Linkuri accesibilitate

Se teme de mulțimi? De ce a renunțat Putin la ceremoniile grandioase de Ziua Victoriei din 2023


Președintele rus Vladimir Putin (în centru) ține în mână un portret al tatălui său, în timp ce ia parte la marșul Regimentului Nemuritor, în timpul sărbătorilor de la Moscova dedicate Zilei Victoriei, pe 9 mai 2015.
Președintele rus Vladimir Putin (în centru) ține în mână un portret al tatălui său, în timp ce ia parte la marșul Regimentului Nemuritor, în timpul sărbătorilor de la Moscova dedicate Zilei Victoriei, pe 9 mai 2015.

Cu Moscova profund implicată în invazia costisitoare a Ucrainei vecine, invazie care nu are un deznodământ clar la orizont, Ziua Victoriei de pe 9 Mai va arăta cu totul diferit în Rusia anul acesta.

În toată țara, paradele și adunările publice pentru a onora contribuția sovietică la înfrângerea Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial au fost anulate, autoritățile invocând preocupări de securitate.

Spectacolul Regimentului Național Nemuritor, în care sute de mii de ruși din întreaga țară se alăturau președintelui Vladimir Putin și altor oficiali într-un marș, purtând cu ei fotografii ale rudelor lor care și-au dat viața sau au contribuit în alt mod la efortul sovietic din cel de-al Doilea Război Mondial, a fost anulat.

Glorificarea sacrificiilor făcute pentru înfrângerea Germaniei a fost o piatră de temelie a renașterii naționaliste a Rusiei în deceniile de putere ale lui Putin. Dar acum, spun mulți observatori, eforturile Kremlinului de a mări armata rusă au dus la nevoia de a ascunde costurile enorme în vieți și echipamente pe care Rusia le-a plătit de când a invadat Ucraina, în februarie 2022.

„Dar dacă cineva iese cu portrete ale rudelor care au fost ucise în războiul împotriva Ucrainei?” a întrebat istoricul Maksim Kuzakhmetov. „Dacă sute de oameni ar face asta? Ar fi un șoc.”

„Kremlinul încearcă să creeze sentimentul că «vom câștiga», cu un zâmbet și un râs, precum și un sentiment de «toate pentru front», a declarat el pentru Current Time, o rețea în limba rusă condusă de RFE/ RL, în cooperare cu VOA.

„În această privință, Regimentul Nemuritor nu poate provoca decât prejudicii ideologice.”

Totul e despre moarte

În multe orașe, oficialii i-au îndemnat pe locuitori să marcheze ocazia expunând portretele în mașinile lor.

„Nu numai locuitorii pot participa la această demonstrație, ci și entități întregi”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului de la Nijni Novgorod.

„Transport public, vehicule urbane, pompieri, servicii de ambulanță și altele.”

Oficialii din Kazan, capitala regiunii centrale Tatarstan, le-au cerut locuitorilor să afișeze portretele prin insigne, pe haine sau pe mașini. Oamenii au fost, de asemenea, încurajați să posteze declarații pe site-ul oficial al Zilei Victoriei sau să creeze panouri comemorative la locurile lor de muncă.

Marșul oamenilor la parada Regimentului Nemuritor, St. Petersburg, 9 mai, 2022.
Marșul oamenilor la parada Regimentului Nemuritor, St. Petersburg, 9 mai, 2022.

La Moscova, parada de renume mondial a echipamentelor militare din Piața Roșie va fi strict închisă publicului, deși ceremoniile vor fi transmise de canalele de televiziune de stat.

Istoricul Kuzakhmetov este sceptic cu privire la raționamentul Kremlinului pentru închiderea paradei din Piața Roșie, menționând că rușii obișnuiți au avut puține șanse să asiste la eveniment chiar și în perioadele normale.

În schimb, el atribuie închiderea evenimentului „paranoiei” lui Putin, spunând că președintele rus își amintește probabil asasinarea în 1981 a lui Anwar Sadat din Egipt de către propriii săi ofițeri, în timpul unei parade militare.

„Dacă s-ar întâmpla așa ceva? a spus el. „Dacă unul dintre vehiculele blindate ar începe să tragă? Putin vede trădare peste tot. Îi este frică.”

Activistul politic de la Moscova Elvira Vikhareva nu este singurul comentator care notează că Moscova nu s-a temut de un atac „terorist” atunci când a adunat zeci de mii de oameni pentru un miting pro-război pe Stadionul Luzhniki, în martie.

„Oamenii ar fi ieșit fără portretele străbunicilor lor”, a scris ea într-o postare pe Facebook pe 18 aprilie.

„Oamenii ar fi ieșit cu portrete ale taților, fiilor, fraților lor. Regimentul s-ar dovedi a nu fi deloc nemuritor, ci prea muritor. Amploarea ar fi evidentă, «operațiunea militară specială» nu se desfășoară fără costuri. De aceea au anulat-o.”

Guvernul rus numește războiul său împotriva Ucrainei o „operațiune militară specială”, iar cetățenii care îl numesc în mod public război pot fi urmăriți penal conform legislației pe care Putin a semnat-o la scurt timp după ce a lansat invazia la scară largă, în februarie 2022.

„S-au cheltuit miliarde de ruble pentru securitate, pare-se, degeaba”, a scris actorul și bloggerul Alisa Kovalyova, pe Telegram.

„Sau le este frică de mulțimi mari?”

Teama de mulțime

„Există teama că oamenii vor purta portrete ale oamenilor care au fost uciși în Ucraina și cifrele reale ale victimelor, nu cele prezentate de Ministerul Apărării vor fi cele vizibile”, a declarat istoricul Ivan Kurilla pentru Siberia.Realities RFE/RL.

„Acesta este motivul cel mai probabil. Dar, în general, autorităților le este frică de orice demonstrație în masă a oamenilor. Autoritățile se tem în mod evident.”

În cadrul evenimentelor de Ziua Victoriei din 2022, 125 de persoane au fost reținute pentru proteste împotriva războiului, multe dintre ele în timpul evenimentelor Regimentului Nemuritor.

Guvernul rus nu a oferit informații plauzibile cu privire la pierderile țării în Ucraina. Pe 21 septembrie 2022, armata a raportat 5.937 de soldați uciși de la invazia cu șapte luni mai devreme, o cifră care nu a fost actualizată de atunci. Experții occidentali estimează numărul total de ruși uciși și răniți la peste 200.000.

În același timp, autoritățile și-au intensificat represiunea împotriva disidenței, pronunțând pedepse lungi cu închisoarea și deschizând un număr fără precedent de cazuri de „trădare” în ultimele săptămâni.

Comemorarea Regimentului Nemuritor a început în orașul siberian Tomsk în 2011, ca o adevărată mișcare populară care a luat naștere dintr-un grup de prieteni, care și-au adus un solemn omagiu la memorialul Flăcării Eterne din oraș.

Era o modalitate de a onora sacrificiile poporului sovietic, inclusiv pe propriile lor rude, și de a conecta generația actuală cu evenimentele unui trecut care îndepărtează rapid.

„Am vrut să redăm sărbătoarea eroului principal, persoanei care a trăit războiul și căreia îi suntem recunoscători în cele din urmă pentru faptul că suntem în viață”, a declarat cofondatorul și jurnalistul Serghei Lapenkov pentru RFE/RL în 2017.

În câțiva ani, ideea a fost preluată de guvernul lui Putin care, potrivit lui Lapenkov, a transformat-o într-o „organizație complet artificială”.

Un comentator rus de pe rețelele de socializare a speculat cu privire la ce s-ar întâmpla dacă rușii ar ignora anularea de către Kremlin a Regimentului Nemuritor și ar ieși oricum în stradă.

„Imaginați-vă această poză”, a scris comentatorul pe Telegram. „Oamenii vin pentru un Regiment Nemuritor neautorizat, iar poliția anti-revoltă îi lovește pe ei și portretele străbunicilor lor. Nebunie.”

Scris de Robert Coalson pe baza relatărilor Current Time și RFE/RL's Siberia.Realities
XS
SM
MD
LG