Linkuri accesibilitate

Olaf Scholz la Casa Albă. Apel la unitate pentru sprijinirea Ucrainei oricât va fi nevoie


Vizita de lucru a cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, în SUA s-a concentrat pe dicuții cu privire la sprijinul acordat Ucrainei. Vineri, 3 martie 2023, Casa Albă.
Vizita de lucru a cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, în SUA s-a concentrat pe dicuții cu privire la sprijinul acordat Ucrainei. Vineri, 3 martie 2023, Casa Albă.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a întâlnit la Casa Albă cu președintele SUA Joe Biden, în cea de-a doua vizită pe care o face la Washington în calitate de cancelar și la scurt timp după împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de forțele Rusiei.

Președintele Joe Biden a amintit că vizita anterioară a avut loc înainte ca Vladimir Putin să dea ordinul de începere a războiului împotriva Ucrainei, în februarie 2022, când „Rusia își aducea trupele la granița Ucrainei - circa 185.000 de militari. Și am spus atunci clar că vom răspunde dacă atacă [Ucraina]. Împreună, ne-am ținut acea promisiune”, a spus Joe Biden la întâlnirea cu Olaf Scholz.

La rândul său, cancelarul Germaniei a subliniat că „a fost cu adevărat important că am acționat împreună pentru a sprijini Ucraina. /.../ Și, în acest moment, cred că este foarte important să transmitem mesajul că vom continua să facem asta oricât va fi nevoie”.

Cei doi lideri au punctat bunele relații dintre SUA și Germania, iar Joe Biden a subliniat efortul Germaniei de a oferi sprijin militar Ucrainei și al cancelarului Scholz de a spori cheltuielile pentru apărare și a îndepărta Germania de dependența energetică de Rusia într-un context intern dificil.

The Washington Post notează că întâlnirea, care a inclus un interval de circa o oră în care cei doi lideri au discutat între patru ochi în absența chiar și a celor mai apropiați consilieri, vine într-un moment „delicat” al războiului împotriva Ucrainei.

Rusia și Ucraina pregătesc ofensivele de primăvară, ceea ce înseamnă că livrările constante de armament occidental către Ucraina sunt vitale.

Înaintea vizitei lui Olaf Scholz, Casa Albă a transmis că pregătește un nou pachet de sprijin militar, „în principal muniție de care ucrainenii au nevoie pentru sistemele deja livrate, precum HIMARS”, a spus coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG