În afară de concertele în aer liber, vizitele la muzeu, deschiderea librăriilor și a bibliotecilor se reia și producția cinematografică. În Ordinul semnat de ministrul culturii și cel al sănătății se reglementează restricțiile impuse pe platourile de filmat și regulile pe care trebuie să le respecte actorii.
Chiar dacă unele dintre ele pot părea de neimaginat în timpuri normale, industria e multumită. ”Va fi greu, dar e un pas înainte”, spune pentru Europa liberă producătoarea Ada Solomon.
Dincolo de obișnuitele măsuri de triaj, de luarea temperaturii sau de igienă, pentru cinematografie sunt și câteva reguli speciale, specifice domeniului. Astfel, pentru filmările în interior, suprafața platoului de filmare trebuie organizată în așa fel încât ”fiecare persoană să aibă o suprafață aferentă de 4 m2”. Asta deși distanța dintre persoane tot de 1,5 m trebuie să fie.
”Scenele de interior cu o distribuție mai mare de 10 persoane se vor filma doar dacă este posibilă menținerea distanței fizice”, sună una din prevederile regulamentului, care, probabil va ridica mari probleme.
Ca să nu mai discutăm de cea care spune că ”se vor evita scenele cu contact apropiat îndelungat, mai mult de 15 minute, la o distanță mai mică de 1,5 m”.
Evitare nu înseamnă însă interzicere, așa că scenele apropiate trebuie să fie filmate în cele 15 minute, după care filmarea se oprește. Oricum, nici contactul fizic dintre actori nu este interzis, ceea ce ar fi fost absurd, ci doar recomandat a fi evitat.
Producătoarea Ada Solomon spune pentru Europa liberă că va fi mai complicat, pentru că nu e vorba doar de respectarea legii, ci și de grija pentru protecția fiecăruia dintre cei care intră pe un platou de filmare.
”Cum te descurci astfel încât să asiguri 4 mp pentru fiecare om care e într-un spațiu închis e complicat, la fel cum reușești să faci unele scene astfel încât să te oprești la fiecare 15 minute. E complicat și costisitor să faci toate lucrurile astea, să înglobezi aceste măsuri repetate de aerisire, de dizinfecție, de pune masca, scoate masca, pentru că vei repeta cu mască și în momentul în care dai <motor> actorii își scot măștile. Dar toate acestea țin și de cum faci să te protejezi, pentru că nu e vorba numai de a respecta legea, ci și de protecția fiecăruia, pentru că, toți vrem să fim în siguranță. Într-adevăr, va fi mai greu, mai încet, cu costuri suplimentare. Nu e ușor dar e mai mult decât nimic și lucrurile pot merge înainte, asta e important,” ne spune Ada Solomon.
În plus, vor fi organizate spaţii separate de machiaj pentru actori şi figuranţi. Cetăţenii străini, care fac parte din echipele de filmare, vor face dovada testării negative la sosirea în ţară.
Costurile suplimentare nu vor lipsi, timpul de filmare se lungește din cauza acestor restricții, care prevăd, printre altele, și ”dezinfectarea echipamentului tehnic: camere de filmare, microfoane, walkie-talkie, căști etc. Dacă materialele și echipamentul aferente filmării sunt achiziționate/închiriate, trebuie stabilit un protocol împreună cu fiecare furnizor privind procedura de curățare și igienizare a acestora, astfel încât să nu fie afectate calitatea și proprietățile materialelor și echipamentelor.”
În ce privește concerte în aer liber, acestea nu vor putea depăși 4 ore, publicul va avea acces în zona de eveniment cu asigurarea distanţării de minimum 1,5 metri şi nu mai mult de 500 de persoane.
Angajaţii şi voluntarii vor primi din partea organizatorului măşti, mănuşi şi viziere. Artiştii ar trebui să folosească microfoane proprii.
"Scaunele mobile sau pufuri vor fi poziţionate la o distanţă de 2 metri", se spune în Normele metodologice. Vor fi amplasate toalete speciale pentru familii cu copii, dacă este posibil.
Conform noilor reguli, băuturile pot fi consumate dacă sunt în recipiente închise, fără paie de unică folosinţă, iar mâncarea va fi ambalată.
Facebook Forum