Linkuri accesibilitate

Scrisoare semnată de 102 milionari: „Taxați-ne pe noi, bogații. Acum”


„Patriotic Millionaires” este un grup de persoane cu venituri anuale de peste 1 milion de dolari. Imagine generică cu Wall Street, simbolul îmbogățirii rapide din SUA.

Peste 100 de milionari au semnat o scrisoare deschisă în care cer guvernelor lumii să le crească taxele, astfel încât să contribuie în mod echitabil la redresarea economică în urma pandemiei.

Grupul numit „Patriotic Millionaires” - „Milionari Patrioți” critică actualele sisteme fiscale inegale, care au dus la dublarea averilor celor mai bogați oameni din lume în perioada pandemiei.

„În calitate de milionari, știm că sistemul fiscal actual nu este unul corect. În timp ce lumea a trecut printr-o suferință imensă în ultimii doi ani, cei mai mulți dintre noi ne-am văzut averile crescând în timpul pandemiei, și totuși puțini dintre noi pot spune sincer că ne-am plătit echitabil cota din impozite”, transmis semnatarii scrisorii.

Potrivit siteului organizației, „Patriotic Millionaires” este un grup de persoane cu venituri anuale de peste 1 milion de dolari și/sau active de peste 5 milioane de dolari.

Membrii săi susțin creșterea salariului minim, combaterea influenței banilor în politică și promovarea unei structuri fiscale progresive.

Printre membri grupului de milionari sunt de părere că o taxă pe avere ar putea scoate 2,3 miliarde de oameni din sărăcie extremă.
Printre membri grupului de milionari sunt de părere că o taxă pe avere ar putea scoate 2,3 miliarde de oameni din sărăcie extremă.

Printre membri grupului se află și moștenitorii Disney, Abigail și Tim Disney, dar și Nick Hanauer, un capitalist care a făcut o avere de aproape 1 miliard de dolari după ce a pariat pe Amazon.

Potrivit The Guardian, aceștia sunt de părere că o „taxă pe avere” anuală pentru cei cu averi de peste 5 milioane de dolari ar putea strânge mai mult de 2,52 de trilioane de dolari, sumă care ar fi suficientă, spun ei, pentru a scoate 2,3 miliarde de oameni din sărăcie extremă.

Scrisoarea adresată participanților de la Davos

Publicarea scrisorii vine în contextul reuniunii Forumului Economic de la Davos, în Elveția, unde se întâlnesc, anual, zeci de lideri politici, și reprezentanți atât ai mediilor de afaceri cât și ai societății civile.

Printre participanții de anul acesta la reuniunea online de la Davos se numără și liderul chinez, Xi Jinping.
Printre participanții de anul acesta la reuniunea online de la Davos se numără și liderul chinez, Xi Jinping.

Din cauza pandemiei, anul acesta reuniunea are loc online, pe tema „Lucrând împreună. Restabilind încrederea”, iar printre invitați se numără cancelarul german Olaf Scholz, liderul Chinei, Xi Jinping, dar și miliardarul Bill Gates.

„Nu veți găsi răspunsul într-un forum privat, înconjurat de alți milionari și miliardari și de cei mai puternici oameni din lume. Dacă sunteți atenți, veți descoperi că faceți parte din problemă,” au transmis semnatarii scrisorii, participanților de la Davos.

Cei mai bogați oameni din lume absenți de pe listă

Absenți însă de pe lista celor care au semnat scrisoarea deschisă sunt cei mai bogați oameni din lume precum Elon Musk, Jeff Bezos sau Bill Gates.

Potrivit unui raport Oxfam, publicat tot în contextul reuniunii de la Davos, din martie 2020 şi până acum, averea lui Elon Musk a crescut cu peste 1.000%, iar cea a lui Jeff Bezos cu 67%.

În 2018, Elon Musk nu a plătit niciun ban în impozitele federale pe venit.
În 2018, Elon Musk nu a plătit niciun ban în impozitele federale pe venit.

Însă, în ciuda averilor imense, potrivit unei investigații ProPublica din vara lui 2021, în 2007, și 2011, Jeff Bezos, atunci multimiliardar și acum al doilea cel mai bogat om din lume, nu a plătit niciun ban în impozitele federale pe venit, performanță atinsă în 2018 și de către fondatorul Tesla, Elon Musk, care este acum cea mai bogată persoană din lume.

„Este timpul să confruntăm inegalitatea și să alegem să-i impozităm pe cei bogați, pentru bunăstarea noastră - bogați și săraci deopotrivă. Dacă nu, atunci discuțiile private nu vor schimba ceea ce urmează - taxe sau furci. Să ascultăm istoria și să alegem cu înțelepciune”, au declarat membri grupului „Patriotic Millionaires”.

XS
SM
MD
LG