Linkuri accesibilitate

Netanyahu: Israelul nu se va opri până la obținerea victoriei, chiar dacă pierde susținerea internațională. Dezacorduri între SUA și Israel


Premierul israelian Beniamin Netanyahu spune că Israelul va continua războiul cu Hamas până la victorie, indiferent de susținerea internațională. Foto: Beniamin Netanyahu în timp ce vizitează forțele israeliene din Fâșia Gaza. 26 noiembrie 2023.
Premierul israelian Beniamin Netanyahu spune că Israelul va continua războiul cu Hamas până la victorie, indiferent de susținerea internațională. Foto: Beniamin Netanyahu în timp ce vizitează forțele israeliene din Fâșia Gaza. 26 noiembrie 2023.

Casa Albă îndeamnă Israelul să lanseze atacuri direcționate care să reducă numărul victimelor. Premierul Netanyahu spune că Israelul va continua războiul până la victoria împotriva Hamas, chiar dacă pierde susținerea internațională. Încă un cetățean româno-israelian a murit.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, merge în Israel, unde urmează să aibă „conversații extrem de serioase” cu premierul Beniamin Netanyahu, președintele israelian Isaac Herzog și cu lideri militari israelieni de top.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a spus că Jake Sullivan va discuta cu israelienii despre „eforturile de a fi mai chirurgicali și mai preciși și de a reduce daunele aduse civililor”, transmite Reuters.

CNN scrie, citând serviciile de informații ale SUA, că aproape jumătate din munițiile israeliene aruncate asupra Fâșiei Gaza sunt bombe imprecise, neghidate.

Munițiile neghidate sunt mai puțin precise și reprezintă o amenințare mai mare pentru civilii, cu atât mai mult pentru cei dintr-o zonă dens populată precum Gaza, scrie CNN, care face o legătură între cantitatea masivă de muniție imprecisă folosită de Israel și numărul foarte mare de victime civile din Gaza.

Întâlnirile înaltului oficialul american din domeniul securității au loc după avertismentele transmise de SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului, legate de modul în care guvernul israelian abordează războiul cu Hamas care duce la un număr foarte mare de morți în rândul civililor.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, va cere oficialilor politici și militari israelieni să atace mai precis țintele Hamas și să reducă numărul victimelor civile din Gaza.
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, va cere oficialilor politici și militari israelieni să atace mai precis țintele Hamas și să reducă numărul victimelor civile din Gaza.

Se așteaptă ca Sullivan să ceară liderilor israelieni să treacă la o fază diferită de cea a operațiunilor de mare intensitate din prezent.

Miercuri, Jack Sullivan s-a întâlnit cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, unde au discutat despre crearea unei păci durabile în Orientul Mijlociu, după ce negocierile care vizau normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită au fost oprite de atacurile din 7 octombrie.

Vizita lui Jake Sullivan vine într-un moment în care între Joe Biden și premierul israelian Beniamin Netanyahu au apărut public diferențe de viziune, atât legate de numărul mare de victime civile din Gaza, cât și de aranjamentele felul în care va fi administrată Fâșia Gaza după război.

Președintele american Joe Biden a vorbit despre „bombardarea nediscriminatorie” a Fâșiei Gaza de către Israel și despre pierderea sprijinului global pentru războiul împotriva Hamas.

CNN scrie că odată cu izolarea internațională a Israelului, dovedită de votul covârșitor din Adunarea Generală ONU pentru încetarea focului în Gaza din motive umanitare, și SUA se confruntă cu acest risc. Poziția Washingtonului alături de Israel, în condițiile dezastrului umanitar cauzat de atacurile din Gaza, l-ar putea îndepărta de aliații săi și ar putea astfel compromite obiectivele globale ale SUA în materie de securitate națională.

Premieru Netanyahu a declarat însă miercuri că nimic nu va opri Israelul pe „calea victoriei” în războiul împotriva Hamas, transmite AFP, nici moartea soldaţilor şi nici presiunile internaţionale pentru o încetare a focului.

„Nimic nu ne va opri. Vom merge până la capăt, până la victorie, nimic mai puţin”, a spus premierul Beniamin Netanyahu în cursul unei vizite la o bază militară din sudul Israelului.

BBC transmite că ambasadorul Israelului în Marea Britanie a respins categoric soluția celor două state, israelian și palestinian. Într-un interviu la Sky News, întrebat despre posibilitatea ca palestinienii să aibă propriul lor stat, Tzipi Hotovely a spus: „Absolut nu”.

Soluția celor două state presupune stabilirea unei Palestine independente alături de Israel, care ar putea duce la o coexistență pașnică a celor două popoare. Politica este susținută de aliatul apropiat al Israelului, SUA, și de alte națiuni occidentale.

În acest timp, luptele continuă acerb în Fâșia Gaza. Armata israeliană a anunţat miercuri moartea a 115 soldaţi în Fâşia Gaza de la începutul ofensivei împotriva Hamas, dintre care 10 ucişi marţi. Este cel mai grav bilanţ într-o singură zi poentru armata israeliană, relatează AFP.

Ostatic cu cetățenie israeliano-română, decedat

În România, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că autorităţile israeliene au informat că o persoană cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ţinută ostatică în Fâşia Gaza, a murit. În prezent, două persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatice în Fâşia Gaza.

„Precizăm că autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza. Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiei îndoliate”, a transmis MAE joi dimineață, într-un comunicat.

Este vorba despre Tal Haimi, care avea şi cetăţenie română, şi locuia într-unul dintre kibbutzurile atacate de Hamas pe 7 octombrie, relatează The Times of Israel.

Soţia sa, Ella Haimi, a fost la sfârşitul lunii octombrie în România şi s-a întâlnit cu oficiali, transmite Agerpres, între care și Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, pentru a cere a sprijin pentru eliberarea ostaticilor duşi în Gaza.

În total, 135 de ostatici se află în continuare în Gaza, transmite armata israeliană, după ce câteva zeci, mai ales femei, copii și bătrâni, au fost eliberate în urma unui armistițiu între Israel și Hamas în Gaza, dintre care unii au murit, potrivit armatei.

Atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie a dus la uciderea a 1.200 de persoane și luarea a 240 de ostatici, potrivit autorităților israeliene. De cealaltă parte, atacurile israeliene au dus la moartea a peste 18.500 de persoane din Gaza și rănirea altor 50.000, conform datelor Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG