Linkuri accesibilitate

Scandalul spionilor din Cehia afectează ambițiile Rusiei privind energia atomică


Centrala nucleară de la Dukovany, la 200 de kilometri est de Praga, care generează mai mult de o treime din toată energia electrică din Cehia.
Centrala nucleară de la Dukovany, la 200 de kilometri est de Praga, care generează mai mult de o treime din toată energia electrică din Cehia.

Energia atomică este unul dintre cele mai mari exporturi ale Rusiei și o sursă de mândrie națională. Strategia Rusiei în ceea ce privește energia atomică presupune menținerea unei rețele de reactoare nucleare în jurul lumii.

Rosatom conduce piața când vine vorba de această strategie cu planuri de a atinge venituri de 15 miliarde de dolari provenite din afara Rusiei până în 2024.

Cehia amenință acum oprirea unuia dintre cele mai mari proiecte Rosatom din țară, o instalație nucleară în valoare de 7 miliarde de dolari. Această decizie vine după scandalului de spionaj din jurul exploziei depozitului de muniție de la Vrbětice din 2014 și expulzarea diplomaților ruși din Cehia.

În contextul relațiilor tensionate dintre Praga și Moscova, șeful Senatului a declarat explozia din 2014 ca fiind un act terorist. Oficialii cehi spun că încearcă să excludă Rosatom din negocierile pentru proiectul Dukovany.

Prim ministrul Karel Havlicek a spus că decizia a fost luată sub pretext de securitate națională. La negocierile finale vor fi incluse companii din Franța, Statele Unite și Coreea de Sud, spune el.

Rosatom este de părere că decizia este motivată politic.

Regretăm decizia autorităților Cehiei pentru că industriile nucleare rusești și cehe aveau serioase prospecte de dezvoltare nu doar în Cehia dar prin eforturi comune și în alte țări”, a spus Rosatom într-o declarație.

Directorul Rosatom, Aleksei Likhachev
Directorul Rosatom, Aleksei Likhachev

„​Oferta Rusiei avea ca țel implicarea a sute de companii din Cehia și din Europa în proiectul centralei nucleare de la Dukovany care ar fi inclus contracte valorificate la miliarde de Euro. Așadar prin excluderea Rosatom de la negocieri autoritățile cehe au pus de o parte propriile interese în industrie”

Pavel Havlicek, analist politic la Asociația pentru Relații Internaționale Praga, spune că este o mișcare semnificativă cu conotații la nivel diplomatic și politic și că lucrurile nu vor mai fi la fel în viitor.

Ambiții Nucleare

O treime din toată energia electrică a Cehiei este generată de puterea nucleară. Aceste resurse vin pe de o parte de la două reactoare din Temelin, la 120 de kilometri sud de Praga, iar pe de altă parte de la patru reactoare din Dukovany. Toate reactoarele sunt de fabricație sovietică, puse în funcție în anii 1980.

Ambele facilități sunt deținute de compania statului, Ceske Energeticke Závody (CEZ).

Rosatom este un mare deținător de contracte pentru menținerea reactoarelor și reprocesarea carburanților. În momentul de față, Rusia asigură toți carburanții reactoarelor din Cehia.

Angajații lucrează la centrul de control al centralei nucleare Dukovany
Angajații lucrează la centrul de control al centralei nucleare Dukovany

Pe de altă parte, Cehia prevăzuse o majorare în cerințele energetice după 2010 și planificase astfel trecerea la o economie cu emisii reduse de carbon. Pentru acest motiv s-a hotărât construcția unei noi facilități în Dukovany. Pentru construcție au fost invitate la negocieri șase companii inclusiv Rosatom și Westinghouse, o companie americană care mai colaborase cu guvernul ceh și în trecut.

Reprezentatul Chinei a fost exclus datorită relațiilor proaste dintre guvernele celor două țări. Relațiile Cehia-China au fost măcinate de a lungul anilor de criticile deputaților de opoziție care condamnă politicile autoritare ale Beijingului.

Rosatom este văzut ca un prim competitor în proiectul Dukovany ținând cont de istoricul de cooperare dintre Rusia și Cehia în sectorul de energie nucleară.

„​Pentru Rosatom este vorba și despre bani dar și despre prestigiu”, spune Martin Jirusek, un expert în politici energetice, profesor la Universitatea Masaryk din Brno și editor al jurnalului ceh de științe politice.

Jirusek spune că pentru construcția noii clădirii de la Dukovany vorbim de costuri care ating 12 miliarde de dolari. Expertul mai spune că planurile guvernul de a construi reactorul până în 2029 și punerea în funcțiune până în 2036 nu sunt realiste, mai ales după scandalul cauzat de spionajul rusesc.

Alegerile Parlamentare din Octombrie

Excluderea Rosatom din proiect nu este încă garantată spune Jirusek. Decizia depinde de rezultatele raportului de securitate al agențiilor guvernului. În momentul de față nimic nu previne reimplicarea Rosatomului după alegerile parlamentare din octombrie din Cehia.

Jirusek subliniază importanța actualei decizii de a exclude Rosatom dar mai menționează că decizia nu este finalizată. Dacă coaliția condusă de partidul populist ANO al prim ministrului Andrej Babis va ajunge la putere, acest lucru ar putea redeschide uși pentru Rosatom. Și președintele Milos Zeman a susținut Rosatom în trecut.

Primul ministru Andrej Babis
Primul ministru Andrej Babis

În altă ordine de idei, opinia publică nu susține Rusia mai ales după anexarea Crimeei în 2014. Cel mai recent scandal implicând spionajul rusesc va juca cel mai probabil un rol la alegerile din octombrie. Opoziția a lansat deja declarații care critică acțiunile Kremlinului. Aici este inclus șeful senatului care a denunțat explozia de la Vrbetice din 2014 ca atac terorist.

„​Aici este vorba de credibilitatea țării, poziția noastră în lume. Cehii sunt un popor ușor egoist”, spune Havlicek. ”Vrem să fim văzuți. Vrem să fim recunoscuți. Nu vrem să fim supuși Rusiei.”

„​Știm deja ce înseamnă să depinzi de Rusia”, a mai spus acesta.

Puterea Atomică - O strategie de putere subtilă

De la înființarea sa în 2007, Rosatom a jucat un rol important în programul de expansiune al relațiilor comerciale ale Moscovei cu alte țări.

Între 2009 și 2018 exporturile pentru facilități nucleare ale Rusiei au reprezentat între 23-31% din veniturile globale, potrivit unui raport de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale - un think tank din Washington, D.C. Compania a inițiat construcțiile a zece reactoare în lume între 2007 și 2017.

Rosatom a devenit un instrument de „soft power” pentru Kremlin, spun analiștii.
Rosatom a devenit un instrument de „soft power” pentru Kremlin, spun analiștii.

În raportul din 2018, firma a declarat că ar avea comenzi valorificate la 133 de miliare de dolari pe o perioadă de zece ani. Trei sferturi din venituri provin de la construcția de reactoare nucleare, restul vin de la aprovizionarea de carburanți și uraniu. Veniturile încasate global în 2018 au fost de 6,5 miliarde de dolari.

Spre deosebire de firmele private ca Westinghouse, Rosatom este deținută de stat. Acest lucru înseamnă că Rosatom poate ”îndulci” contractele propuse clienților cu suport financiar de la statul rusesc.

Firma a operat ca un instrument de putere subtilă a Kremlinului, spune Jirusek. Acesta face o paralelă cu alta companie mare finanțată de Rusia și anume Gazprom, care operează ca un instrument politic al Rusiei în Europa.

Jirusek mai spune și că guvernul este puternic implicat în direcția Rosatom iar susținerea oferită de Rusia companiei seamănă foarte mult cu ceea ce se întâmpla cu Gazprom acum un deceniu.

„​Asigurarea de contracte în străinătate vine la pachet cu implicații politice. Este o chestiune geopolitică.” spune el.

Articol tradus și redactat de Irina Breilean, stagiară Europa Liberă

XS
SM
MD
LG