Linkuri accesibilitate

Un nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia


Un înalt oficial de la Kiev a furnizat pe canalul său de Telegram imagini după schimbul de prizonieri dintre Rusia și Ucraina, 4 februarie 2023.
Un înalt oficial de la Kiev a furnizat pe canalul său de Telegram imagini după schimbul de prizonieri dintre Rusia și Ucraina, 4 februarie 2023.

Ucraina a efectuat un nou schimb de prizonieri de război cu Rusia. În total, aproape 180 de persoane au făcut parte din schimb.

116 apărători ucraineni s-au întors acasă, în cel mai recent schimb de prizonieri dintre cele două țări, relatează Reuters.

Șefului biroului președintelui ucrainean, Andrii Iermak, a declarat sâmbătă că printre aceștia se numără „apărătorii din Mariupol, gherilele din Herson, lunetiștii din zona Bahmut și alți eroi ai noștri”, scrie Ukrinform.

În plus, au mai fost eliberați militari din Forțele Armate, membri ai Serviciului de Informații Militare, ai Gărzii și ai Poliției Naționale, dar și polițiști de frontieră și inclusiv un angajat al serviciului pentru situații de urgență.

„Ne continuăm activitatea. Îi vom aduce înapoi pe toți”, a mai spus Andrii Iermak

Oicialul ucrainean a mai spus că trupurile voluntarilor britanici Andrew Bagshaw și Chris Parry au fost trimise înapoi în Ucraina.

Cei doi lucrători umanitari au fost uciși pe 6 ianuarie, în apropierea orașului Soledar din regiunea ucraineană Donețk. Se pare că aceștia încercau să salveze o femeie în vârstă când un obuz le-a lovit mașina.

Doi voluntari străini, uciși în război, au fost pomeniți la Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00

În același timp, forțele ucrainene au eliberat 63 de soldați ruși, iar Ministerul rus al Apărării a precizat că printre aceștia se numără persoane din „categoria sensibilă”.

Schimbul de prizonieri a fost mediat de Emiratele Arabe Unite.

Potrivit cifrelor furnizate de un reprezentant al apărării drepturilor militarilor ucraineni, aproximativ 3.400 de militari ucraineni erau încă în captivitate în Rusia, iar alte 15.000 de persoane erau date dispărute, la sfârșitul lunii decembrie 2022.

Până la aceeași dată, aproape 1.600 de persoane (soldați și civili) au fost eliberate din captivitatea rusă.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG