Linkuri accesibilitate

Scandal cu trădări și amenințări în PNL | Orban are suspiciuni de fraudă cu baza de date a partidului


Ludovic Orban se teme că organizarea Congresului o să fie viciată. Imagine cu președintele PNL din 2020.
Ludovic Orban se teme că organizarea Congresului o să fie viciată. Imagine cu președintele PNL din 2020.

Lupta pentru putere în PNL a ajuns în faza amenințărilor directe. Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că Ludovic Orban l-a sunat sâmbătă pe secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, pe care l-a amenințat cu plângeri penale dacă „umblă la baze de date” înainte de Congres.

Congresul din septembrie, unde Florin Cîțu va concura cu Ludovic Orban, generează primele scandaluri publice în PNL. Dincolo de cuvintele aruncate de fiecare tabără, există suspiciuni că sunt nereguli cu baza de date a partidului.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa Liberă că Ludovic Orban a cerut firmei care administrează baza de date a partidului să prezinte un raport privind transferul de membri dintr-o organizație în alta și numărul exact al membrilor cotizanți. Raportul urmează să fie prezentat conducerii PNL, iar baza de date urmează să intre în administrarea Comisiei de organizare a alegerilor și nu a secretarului general, Robert Sighiartău.

Aflat în tabăra Cîțu, Robert Sighiartău a fost acuzat de Ludovic Orban că încearcă să modifice baza de date. Potrivit unor surse din tabăra premierului, Ludovic Orban l-a sunat sâmbătă pe Robert Sighiartău și l-a amenințat direct cu plângere penală dacă se întâmplă ceva nelegal în baza de date.

„Subiectul a fost ridicat de Sighiartău și în ședința Biroului Executiv, unde l-a comparat pe Orban cu Dragnea. Sighiartău a explicat că baza de date este înghețată și că nu mai pot interveni modificări în ea până la Congresul din septembrie”, au explicat sursele citate.

Reacția lui Sighiartău

„Am fost și amenințat”, a spus Sighiartău jurnaliștilor, luni, la ieșirea de la ședința Biroului Executiv. „Pe mine nu mă intimidează nimeni. Am declarat ce am avut de declarat în ședință”, a spus Sighiartău.

Suspiciunile vizează mai multe organizații locale printre care Argeș, Hunedoara, dar și Sectorul 4.

Robert Sighiartău l-a acuzat pe Ludovic Orban în ședința PNL că a trădat interesele partidului când a cedat ministere cheie, precum Transporturile, Dezvoltarea și Fondurilor Europene, pentru a prelua funcția de președinte al Camerei Deputaților.

O poziție similară a avut-o și prim-vicepreședintele, Rareș Bogdan, care l-a avertizat pe Ludovic Orban că va pierde războiul cu Florin Cîțu pentru funcția de președinte PNL.

Florin Roman, un alt adversar al lui Ludovic Orban, a spus că s-a simțit jignit de Antonel Tănase, care a spus despre mai mulți susținători ai lui Florin Cîțu că sunt „lichele, oportuniști și oportuniști”.

Tabăra Cîțu i-a reproșat lui Ludovic Orban că a mințit când a povestit într-o conferință județeană din Botoșani cum a fost părăsit de colegii de partid chiar în timpul negocierilor pentru formarea Guvernului.

Președintele PNL a relatat episodul din decembrie 2020 când Raluca Turcan și Rareș Bogdan au refuzat să mai participe la negocierile pentru formarea Guvernului după ce liberalii au pierdut toate cele trei ministere. Cu toate acestea, toți au votat structura Guvernului pentru a nu se intra într-un impas imediat după alegeri.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG