate pe teritoriul fiecăreia, bani pe baza cărora autoritatea centrală – Guvernul, își finanțează apoi bugetul la nivel național. Procentul de bani care se întoarce înapoi în teritoriu, în comunitățile locale unde au fost inițial colectați, este mult mai mic. Atât de mic, spun primarii, încât anul trecut unele primării nu au mai putut nici măcar funcționa, darmite să mai facă vreo investiție.

Din declarațiile edililor au lipsit cheltuielile pe care administrațiile locale le-au crescut, de pildă, cu salariile lor și ale angajaților, care, în unele cazuri au ajuns de ordinul și al zecilor de mii de lei.

La finalul negocierilor încinse, care au durat peste trei ore, cei doi gestionari ai finanțelor de la Guvern nu au reușit să ajungă la un acord cu primarii.

Lucrurile se vor lămuri miercuri, până la prânz, când ministrul Finanțelor intenționează să lanseze în dezbatere publică proiectul de buget.

Reprezentanții primarilor de municipii au respins propunerile venite de la Guvern, acestea vizând doar redistribuirea de la buget a sumelor provenite din impozitul pe venit, colectat la nivelul localităților. Această sumă este însă infimă față de totalul încasărilor locale, reprezentând doar 10% din banii strânși anul trecut, susțin primarii.

A ajuns cuțitul la os. Dacă nu se face ceva în sensul discutat, se va ajunge la faliment
Robert Negoiță, primar PSD sector 3

La negocieri, reprezentanții primarilor au cerut Guvernului să aloce minimum 30% din bugetul național către administrația publică locală. Negoiță a susținut că în UE, ponderea în bugetul național a administrației locale este între 30% și 60%, pe când în România ar fi sub 20%.

Gheorghe Falcă, primarul PNL al Aradului, a arătat că dacă Guvernul nu aprobă solicitările lor, vor merge cu toții în fața Guvernului să protesteze.

„Regret că noi am ajuns în această postură, să cerem drepturile cetățenilor din localitățile noastre. Noi ne batem astăzi ca o parte din banii pe care îi produc comunitățile locale să se întoarcă în comunitățile locale. (...) Cum să spui astăzi că nu ai toate cifrele? Mulțumim celor de la Finanțe care ne-au atras atenția, duminică”, a declarat Falcă.

„Anul trecut, absolut toate comunitățile locale au pierdut bani. Anul trecut ni s-a promis de către Guvern că se vor recupera aceste sume pierdute în mod experimental”, a spus și primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Primarii au arătat săptămâna trecută că în 2018, tăierile bugetare pentru autoritățile locale au depășit 6 miliarde de lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro).

Primarii: Este prima oară în istorie când Guvernul refuză dialogul

Asociația Municipiilor din România, condusă chiar de un primar PSD, Robert Negoiță, de la sectorul 3 al Capitalei, a acuzat Guvernul că nu s-a consultat cu primarii din teritoriu la construcția bugetului pe 2019. Ei ar fi aflat din presă că este posibil ca banii colectați local să li se întoarcă de la bugetul național în proporție mai mică decât în alți ani. Acest lucru înseamnă practic mai puține fonduri pentru dezvoltarea orașelor respective.

„Este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcţionarea administraţiei publice locale, sunt refuzate, astfel încât la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală”, au arătat primarii într-un comunicat de presă.

Din această asociație fac parte primari de toate culorile politice. Nu este vorba doar de cei precum Gabriela Firea și Robert Negoiță, aflați acum în opoziție față de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Emil Boc, primarul Clujului, a acuzat și el astăzi că orașul pe care îl gestionează a pierdut anul trecut 28 de milioane de euro de la bugetul național.

„Nu doresc nici eu şi cred că nici alţi primari de municipii să mai fim văduviţi de resurse financiare, întrucât cele mai importante probleme cu care se confruntă oamenii sunt la nivelul oraşelor. Sunt probleme legate de trafic, probleme legate de siguranţă, probleme legate de locuinţe sociale, probleme legate de parcări. Dacă ne sunt luaţi banii cu ce o să putem face aceste obiective pe care oamenii le aşteaptă?”, a declarat Emil Boc.

Dacă se taie din bani, să se taie şi din atribuţii, să ni le ia Guvernul pe toate. (...) Toate deciziile să se ia cu gândul la cetăţeni şi să nu reprezinte pedepse politice.
Gabriela Firea, primar PSD București

Primarul Capitalei a arătat că Bucureștiul contribuie cu 25% din PIB, dar primește înapoi mult mai puțini bani decât produce. „Suntem patru milioane de cetăţeni într-un municipiu care are un buget de municipiu mic, nicidecum de talia Capitalei. Prin urmare, orice leu care se taie de la Bucureşti înseamnă o subdezvoltare, subfinanţare”, a spus Firea.

Robert Negoiță a explicat că deja în 2018 tăierile de la Guvern pentru bugetele locale au fost de aproape 40%, lucru care a afectat investițiile municipale.

Speculațiile de care se tem primarii sunt că în 2019 doar 45-50% din veniturile încasate de fiecare autoritate locală se va întoarce de la bugetul național la cel local, unde s-au încasat banii. Restul de 20% ar urma să meargă la nivelul județului, iar 30-35% pentru echilibrarea altor bugete locale.

Ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici, a respins aceste cifre ca fiind nereale: „Sursa care a dat aceste informații este greșită. Sper să nu mai citească nimeni acea sursă”.

Ministrul Finanțelor nu a putut răspunde întrebărilor venite de la jurnaliști, despre cum va rezolva într-o noapte această problemă pe care Guvernul nu a rezolvat-o în luni de zile.

XS
SM
MD
LG