Linkuri accesibilitate

Tatăl Sorinei ”Nu am luat cartofi sau roșii, să luam pe alese, ci un copil”. Secția Specială a restituit pașaportul copilului.


Sorina, fetița adoptată de familia Săcărin, cetăteni români stabiliți în SUA
Sorina, fetița adoptată de familia Săcărin, cetăteni români stabiliți în SUA

La aproape o lună de la reținere și după întâlnirea cu procurorul general, Mihaiela Moraru-Iorga, procuror la Secția Specială, a restituit pașaportul Sorinei. Fără nicio explicație, nici pentru reținere, nici pentru restituire, spune pentru Europa Liberă, Gabriel Săcărin.

Procuroarea Moraru-Iorga a semnat, miercuri, decizia de restituire a pașaportului şi documentul urmează să fie trimis prin poştă către Serviciul Paşapoarte Dolj, care îl va preda părinţilor adoptivi.

Familia Săcărin poate, teoretic, părăsi România, mâine fiind așteptat verdictul instanței în ce privește ordonanța președințială cerută de Bogdan Licu. Asta dacă instanța nu va amâna din nou sau nu-și va declina competența, pasând procesul altei instanțe, cum a făcut deja până acum.

”Nu am nicio temere în ce privește ordonanța președințială, pentru că este un abuz pe care niciun judecător nu-l va valida. A limita cuiva dreptul de a părăsi teritoriul României se poate face numai pe caz penal al persoanei respective, nu că ai tu o anchetă cu un procuror care e investigat. Iar ei duc asta la un judecător civil să restricționeze dreptul unui cetățean român de a părăsi teritoriul țării. E un abuz și ați văzut că ordonanța este dată din mână în mână ca un cartof fierbinte. Noi am vrea să fie lămurite toate chestiunile până când plecăm din țară, dar depinde cât se lungește”, spune Gabriel Săcărin.

Familia Săcărin mai are de îndeplinit însă o serie de formalități: viza pentru SUA și procura notarială. Potrivit legii, un minor nu poate fi scos din țară decât fie însoțit de ambii părinți, fie doar de unul singur, dar cu procură notarială dată de celălalt părinte. Cum soții Săcărin nu au avut până acum pașaportul Sorinei, nu au putut scoate nici procura notarială, așa încât Gabriel Săcărin, care a plecat între timp în SUA, deoarece trebuia să se întoarcă la serviciu, trebuie să se urce iar în avion pentru a veni în România special pentru aceste documente. Alți bani, altă distracție.

”Sorina este copilul nostru și ne-am atașat deja unii de alții. Văd că tot întreabă unii și alții că de ce Sorina, o fetiță de etnie romă. Nu am luat cartofi sau roșii, să luăm pe alese, ci un copil”, spune tatăl adoptiv pentru Europa Liberă.

Decizia procurorului Moraru-Iorga vine după ce, luni, procurorul general interimar Bogdan Licu a avut o discuție cu procurorii Secției Speciale și a dat de înţeles că se va întâmpla acest lucru. Licu a sugerat că paşaportul Sorinei a fost reţinut deoarece procurorii de la Secția Specială au investigat diverse ”nereguli” și o posibilă eliberare frauduloasă a documentului de către Serviciului Paşapoarte Dolj.

„În momentul în care a fost solicitat paşaportul, au existat anumite indicii că ar fi fost obţinut prin mijloace nu tocmai legale. În momentul de faţă s-au lămurit mai multe dintre aceste aspecte şi, în perioada imediat următoare, o să aveţi o rezolvare la această problemă”, a declarat Licu, luni, la SIIJ.

Avocata familiei Săcărin, Claudia Postelnicescu, a declarat pentru Europa Liberă că ”Gravă este și reținerea ilegală a pașaportului, pentru că minorei i se încalcă dreptul la exercitarea vieții de familie, adică e ruptă de tatăl ei și frații ei care sunt în America, ea stă aici cu mama ei care și-a luat concediu fără plată. Sigur vom merge la CEDO.

Revizuirea adopției cerută de procurorul general Bogdan Licu a fost respinsă, joia trecută, de Curtea de Apel Craiova. Decizia a venit în contextul în care Maria Pițurcă, procuroarea care a bruscat-o pe Sorina în momentul luării de la familia adoptive, a fost audiată la Secția Specială, care a pus-o sub urmărire penală.

Decizia Curții de Apel Craiova este definitivă și nu poate fi atacată cu recurs. Nu a fost prima înfrângere în instanță a lui Bogdan Licu: acum două săptămâni a fost respinsă și cererea acestuia de suspendare a executării adopției.

Deși procurorul general trimisese noi motive prin care cerea revizuirea sentinței de adopției a Sorinei, Curtea de Apel Craiova nu i-a dat câștig de cauză. Avocata familiei care a înfiat-o pe Sorina, Claudia Postelnicescu, declară pentru Europa Liberă că revizuirea a fost făcută pe motiv de ”apărare cu viclenie a minorei”, lucru care nu a putut fi demonstrat.

Bogdan Licu a contestat în instanţă și decizia judecătorilor prin care fetiţa din Baia de Aramă a fost dată spre adopţie şi a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minoră.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG