Linkuri accesibilitate

Scoția menține restricțiile în ciuda ratei mari de vaccinare


Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, în campanie electorală în Glasgow, 8 aprilie, 2021. (Andrew Milligan/Pool via REUTERS)
Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, în campanie electorală în Glasgow, 8 aprilie, 2021. (Andrew Milligan/Pool via REUTERS)

Spre deosebire de Anglia și Țara Galilor, Scoția menține numeroase restricții, chiar dacă o mare parte a populație (și aproape toată populația de peste 60 de ani) a primit deja prima doză de vaccin COVID.

Săptămâna aceasta marchează o nouă etapă de relaxare a restricțiilor în Anglia și Țara Galilor. Magazinele neesențiale s-au redeschis, la fel și sălile de sport, grădinile zoologice, saloanele de coafură. Restaurantele au acum permisiunea de a servi clienții în exterior. Călătoriile interne s-au reluat și șase persoane, sau două familii, se pot întâlni în aer liber.

Pe 4 aprilie, datele de la Oficiul Național de Statistică indicau faptul că Anglia acordase primul vaccin la 26.586.028 de persoane, adică la 58,5% din populație (cu vârsta de 16 ani sau peste).

Numeroși londonezi au sărbătorit în 12 aprilie redeschiderea pub-urilor.
Numeroși londonezi au sărbătorit în 12 aprilie redeschiderea pub-urilor.

Site-ul guvernului britanic arată că, din 12 aprilie, Scoția a furnizat prima doză de vaccin pentru 58,8% din populația cu vârsta peste 16 ani, 13% primind ambele doze. Cu toate acestea, Scoția a adoptat o abordare mai prudentă, doar insulele Orkney, Comhairle nan Eilean Siar (Insulele de Vest) și insulele Shetland fiind încadrate la nivelul 3, spre deosebire de restul țării care rămâne la nivelul 4 (lockdown total) până pe 26 aprilie. Scoția operează pe un sistem diferit de cel al Angliei, având indicatori de la 0 la 4, în timp ce în Anglia există doar 3 niveluri.

Ce înseamnă nivelul 4?

Regulile guvernului scoțian, publicate pe site-ul oficial, arată că în timpul încadrării la nivelul 4, doar magazinele esențiale vor fi deschise, în timp ce călătoriile (altele decât pentru serviciu sau vizitarea gospodăriei extinse) sunt interzise.

Cetățenii se pot întâlni în grupuri cu până la patru persoane din două gospodării, numai în aer liber.

Când va relaxa Scoția măsurile?

Prim ministrul Nicola Sturgeon și-a anunțat planul „precaut” pentru relaxarea restricțiilor printr-un document publicat pe 23 februarie, fără a specifica datele exacte când vor fi ridicate măsurile.

Documentul detaliază abordarea strategică a guvernului scoțian și are în vedere două evoluții importante: apariția unor variante noi și extrem de infecțioase ale virusului și programul de vaccinare.

Pe 2 aprilie, măsura „Stai acasă” a fost înlocuită cu măsura „Stai în localitatea ta”. Asta a însemnat că au fost permise doar călătoriile în interiorul propriului comitat.

Începând cu 5 aprilie, mai mulți studenți pot reveni la studiul în campus, iar sporturile de contact în aer liber pot fi reluate pentru copiii de 12-17 ani.

Tot de atunci, lăcașurile de cult s-au redeschis, la fel ca și frizeriile, însă numai pe bază de programare.

O nouă relaxare așteptată este programată pentru 26 aprilie. Se așteaptă ca atunci să fie reluate călătoriile în întreaga Scoție și să fie redeschise toate serviciilor de vânzare cu amănuntul, sălile de sport, bibliotecile, muzeele și galeriile de artă.

Vaccinare COVID la spitalul Western General Hospital, Edinburgh, Scoția, 8 decembrie 2020.
Vaccinare COVID la spitalul Western General Hospital, Edinburgh, Scoția, 8 decembrie 2020.

Tot din 26 aprilie, sectorul ospitalității ar putea să se redeschidă pentru a servi alcool și, eventual, să fie deschise localurile și în interior pentru servirea băuturilor non-alcoolice.

Până la patru persoane din două gospodării ar putea să socializeze în interior într-un loc public, cum ar fi o cafenea sau un restaurant. Șase persoane din până la trei gospodării ar putea să se întâlnească în aer liber, iar limita pentru participarea la nunți și înmormântări ar putea fi ridicată la 50 de persoane.

Pe 17 mai, se speră că grupuri de patru persoane din două gospodării vor putea socializa în interior într-o locuință privată. Sălile de jocuri și cinematografele ar putea fi redeschise, iar evenimentele în aer liber și în interior ar putea fi permise din nou, cu capacitate limitată.

Prim-ministrul a mai indicat că la începutul lunii iunie se speră că Scoția ar putea trece la nivelul 1 și la nivelul 0 până la sfârșitul lunii iunie.

Situația epidemiologică, în cifre

Statisticile Guvernului scoțian arată că de la începutul pandemiei și până pe 9 aprilie Scoția a înregistrat 7.625 de decese ale persoanelor care au fost pozitive pentru COVID-19. Dintre decesele înregistrate din cauza COVID-19, 33% au fost legate de decese din casele de îngrijire, 60% au fost în spitale și 6% au fost la domiciliu sau în alte instituții private.

Urmare a lockdown-ului general impus de la 26 decembrie 2020 (și relaxării doar minore de săptămâna trecută), Scoția a înregistrat o scădere semnificativă a cazurilor confirmate de COVID-19. În timp ce cifrele arată o tendință de scădere, este important de reținut că numărul persoanelor infectate va fi cu mult mai mare decât indică cifrele, deoarece mulți dintre cei care au COVID-19 nu sunt testați.

Într-o declarație dată presei săptămâna trecută, Nicola Sturgeon a detaliat cele mai recente actualizări ale situației epidemiologice în Scoția.

Pentru a ne susține progresul este foarte important să reducem restricțiile cu prudență și cu atenție.
Nicola Sturgeon

„În total, cazurile au scăzut acum cu peste 80% față de începutul lunii ianuarie, când, desigur, erau la un nivel deosebit de ridicat. Numărul deceselor a scăzut chiar mai mult decât atât.”

Primul ministru a continuat: „Și pentru a ne susține progresul este foarte important să reducem restricțiile cu prudență și cu atenție. De aceea, modificările care au intrat în vigoare în weekend - deși semnificative și importante pentru mulți oameni - au fost totuși schimbări prudente”.

Motive de optimist?

Pe măsură ce campania de vaccinare continuă, Scoția a făcut progrese semnificative în vaccinarea persoanelor mai în vârstă și a celor considerate cele mai vulnerabile la virus.

Aproape toți cei cu vârsta de peste 60 de ani au primit prima doză, la fel ca 92% din cei cu vârsta cuprinsă între 55 și 59 de ani și 72% din cei cu vârsta între 50 și 54 de ani.

Datele Public Health Scotland arată că rata ridicată de vaccinare în rândul persoanelor aflate pe „lista priorităților” respectă indicațiile Comitetului mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI), un organism care sfătuiește departamentele de sănătate din Marea Britanie.

88,6% dintre adulții din casele de îngrijire au avut ambele doze, la fel ca 88,2% din personalul care lucrează în casele de îngrijire și 76% din personalul medical din prima linie.

Începând cu 8 aprilie, vaccinul Moderna a început să fie administrat în Scoția, împreună cu vaccinul Pfizer-BioNTech și vaccinul Oxford-AstraZeneca.

Datorită ratelor recente, deși incredibil de mici, de cheaguri asociate cu vaccinul AstraZeneca, o declarație recentă a JCVI a indicat că riscul este mai mare în rândul grupurilor mai tinere (sub 30 de ani), deși este încă foarte rar. Acolo unde este posibil, recomandarea pentru cei sub 30 de ani este pentru un vaccin alternativ.

Ce urmează

Obiectivul actual al guvernului scoțian, de a oferi tuturor adulților o primă doză de vaccin până la începutul lunii iulie, este în curs de îndeplinire.

Abordarea prudentă a guvernului scoțian a contribuit până acum la reducerea răspândirii virusului. Pe măsură ce restricțiile se ridică, este de remarcat faptul că Scoția va merge la urne pe 6 mai pentru alegerile parlamentare scoțiene. Menținerea succesului vaccinului și evitarea numărului crescut de infecții este vitală pentru sănătatea publică. Din punct de vedere politic, acesta oferă, de asemenea, guvernului lui Nicola Sturgeon un exemplu de gestionare cu succes a unui an care a afectat dramatic viața locuitorilor din Scoția.

*Articol redactat de Ollie Cocris, stagiar Europa Liberă, Scoția

XS
SM
MD
LG