Linkuri accesibilitate

Armata rusă a distrus peste 1.300 de şcoli în invazia din Ucraina


Biblioteca distrusă a unei școli este văzută prin ferestrele sparte ale unei săli de sport din Kupiansk, Ucraina, 23 august 2023.

Peste 1.300 de şcoli ucrainene au fost distruse în totalitate de la invazia Rusiei din februarie 2022, iar altele au fost grav avariate, a anunţat marţi Fondul Internațional al Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). Elevii ucraineni ar trebui să se întoarcă la cursuri pe 1 septembrie.

Atacurile persistente înseamnă că doar o treime dintre copiii de vârstă şcolară din această zonă frecventează cursurile pe deplin, în persoană, şi mulţi uită deja ceea ce au învăţat, arată datele UNICEF.

Dincolo de teritoriul Ucrainei, mai mult de jumătate dintre copiii ale căror familii au fugit din cauza războiului în şapte ţări nu sunt înscrişi în învăţământul naţional ale acestor țări, a precizat UNICEF.

Organizația menţionează drept cauze barierele lingvistice şi sistemele educaţionale suprasolicitate.

Unele şcoli s-au confruntat cu bombardamente directe, iar altele au fost închise ca măsură de precauţie în cele 18 luni de atacuri cu rachete şi artilerie asupra zonelor rezidenţiale din întreaga ţară.

„În interiorul Ucrainei, atacurile asupra şcolilor au continuat nestingherite, lăsând copiii profund tulburaţi şi fără spaţii sigure pentru a învăţa”, a declarat UNICEF, conform News.ro.

Pentru copiii ucraineni, războiul venit în urma întreruperilor din perioada pandemiei Covid, ceea ce înseamnă că unii dintre ei se confruntă cu un al patrulea an şcolar consecutiv de întreruperi ale educaţiei.

„Acest lucru nu numai că i-a lăsat pe copiii ucraineni să facă eforturi pentru a progresa în educaţia lor, dar se luptă şi pentru a reţine ceea ce au învăţat atunci când şcolile lor erau pe deplin funcţionale”, a declarat Regina De Dominicis, directorul regional al UNICEF pentru Europa şi Asia Centrală.

Aproximativ jumătate dintre profesorii ucraineni au raportat o deteriorare a abilităţilor elevilor în ceea ce priveşte limba, cititul şi matematica, iar aceştia au pierdut sentimentul de siguranţă şi prieteniile pe care şcoala le poate oferi celor care îndură războiul, a completat reprezentanta UNICEF.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG