Linkuri accesibilitate

Scrisoarea de dragoste a lui Frans Timmermans către Marea Britanie


Frans TIimmermans, vicepresedinte executiv al UE
Frans TIimmermans, vicepresedinte executiv al UE

Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a trimis „o scrisoare de dragoste” Marii Britanii, care a apărut în The Guardian, în care promite un călduros bun venit înapoi, în UE, pentru țara care va părăsi uniunea în ianuarie 2020.

Frans Timmermans, care mărturisește că a urmat o școală britanică, spune că Brexit a produs pagube nu doar Regatului Unit, ci tuturor din UE, iar altele noi urmează să vină. El spune că euroscepticismul britanic a fost un bun comun al blocului comunitar, iar acum, că se apropie data de 31 ianuarie, când Marea Britanie va părăsi UE, se simte ca un vechi îndrăgostit.

Textul tipărit în ziarul britanic este, într-adevăr, un mesaj scris în tonul unui anglofil, care se declară iubitor al culturii britanice și recunoscător pentru contribuția în formarea sa.

„Îți cunosc puterea și slăbiciunile. Știu că poți fi generoasă, dar și parcimonioasă. Știu că te crezi unică și diferită. Și, evident că ești în multe feluri așa, însă mai puțin diferită decât crezi”, spune Timmermans despre Marea Britanie.

„Niciodată nu te vei înceta să te referi la noi, toți ceilalți, ca fiind continentali”, mai spune Timmermans, aducând în discuție atitudinea Regatului Unit de-a lungul celor 40 de ani cât a făcut parte din UE. „Te ajută să pui distanța de care crezi că ai nevoie, dar nu observi că toți avem nevoie de o mică îndepărtare între noi. Toate națiunile europene sunt unice. Diferențele noastre sunt o sursă de admirație, surpriză, disconfort, neînțelegere, ridiculizare, caricaturizare și, da, o sursă de iubire”, a scris Timmermans

Negocierile privind viitoarea relație a Marii Britanii cu UE vor începe în luna martie, odată ce va fi confirmată de ambele părți părăsirea Uniunii.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că nu va prelungi perioada de tranziție dincolo de decembrie 2020 , pe parcursul căreia Regatul Unit va face parte din uniunea vamală și piața unică.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG