Linkuri accesibilitate

Scrisoare de protest a judecătorilor de la Înalta Curte: „Solicităm măsuri de abrogare a OUG”


Cristina Tarcea, președinta instanței supreme.
Cristina Tarcea, președinta instanței supreme.

Peste 50 de judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție semnează o scrisoare prin care cer abrogarea măsurilor introduse prin ordonanță de urgență, de a modifica regulile de acces și promovare în profesia de magistrat.

Prin această luare de poziție, magistrații Instanței Supreme se alătură protestului colegilor lor din aproape toate instanțele din țară, care au ieșit în stradă și au cerut abrogarea OUG-ului, chiar și după ce ministrul Toader a anunțat că se va renunța la unul dintre articole.

Peste 50 de judecători ai instanței supreme, în frunte cu Cristina Tarcea și doi vicepreședinți, semnează o scrisoare de protest prin care cer abrogarea parțială a măsurilor introduse de OUG 7/2019, arătând că nu există justificarea urgenței și că este încălcată independența magistraților.

„Subsemnații, judecători ai Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, dezavuează modalitatea de adoptare a OUG nr. 7/2019, fără justificarea urgenței modificării legilor justiției, fără consultarea corpului de magistrați, în virtutea principiului cooperării interinstituționale loiale și potrivit mecanismelor legale în vigoare, cu desconsiderarea principiilor și valorilor statului de dreptși, în special, cu riscul îngrijorător al nesocotirii independenței magistraților.

Apelarea, în mod repetat, la adoptarea de ordonanțe de urgență în domenii de importanță majoră pentru societate, care fac obiectul de reglementare a legilor organice, în alte situații decât cele extraordinare, la care face referire art. 115 alin. 4 din Constituția României și fără motivarea urgenței reglementării denotă, în realitate, o nerespectare a exigențelor constituționale, inclusiv prin evitarea mecanismului controlului de constituționalitate specific legilor.

Solicităm, pe această cale, instituțiilor și autorităților implicate să acționeze respectând principiul separației puterilor în stat, în limitele constituționale și legale ale propriilor competențe, iar cu privire la actul normativ în discuție, să ia măsuri de abrogare a acestuia, în partea care excedează reglementarea privind accesul și respectiv, promovarea în profesie”, arată scrisoarea publicată de juridice.ro.

La rândul sau DNA a cerut Avocatului Poporului să conteste ordonanța la CCR și „factorilor îndreptățiți” să sesizeze conflictul de natură constituțională. Cu alte cuvinte, îi cer președintelui Iohannis să intervină, întrucât doar șeful statului, președinții Parlamentului și premierul pot reclama la Curtea Constituțională un conflict între puterile statului.

Solicitările DNA

1. Susține Hotărârea Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv D.N.A

2. Susține Parchetul General în a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019
3. Solicită ca titularii îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern, ca legiuitor delegat, și Autoritatea judecătorească.
4. Transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiției pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă
5. Sesizarea reprezentanților GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.

Și Parchetul general a cerut oficial Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională.

Principalele modificări introduse de ordonanțele de urgență pe justiție: procurorii șefi vor fi avizați de plenul CSM și nu de secția de procurori ca până acum; procurorii șefi nu mai pot fi delegați în funcție, interimatul nu mai e posibil decât maximum 45 de zile; Secția specială pentru investigarea magistraților este scoasă de sub autoritatea Parchetului General; procurorii delegați europeni vor fi desemnați de o comisie formată și condusă de ministrul Justiției.

În urma protestului magistraților, ministrul Toader a anunțat că va abroga articolul 54 din OUG, care permitea judecătorilor să ajungă procurori șefi și care punea între paranteze separarea carierelor magistraților.

Ordonanța de urgență a dus la proteste de amploare ale magistraților, care au cerut abrogarea acesteia. Vineri este anunțat un alt protest masiv al magistraților.

XS
SM
MD
LG