Linkuri accesibilitate

Scandal provocat de AUR în parlament. Decanul de vârstă al AUR a forțat închiderea ședinței


România - Primul scandal provocat de AUR în parlament
România - Primul scandal provocat de AUR în parlament

AUR a reușit să declanșeze primul său scandal în parlament, reclamând existența unor „înțelegeri” pentru alegerea conducerii Camerei Deputaților, adică acțiuni care intră în regula jocului și în logica democratică a funcționării Camerei. Scandalul a fost declanșat când liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a propus supunerea la vot a prelungirii ședinței pentru alegerea conducerii Camerei Deputaților, după ce deputații au depus jurământul. AUR s-a opus iar decanul de vârstă al parlamentului, Lucian Feodorov (AUR), care a condus ședința Camerei înainte de alegerea unui președinte, a declarat ședința închisă și a plecat de la tribună motivând că este obosit.

Imediat, copreședintele AUR, George Simion, a făcut o serie de declarații de la tribuna parlamentului lansând amenințări împotriva „blatului” făcut de PNL, PSD și USR. El și-a continuat declarațiile și în fața camerelor de luat vederi, pe holurile parlamentului, reclamând „înțelegeri” între partide, amenințând inclusiv cu o acțiune penală, fără să poată explica nici care e culpa comisă de celelalte partide care s-au adunat pentru a alege un președinte al Camerei și nici ce articol de lege va invoca pentru a demonstra comiterea unei fapte penale.

Alfred Simonis (PSD) a luat cuvântul și a spus că trebuie îndepărtat Ludovic Orban din politică.

Apoi, în plin haos, a revenit la tribună și a anunțat, în hohotele de râs ale sălii, că va candida și el la conducerea Camerei.

„Dacă nu ați înțeles, candidez și eu la conducerea Camerei”.

Acela a fost momentul în care Feodorov, de la AUR, a declarat ședința închisă, după ce a anunțat că au fost validate 329 de mandate și că 322 de deputați au depus jurământul, constituindu-se, astfel, Camera Deputaților pentru legislatura 2020 - 2024.

Înainte de a fi închisă ședința, George Simion a strigat de la microfonul Camerei, că PNL cu PSD și USR au făcut „blat” și s-a arătat nemulțumit că au „împărțit toate comisiile și funcțiile”, amenințând că „nu merge chiar așa, mai stați un pic, băieți”.

După retragerea parlamentarilor AUR din Parlament, deputații au luat pauză de 20 de minute pentru a-i întreba pe decanii de vârstă, în ordine descrescătoare, cine vrea să conducă ședința.

Cel care a aceptat a fost Iusein Ibram, de la minorități.

Prin vot s-a decis şi prelungirea programului de lucru după ora 24,00. De asemenea, s-a decis să fie ales în această şedinţă preşedintele Camerei Deputaţilor, dar şi componenţa Biroului permanent, potrivit Agerpres.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG