Linkuri accesibilitate

Cazul școlilor cu ploșnițe din Capitală. Direcția de Sănătate Publică: Școlile ar trebui deratizate o dată la trei luni


Măsura închiderii tuturor școlilor din Sectorul 5 vine în urma apariției ploşnițelor în Şcolile Gimnaziale I.C. Brătianu şi Petrache Poenaru.
Măsura închiderii tuturor școlilor din Sectorul 5 vine în urma apariției ploşnițelor în Şcolile Gimnaziale I.C. Brătianu şi Petrache Poenaru.

Niciun elev din Sectorul 5 al Capitalei nu va merge luni, 25 martie 2024, fizic la școală: toate sălile de clasă vor fi dezinfectate. Totul a pornit după ce un părinte a sesizat că la Școala I.C. Brătianu sunt ploșnițe.

Toate cele 57 de școli din sector vor fi închise luni și peste 33.000 de elevi care învață aici nu vor merge fizic la școală, anunță Primăria și Inspectoratul Școlar al Capitalei. Unii vor face orele online.

Inițial, primăria anunțase că numai două școli – I.C. Brătianu și Petrache Poenaru – vor fi închise pentru deratizare, dar decizia a fost extinsă vineri, pe 22 martie, la toate școlile.

Zilele trecute, părintele unui elev de la „I.C. Brătianu” a sesizat că copilul lui a venit acasă, de la școală, cu ploșnițe. A făcut sesizare la școală și inspectorat, iar acestea au chemat Direcția de Sănătate Publică (DSP).

„Cele care nu au posibilitatea orelor online recuperează prin modalități aprobate în consiliul de administratie al unității de învățământ”, spune Elena Ștefan, inspector de imagine la ISMB.

Un părinte al cărui copil învață la școala „ I C Bratianu” din strada Amurgului din Sectorul 5 a sesizat DSP-ul după ce copilul a venit cu ploșnițe acasă.
Un părinte al cărui copil învață la școala „ I C Bratianu” din strada Amurgului din Sectorul 5 a sesizat DSP-ul după ce copilul a venit cu ploșnițe acasă.

Operațiunile de dezinsecție, dezinfecție și deratizareb(DDD) vor fi făcute de către specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică București.

Cristina Pelin, directoarea DSP, spune pentru Europa Liberă că, prin lege, școlile ar trebui deratizate periodic - o dată la fiecare trei luni sau, dacă e nevoie, chiar mai des.

„În Sectorul 5, este vorba de două școli. Am fost solicitați de un părinte, care a făcut reclamație”, spune Cristina Pelin.

„Colegii mei care au fost acolo au evaluat situația, ei și-au făcut operațiunile de dezinsectie, dezinfectie, deratizare. S-au făcut recomandări ca, în situația în care mai apar acești vectori, să își facă mai des curățenie”.

Directoarea DSP spune că hotărârea de a închide toate școlile și de a face aceste operațiuni de DDD este luată de Primăria Sectorului 5 împreună cu Inspectoratul Școlar București.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a solicitat ca, începând de vineri, după ore, toate școlile şi zonele dimprejurul lor să fie curățate.

Primarul Cristian Popescu Piedone a decis împreună cu inspectoratul școlar să deratizeze toate clasele din școlile din Sectorul 5.
Primarul Cristian Popescu Piedone a decis împreună cu inspectoratul școlar să deratizeze toate clasele din școlile din Sectorul 5.

Primarul a stabilit de comun acord cu ministrul Educației, Ligia Deca, ca şcolile să fie închise, toată ziua de luni - 25 martie 2024.

„Vom verifica şi cauza apariției ploşnițelor în şcolile I.C. Brătianu şi Petrache Poenaru!”, a transmis primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Potrivit DSP, ploșnița nu este cunoscută ca fiind transmițătorul vreunei boli, dar înțepătura ei se poate infecta și generează disconfort.

„Ploșnițele sunt niște vectori cu care putem să venim oricare dintre noi de oriunde”, spune Cristina Pelin, directoarea DSP București.

Combaterea se face cu insecticide care au eficacitate mare împotriva sau prin tratamente termice – fie peste 50 de grade C, fie minus 18-20 grade C.

Ploșnița trăiește și își depune ouăle în crăpăturile pereților sau ale mobilelor. Preferă zonele întunecate și liniștite, din apropierea gazdei de la care se hrănește.
De aceea se ascunde în colțurile mobilei, în cusăturile saltelei sau în tăblia sau somiera patului, în fisurile din parchet sau din perete, sub covoare, în spatele tapetului sau tavanului fals, în spatele tablourilor sau în ramele acestora, în cotoarele cărților, deci în locuri greu accesibile.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG