Linkuri accesibilitate

De ce nu prea răspunde Moș Crăciun 🎅 la scrisorile copiilor din România


Scrisorile din România nu ajung la Moș Crăciun la fel de ușor cum ajung cele ale copiilor din alte țări. Când vine vorba de răspuns la scrisori, situația e și mai complicată.
Scrisorile din România nu ajung la Moș Crăciun la fel de ușor cum ajung cele ale copiilor din alte țări. Când vine vorba de răspuns la scrisori, situația e și mai complicată.

Anual, serviciile poștale din întreaga lumea înregistrează sute de mii de scrisori cu dorințe și gânduri bune pe care micuții le trimit Moșului. Printre acestea se află și unele scrise de copii din România.

Chiar și în epoca în care mesajele electronice au câștigat, în general, lupta cu vechile mesaje notate cu un creion pe o foaie de hârtie, scrisorile trimise de copii lui Moș Crăciun și-au păstrat formatul clasic: foaie, pix, plic, timbru.

Laura a împlinit 18 ani în acest an. Îi scrie lui Moș Crăciun în fiecare decembrie, încă de când avea 8 ani. A văzut acest obicei în filme și în desene animate și i-a plăcut.

Scrisoarea o concepe împreună cu sora sa cu patru ani mai mică, Ilaria. Dacă acum zece ani cerea jucării, acum Laura îi cere Moșului în special să aibă grijă de familia sa. „Scrisoarea asta mă face mândră, mă face să simt că am progresat, că am crescut în direcția bună, iar direcția bună nu prea e căutată în România, dar, în fine, astea sunt poate frustrări naive adolescentine”, ne spune tânăra.

„Am în continuare dorințe, să le spun, egoiste. Cum ar fi să plec într-o excursie la anul, să intru la facultatea dorită din străinătate. Însă îmi doresc la fel de mult ca Moșul să aibă grijă de sora mea, de mama mea, de familia mea. Și da, știu că Moșul nu există, dar nu cred că trebuie să existe ca să-ți dorești un mic bine”, adaugă Laura.

Prima scrisoare

Acum zece ani, când au scris prima scrisoare, mama lor a introdus lista de dorințe scrise pe o coală A4 într-un plic și au mers împreună la o cutie poștală pentru a trimite Moșului „mesajul scris”. Alina, mama fetițelor, a intrat și în oficiul poștal să întrebe ce se întâmplă cu scrisorile adresate lui Moș Crăciun. Primul răspuns primit a fost unul ironic: „Știți, Moș Crăciun nu există!”. Apoi, angajata oficiului poștal i-a explicat că dorințele și gândurile bune ale copiilor din România ajung la gunoi, la maculatură.

Prima scrisoare adresată lui Moș Crăciun de Laura și Ilaria a fost astfel:

Dragă Moșule!
Eu, Laura, și sora mea Ilaria ne-am dori anul acesta câte patru lucruri. El e ar fi:
– un paper FX,
– un puzzle 3D CBF Turnul Eiffel
– cartea „Însemnările unei puștoaice”, volumul 3
– jocul Fotbal cu Tom și Jerry
pentru Laura
Ilaria
– păpușa Ioana cu MP3
– o păpușă Hello Kitty mare
– computerul Țestoasă
– set creație origami.
pentru Ilaria
Mulțumim Moșule!”

Despre scrisoarea concepută anul acesta, Laura ne spune în glumă că nu se pot dezvălui rândurile scrise de o adolescentă, „cine știe ce năzbâtii îi cere Moșului”.

Scrisorile de la poștă

La acel moment, în urmă cu un deceniu, Compania Națională Poșta Română desfășura o companie prin care părinții chiar puteau trimite mesaje Moșului. Însă, procedura era dificilă. Părinții puteau să meargă la un oficiu poștal de unde cumpărau un kit care conținea un plic, o coală A4 și o carte poștală.

Mesajele puteau fi trimise la următoarea adresă pretipărită de pe plic: Santa Claus’ Main Post Office Santa’s Workshop Village, 96930–Arctic Circle, Rovaniemi, Finland.

În acel moment, singurul răspuns la aceste scrisori, în afară de cel întocmit pe ascuns de părinți și lăsat în cutia poștală din scara blocului sau din fața casei, era să primească de la Poșta Română, în urma unei tombole, un tichet valoric în valoare de 300 de lei pentru o librărie.

În ultimii cinci ani, părinții au avut ocazia să meargă la oficiile poștale pentru a trimite direct și simplu o scrisoare lui Moș Crăciun. Răvașul cu dorințe era trimis direct de la ghișeu la adresa de mai sus, din Finlanda, contra unei taxe de curierat internațional.

„Angajații poștei care sortează scrisorile le selectează cu grija pe cele care iau drumul Finlandei și se ocupă ca plicul să ajungă, în siguranță, în mâinile Moșului”, au declarat pentru Europa Liberă reprezentații companiei Poșta Română.

O parte din reprezentații companiilor private de curierat ne-au precizat că astfel de servicii prestează și societățile lor. Scrisoarea trimisă lui Moș Crăciun este tratată ca un colet care se trimite internațional și se taxează corespunzător tarifelor de curierat către Finlanda sau unde se dorește trimisă scrisoarea. Pe lângă Laponia, Moș Crăciun mai are adrese în Canada și în SUA.

O scrisoare trimisă în Finlanda costă aproape 100 de lei.

Una din adresele folosite pentru scrisorile adresate lui Moș Crăciun este: Santa Claus’ Main Post Office Santa’s Workshop Village, 96930–Arctic Circle, Rovaniemi, Finland.
Una din adresele folosite pentru scrisorile adresate lui Moș Crăciun este: Santa Claus’ Main Post Office Santa’s Workshop Village, 96930–Arctic Circle, Rovaniemi, Finland.

Cine răspunde la scrisori?

Cam așa procedează copiii din toată lumea când doresc să comunice în scris cu generosul Moș îmbrăcat în costum roșu. Diferențele încep să apară când vine vorba de primirea unui răspuns.... Dacă în multe state din Europa și America de Nord serviciile poștale, fundații și chiar companii private trimit o scrisoare de răspuns micuților (în schimbul unei taxe sau gratuit), în România această sarcină este tot în lista de responsabilități a părinților.

Spre exemplu, din Canada i se răspunde oricărui copil care îi trimite câteva rânduri lui Moș Crăciun. Poate și din acest motiv, copii din întreaga lume au început să-i scrie scrisori Moșului canadian.

În Finlanda, părinții plătesc de la 15 la 50 de euro pentru răspunsurile lui Moș Crăciun. Răspunsurile mai scumpe vin și cu cadouri.
În Finlanda, părinții plătesc de la 15 la 50 de euro pentru răspunsurile lui Moș Crăciun. Răspunsurile mai scumpe vin și cu cadouri.

În unii ani, și un milion de scrisori pentru Moșul ajung pe adresa Poștei din Canada în fiecare an. Fiecare mesaj primește un răspuns. Ba mai mult, răspunsul este formulat în limba în care s-a scris și chiar în limbajul Braille, dacă este cazul. Programul a trezit așa de mult admirația publicului, încât 11.000 de voluntari ajută serviciul poștal canadian să răspundă la această corespondență.

În Finlanda, sunt companii care asigură un răspuns personalizat care să vină din Laponia pentru micuții care trimit o scrisoare. Părinții trebuie să plătească taxe de 15-50 de euro în funcție de tipul răspunsului și pot adăuga și cadouri odată cu acest răspuns.

În Statele Unite sunt fundații care „adoptă” scrisori trimise Moșului, mai ales din partea unor copii care nu provin din familii înstărite. ONG-iștii se asigură că le răspund acestora și le trimit și un cadou.

În România, mai nimeni nu răspunde la scrisorile pentru Moșu'. Aceasta, desigur, dacă nu o fac părinții.

Există totuși un serviciu de tip aplicație-site, dezvoltat de o mică firmă, unde părinții pot solicita o scrisoare de răspuns din partea lui Moș Crăciun. Părinții completează pe site date despre copii, dorințele și faptele lor și compania se ocupă de răspuns. Micuții pot primi chiar și un mesaj video de la Moș Crăciun.

Costul acestui serviciu variază între 24 și 37 de lei, în funcție de firma de curierat, tarif la care se poate adăuga costul mesajului scris (39 de lei), decretul lui Moș Crăciun (19 lei) sau un joc.

Despre dificultățile copiilor români de a comunica în scris cu Moș Crăciun, adolescenta Laura observă că: „Oricare ar fi originea acestui simbol, important e că Moș Crăciun e un simbol al binelui, și al răsplătirii faptelor bune din timpul unui an. Nu sunt eu foarte mare, dar observ că în România nu prea există o cultură a sprijinirii faptelor bune. Credeți-mă, chiar e frumos când ai 8, 10 ani să-i scrii lui Moș Crăciun că ai fost cuminte și că nu i-ai supărat pe părinți și că vrei și tu în schimb, o păpușă”.

Pentru copii, dar și pentru mulți adulți, Crăciunul e timpul surprizelor. „De la Moșul".
Pentru copii, dar și pentru mulți adulți, Crăciunul e timpul surprizelor. „De la Moșul".
  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG