Linkuri accesibilitate

Scut în jurul plagiatorilor. Tudorel Toader, amenințat cu destituirea din funcția de rector


Tudorel Toader, fost ministru al justiției
Tudorel Toader, fost ministru al justiției

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, riscă să fie destituit de la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași dacă nu exprimă în cel mai scurt timp un punct de vedere asupra plagiatului din teza de doctorat a lui Codruț Olaru, membru CSM.

Avertismentul vine la Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), care a transmis un ultimatum Universității din Iași, a cărei Comisie de Etică tergiversează din ianuarie 2018 analizarea tezei de doctorat a lui Olaru. Comisia este coordonată de Tudorel Toader, în calitatea sa de rector.

Prin avertismentul din 25 iulie 2019, CEMU avertizează Universitatea ”Cuza” că ar putea fi sancționată chiar și cu retragerea acreditării Școlii Doctorale în drept, ceea ce ar implica retragerea dreptului de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți doctoranzi pentru anul universitar 2019/2020, scrie PreesOne.

Jurnalista Emilia Șercan de această publicație este cea care a descoperit faptul că teza de doctorat a lui Codruț Olaru este plagiată 100% și a sesizat Consiliul de Etică și Management Universitar.

De atunci și până acum însă, prin deiverse tertipuri, Comisia de Etică din universitatea ieșeană refuză să-și exprime un punct de vedere asupra acestui plagiat.

Atitudinea este una intenționată și va fi sancționată, pentru că problema este foarte gravă, spune președintele Consiliului de Etică și Management Universitar, Gheorghe Iancu, potrivit Mediafax.

“Noi așteptam de luni de zile răspunsuri de la ei și nu ne-au dat niciunul. După ce am aflat din declarația aceea făcută înțeleg că de doamna Șercan, căreia i-am respins o sesizare, sa știți. De data asta însă, treaba e serioasă. Am propus printre altele, din cauza inactivității intenționate a universității conduse de domnul Toader, care ne-a ignorat total, ne-am permis să propunem destituirea dânsului din calitate de rector (al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași -n.r.) (...) Acum s-a internat am înțeles (...) pentru ca nu se poate lua nicio măsura cât e internat. El crede că o sa fie toată viața internat”, a spus Iancu.

Gheorghe Iancu susține că ”inactivitatea” Comisiei de etică de la Universitatea din Iași demonstrează că ”vor să-l apere pe domnul Codruț, ceea ce e foarte rău, e foarte complicat”.

Potrivit legii, decizia de destituiere a lui Tudorel Toader din funcția de rector va fi luată la nivelul conducerii Ministerului Educației Naționale.

Tudorel Toader este începând de luni internat în spital

Codruţ Olaru a fost, din mai 2013 până în 2016, adjunct al procurorului general al României, iar anterior, din 11 ianuarie 2007, a fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Potrivit decretului 752 din 2014 semnat de Traian Băsescu şi contrasemnat de Victor Ponta, la data de 1 decembrie 2014, colonelului în rezervă Olaru Vasile Codruţ i s-a acordat gradul de general de brigadă cu o stea.

În 17 mai 2017, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare în activitate a generalului de brigadă Codruţ Olaru. Ulterior acesta a fost vicepreședinte CSM, in prezent fiind membru al Secției de procurori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG