Linkuri accesibilitate

Zeci de școli din toată țara se află pe noua listă de clădiri cu risc seismic publicată de Ministerul Educației


În decembrie 2023, un zid al internatului catolic din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit și doi elevi au murit. Clădirea nu era reabilitată.
În decembrie 2023, un zid al internatului catolic din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit și doi elevi au murit. Clădirea nu era reabilitată.

Școli cu sute de elevi din toată țara apar pe lista clădirilor cu risc seismic publicată joi, 7 martie, de Ministerul Educației. În total, din calculele Europa Liberă, pe lista ministerului sunt 89 de clădiri din toată țara care au risc seismic I, adică cel mai grav.

Risc seismic I înseamnă pericol major de prăbușire în cazul unui seism mai mare de 7 grade pe scara Richter.

Liceul „Nicolae Iorga” din București, Școala Gimnazială „Voievod Nicolae Basarab” din București, Școala Gimnazială „Avram Iancu” din București sau Școlile nr. 94 din București și nr. 96 din Capitală sunt câteva din zecile de școli aflate în riscm seismic.

Ministerul Educației spune că lista va fi actualizată în prima săptămână a fiecărei luni.

În acest mod, părinții vor avea la dispoziție informații despre situația clădirilor în care învață copiii lor.

În urmă cu un an, Ministerul Educației a aprobat un ordin prin care școlile ar trebui să facă expertize tehnice pentru încadrarea clădirilor și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție până la data de 1 iunie 2026.

„Inspectoratele școlare județene/al municipiului București au fost informate cu privire la faptul că trebuie să se asigure că toate unitățile din subordinea Ministerului Educației (CCD, Palatele Copiilor, Cluburile Elevilor, Cluburile Sportive Școlare) vor aplica prevederile Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Potrivit legii, conducătorii instituțiilor publice vor dispune, până la data de 1 ianuarie 2025, începerea expertizării tehnice a clădirilor cu destinația unități sau instituții de învățământ construite înainte de anul 1978, pentru încadrarea acestora într-o clasă de risc seismic și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție”, arată Ministerul Educației.

Lista clădirilor cu risc seismic în care învață elevii poate fi consultată AICI.

Măsura a fost luată după ce în februarie 2022, în zona Olteniei, au avut loc mai multe cutremure cu magnitudini de până la 5,7 grade pe scara Richter.

Europa Liberă a cerut puncte de vedere de la directorii de la câteva școli care se află pe lista încadrate la risc seismic, dar aceștia ne-au comunicat fie că nu au avut timp să vadă lista publicată de minister, fie că nu au timp pentru că sunt la ore.

Așa s-a întâmplat și în cazul Școlii nr. 94 din Sectorul 4 al Capitalei a cărei directoare ne-a comunicat că spațiile unităților de învățământ sunt în proprietatea primăriilor.

„Lucrurile sunt sub control. Ce ați văzut acolo ( n.r. pe lista ministerului) că este cu risc seismic I vizează clădirea grădiniței care a fost demolată și deja este finalizată, mai avem de făcut utilitățile. Tot ceea ce apare in lista ministerului nu este de actualitate pentru că mai sunt de obținut autorizațiile pentru apă, pentru căldură și nu poate fi raportată ca funcțională clădirea. Situația e sub control, suntem bine”, a spus Lucia Minchevici, directoarea Școlii nr 94 din Sectorul 4 al Capitalei.

Legal, clădirile școlilor sunt în proprietatea primăriilor, dar Ministerul Educației este responsabil de siguranța copiilor și a profesorilor care își desfășoară activitatea zilnic în aceste clădiri.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG